Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγροτικά... εφόδια

Λάδι: μειωμένη παραγωγή

Δημοσίευση: 03 Σεπ 2018 22:15

Μειωμένη αισθητά θα είναι η φετινή παραγωγή στα ελαιόδεντρα της χώρας, μετά την περσινή ικανοποιητική παραγωγή που σημειώθηκε.

Όσον αφορά στον νομό μας, στην παραγωγή ελαιολάδου, πέρυσι η δυναμικότητα των δέντρων δεν ήταν ικανοποιητική, καθώς παρουσιάστηκαν προβλήματα με τον καιρό (χαλάζι), ενώ υπήρχε και μια τυπική ακαρπία. Έτσι το 2017 παρήχθησαν 750 τόνοι ελαιόλαδου, όταν μια συνηθισμένη χρονιά έχει νούμερα που κυμαίνονται στους 1.200 -1.500 τόνους. Φέτος όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη του δάκου, ο οποίος σε ορισμένες περιοχές είναι αυξημένος, με τους γεωπόνους της ΔΑΟΚ Λάρισας να εκτιμούν την παραγωγή στους 900 τόνους περίπου. Σύμφωνα με τους γεωπόνους Υπηρεσίας οι χαμηλές αυτές επιδόσεις οφείλονται κυρίως σε δύο λόγους. Στη μειωμένη ανθοφορία (αναμενόμενη, καθώς το δέντρο μία χρονιά αποδίδει και την επόμενη είναι εξασθενημένο) και στον ήπιο χειμώνα, που δεν επέτρεψε στα δέντρα να «κοιμηθούν» και να ξεκουραστούν.

ΕΛΙΕΣ

Μπορεί στον νομό Λάρισας οι περισσότεροι ελαιοπαραγωγοί να κατευθύνουν τη σοδειά τους σε λάδι, ωστόσο οι λίγοι παραγωγοί που ασχολούνται με τη βρώσιμη ελιά φημίζονται για την καλή ποιοτικά παραγωγή. Οι ποικιλίες που διαθέτουν είναι η Χαλκιδικής και η Αμφίσης (στρογγυλές), ενώ φιλότιμες προσπάθειες, να στηρίξουν τους παραγωγούς και το προϊόν, καταβάλουν η βιομηχανία Ιντερκόμ που απορροφά τη συντριπτική πλειοψηφία της παραγωγής και ο Μπρέτας. Πέρυσι (2017) η παραγωγή κινήθηκε στους 350 τόνους, ενώ φέτος αναμένεται μια μικρή αύξηση στους 420-450 τόνους. Αν και οι έμποροι δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα χαρτιά τους, οι παραγωγοί θεωρούν ότι φέτος η «Χαλκιδικής», τύπου μαμούθ θα πληρωθεί πάνω από 1 ευρώ.

ΔΑΚΟΣ

Φέτος, όπως σε όλη τη χώρα έτσι και στον νομό Λάρισας, ο δάκος πρόσβαλε σε μεγάλη έκταση τα δέντρα, επηρεάζοντας κυρίως την ποιότητα του προϊόντος, αυξάνοντας ταυτόχρονα και το κόστος παραγωγής. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι αυτές τις μέρες είναι σε εξέλιξη ο 5ος ψεκασμός και εκκρεμεί αίτημα της τοπικής ΔΑΟΚ προς το ΥΠΑΑΤ για έκτο. Στον νομό Λάρισας μάλιστα το πρόγραμμα της δακοκτονίας ξεκίνησε πρόωρα (πρώτοι πανελλαδικά) λόγω της αυξημένης εμφάνισης των ενηλίκων εντόμων στις παγίδες.

 

* Σχολές ζωοτεχνίας - αγροτικών μηχανημάτων

Συνεχίζονται οι εγγραφές στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ. Οι εγγραφές θα διαρκέσουν από τις 3 έως και τις 17 Σεπτεμβρίου και το τρέχον σχολικό έτος θα λειτουργήσουν έξι Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) στη Λάρισα, στα Ιωάννινα, στην Κρήτη, στη Νεμέα, στην Καλαμπάκα και στο Μαρούσι. Στη Λάρισα θα λειτουργήσει Σχολή Αγροτικών Μηχανημάτων, τηλ. 2410-611.093 και Ζωοτεχνίας στη Λάρισα – τηλ. 2410- 611.093. Η φοίτηση διαρκεί δύο έτη και είναι δωρεάν. Για περισσότερες πληροφορίες για τα σύγχρονα και εξειδικευμένα προγράμματα σπουδών που ακολουθεί η κάθε Σχολή, αλλά και για πληροφορίες σχετικά με τις εγγραφές οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν απευθείας με τις κατά τόπους ΕΠΑΣ.

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ

Μετά από επιθυμία του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λάρισας και τις απαραίτητες ενέργειες του 1ου Δ.Ι.Ε.Κ. Λάρισας, εγκρίθηκε από τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης / Υπουργείου Παιδείας, η λειτουργία της ειδικότητας: «ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ» διάρκειας τεσσάρων (4) Εξαμήνων Κατάρτισης + 1 Εξαμήνου Πρακτικής Άσκησης, για αποφοίτους όλων των τύπων Λυκείων (ανεξαρτήτως ηλικίας- τα τμήματα είναι απογευματινά). Όσοι καταρτιζόμενοι ενδιαφέρονται να επιλεγούν και να φοιτήσουν στην παραπάνω ειδικότητα, παρακαλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης (https://diek.it.minedu.gov.gr) (διαδικασία αίτησης και δικαιολογητικά περιγράφονται στην ιστοσελίδα), μέχρι 4 Σεπτεμβρίου και ώρα 15:00. Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στους: 1) Μελισσοκομικός Σύλλογος Λάρισας: 2410-533.306 (Τετάρτη 09:00-13:00) και 2) Γραμματεία 1ου Δ.Ι.Ε.Κ. Λάρισας: 2410-619.752-3 – 2410-670.144.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ

*Αρχίζει από την 1η Σεπτεμβρίου και διαρκεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου η υποχρέωση υποβολής Δήλωσης Συγκομιδής σταφυλιών μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» της επίσημης ιστοσελίδας του Υπ.Α.Α.Τ.(www.minagric.gr). Οι παραγωγοί που κατέχουν ήδη λογαριασμό στις Ψηφιακές Υπηρεσίες του Υπ.Α.Α.Τ. από παλαιότερες Δηλώσεις, μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν για πρόσβαση στο σύστημα, ενώ οι υπόλοιποι θα πρέπει να κάνουν νέα εγγραφή. Μετά τη λήξη της περιόδου υποβολής της δήλωσης συγκομιδής (30 Νοεμβρίου 2018), υπάρχει η δυνατότητα εκτύπωσης από τους παραγωγούς του αντίγραφου της δήλωσης που ενέχει θέση βεβαίωσης κατάθεσης Δήλωσης Συγκομιδής.

*Στις 14 Σεπτεμβρίου λήγει η διορία για τις οριστικοποιήσεις υποβολής επενδυτικών φακέλων στα Σχέδια Βελτίωσης, ωστόσο φαίνεται πως κάτι οι πιέσεις από μελετητές κάτι το μπλέξιμο στο πληροφοριακό σύστημα που μπουκώνει και βραχυκύκλωσε παράλληλα λόγω του μπλακ άουτ της Αττικής την περασμένη εβδομάδα, φέρνουν πιο κοντά το ενδεχόμενο μίας νέας παράτασης, ολιγοήμερης, ώστε να κλείσει τελικά το σύστημα τέλος Σεπτεμβρίου.

 

* Συνέδριο νέων αγροτών

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζεται η προετοιμασία για το 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών που θα πραγματοποιηθεί στη Λιβαδειά, παράλληλα με το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Γεωργίας – Κτηνοτροφίας, Agrofest Στερεάς Ελλάδας, από τις 20 έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2018, στο Επιχειρηματικό Πάρκο της πρωτεύουσας της Βοιωτίας. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου θα ανακοινωθεί και ο νικητής του Διαγωνισμού για την ανάδειξη του καλύτερου Έλληνα Νέου Αγρότη του 2018, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό διαγωνισμό, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Π.Ε.Ν.Α., καλεί όλους και όλες να συμμετέχουν στο Συνέδριο. Δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι στο e-mail: greek.young.farmers@gmail.com

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Σχετικά Άρθρα