Αγροτικά εφόδια

Δημοσίευση: 17 Σεπ 2018 22:00

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ

Λίγο πριν την έναρξη της συγκομιδής του βαμβακιού στον κάμπο, η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βαμβακιού εξέδωσε -κατά τα ειωθότα- ανακοίνωση με βάση την οποία καλεί εκκοκκιστές και παραγωγούς να δώσουν έμφαση στην ποιότητα, υπενθυμίζοντας πως «το βαμβάκι είναι ο βασιλιάς του κάμπου, ας το διαφυλάξουμε όπως του αξίζει».

Η ΔΟΒ τονίζει ακόμη τη συνεργασία των βαμβακοπαραγωγών με τους γεωπόνους για τη σωστή αποφύλλωση της φυτείας. Προτρέπει η συγκομιδή της καλλιέργειας να γίνεται με συμβατικές βαμβακοσυλλεκτικές μηχανές, ώστε το προϊόν να είναι στεγνό και καθαρό, αφού τυχόν ποσότητες που παραδίδονται με ποσοστό ξένης ύλης άνω του 10%, θα απορρίπτονται από τον υπολογισμό της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Και τέλος αναφέρεται στην παρουσία των βαμβακοπαραγωγών στα εκκοκκιστήρια, κατά την παράδοση του προϊόντος προκειμένου να διαπραγματεύονται την τιμή πώλησης του βαμβακιού αλλά και να υπογράφουν τις νέες συμβάσεις αγοραπωλησίας.

 

ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ

Στο μεταξύ η ζημιά που έχει προκαλέσει το πράσινο σκουλήκι στις βαμβακοκαλλιέργειες του ‘Έβρου είναι πολύ μεγάλη, ενώ ο πρόεδρος του ΑΚΚΕΛ Βάκης Τσομπανίδης ζητά αποζημίωση για το πράσινο και ρόδινο σκουλήκι εκτός του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Στο έγγραφο που απέστειλε στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ο κ. Τσομπανίδης αναφέρει πως «το πράσινο και το ρόδινο σκουλήκι θα μπορούσε να ενταχθεί στο άρθρο 10 του Κανονισμού 1857/2006 της Επιτροπής και των Κοινοτικών Κατευθυντήριων Γραμμών, για τις Κρατικές Ενισχύσεις, σχετικά με την αντιμετώπιση νόσων ζώων και φυτών και της προσβολής από επιβλαβείς οργανισμούς. Οι ενισχύσεις θα μπορούν να χορηγούνται, στο πλαίσιο επίσημου προγράμματος πρόληψης και εκρίζωσης σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο, σε κατόχους γεωργικών εκμεταλλεύσεων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή, είτε για την πρόληψη και εκρίζωση νόσων ζώων και φυτών και την αντιμετώπιση της προσβολής από επιβλαβείς οργανισμούς, όπως ο άνθρακας των αιγοπροβάτων, το πράσινο σκουλήκι, το ρόδινο σκουλήκι κλπ, είτε για απώλειες που προκλήθηκαν από τις ανωτέρω αιτίες, η εκδήλωση των οποίων έχει αναγνωριστεί επίσημα από τις αρμόδιες αρχές.

 

ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ Η ΚΑΡΛΑ

Στις 5 Οκτωβρίου εγκαινιάζεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας με εκδήλωση στο Μουσείο των Καναλίων το έργο της Κάρλας, όπου θα κληθούν υπουργοί της Κυβέρνησης, αλλά και όσοι διετέλεσαν υπουργοί και συνέβαλλαν στην ολοκλήρωσή του. Στα εγκαίνια θα βρίσκεται και η επίτροπος περιφερειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κορίνα Κρέτσου. Υπενθυμίζεται ότι το έργο της αναδημιουργίας έχει προϋπολογισμό 245 εκ ευρώ.

 

ΠΑΝΩΛΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ

Εντυπωσιακά μεγάλη ήταν η προσέλευση των χοιροτρόφων κι άλλων εκπροσώπων της ζωικής παραγωγής στην πρόσφατη σύσκεψη που διοργάνωσε η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας προκειμένου να ενημερώσει όλους τους ενδιαφερόμενους για την εμφάνιση σε γειτονικά κράτη της νόσου της πανώλης σε χοίρους. Επειδή λοιπόν η Περιφέρεια Θεσσαλίας αποτελεί κόμβο μετακίνησης ζώων και ζωοτροφών προς όλη την Ελλάδα και στην περιοχή μας καταφθάνει καθημερινά μεγάλος αριθμός αυτοκινήτων που μεταφέρουν ζώα από την Ρουμανία και ζωοτροφές από τις Ρουμανία και Βουλγαρία και επειδή ελλοχεύει ο κίνδυνος από την μηχανική, μέσω οχημάτων και πιθανώς μολυσμένων ζωοτροφών, άφιξη του ιού της αφρικανικής πανώλης των χοίρων και μόλυνσης των χοιροστασίων, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής προτείνει την δημιουργία σημείων απολύμανσης των φορτηγών αυτοκινήτων μεταφοράς ζώντων ζώων και ζωοτροφών, αμέσως μετά την είσοδό τους στο ελληνικό έδαφος. Η βεβαίωση δε της πραγματοποίησης των απολυμάνσεων πρέπει να γίνεται από επίσημους κτηνίατρους. Τέλος ζητά από το ΥΠΑΑΤ την πρόσληψη έξι κτηνιάτρων (3 για την ΠΕ Λάρισας και από 1 για τις ΠΕ Καρδίτσας, Τρικάλων και Μαγνησίας) στα πλαίσια του προγράμματος αντιμετώπισης των εξωτικών νοσημάτων (ετήσιες συμβάσεις με δυνατότητα ανανέωσης), έτσι ώστε να είναι πλήρως προετοιμασμένη για πιθανή άφιξη της νόσου στην περιοχή μας.

 

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες από τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Βόλου Νικήτα Πρίντζο και τους συνεργάτες τους για την ανοικτή αγροτική σύσκεψη που συγκαλεί το προσεχές Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων με θέμα το μέλλον του συνεργατισμού αρχικά στον κάμπο και, αν αποδειχθεί πρόσφορο το έδαφος, το εγχείρημα να επεκταθεί, γιατί όχι σε όλη τη χώρα. 5Τα τηλέφωνα έχουν πάρει «φωτιά» και όπως τονίζουν έμπειροι συνεταιριστές του κάμπου «αν δεν καταφέρει να μας ενώσει και τώρα ο Νικήτας δεν πρόκειται ποτέ να ενωθούμε».

 

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ημερίδα με θέμα “Η αγροτική εκπαίδευση στην Ελλάδα” διοργανώνει το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου η οικολογική οργάνωση “Πολιτική Έκφραση Ζώων, Ανθρώπων και Φύσης”, στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή στη Λάρισα, με τη συμμετοχή σημαντικών εισηγητών, όπως του νέου υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Δημαρά.

 

ΚΑΛΟΣ ΚΑΙΡΟΣ

Ιδανικές θα είναι οι καιρικές συνθήκες τις επόμενες ημέρες, βοηθώντας κυρίως τους βαμβακάδες που δεν επιθυμούν επ΄ ουδενί βροχές αυτή την περίοδο. Σήμερα Δευτέρα θα σημειωθούν αυξημένες συννεφιές, χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα, ενώ ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 20 ως 30 βαθμούς Κελσίου. Αίθριος θα είναι ο καιρός από την Τρίτη και μέχρι τέλος της εβδομάδας.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass