«Στηρίζουμε τις υγιείς παραγωγικές προσπάθειες»

* Ο υφυπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Βασ. Κόκκαλης στη γιορτή Αμυγδάλου στο Συκούριο * Κ. Κολλάτος: Να κατασκευαστεί ο ταμιευτήρας Πουρναρίου – Αμπελακίων

Δημοσίευση: 17 Σεπ 2018 22:10

Πλήθος κόσμου και  φέτος στη Γιορτή Αμυγδάλου στο Συκούριο το  βράδυ του Σαββάτου. Η εκδήλωση έγινε με προσωπική δουλειά από τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών περιοχής Συκουρίου με συνδιοργάνωση  για 18η χρονιά με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας τον Δήμο Τεμπών -(ΔΟΠΑΠΕΠ) και την Δημοτική Κοινότητα Συκουρίου.


Φέτος πραγματοποιήθηκε στην τοποθεσία «Μύλοι Συκουρίου» στον προαύλειο  χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Συκουρίου «Ιωάννης Πράππας».
Στον χαιρετισμό του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης σημείωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και γενικότερα το υπουργείο βρίσκονται «διαρκώς και απαρεγκλίτως» στο πλευρό κάθε υγιούς παραγωγικής προσπάθειας στη χώρα,  όπως είναι και η παραγωγή ξηρών καρπών».
Μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο κ. Κόκκαλης σημείωσε πως «το τελευταίο διάστημα η στροφή ολοένα και περισσοτέρων στον πρωτογενή τομέα έρχεται να συνδράμει τα μέγιστα στην εθνική προσπάθεια για οικονομική ανάκαμψη.
Εξέχουσα θέση σ' αυτή τη ραγδαία ανάπτυξη έχουν οι καλλιέργειες των ξηρών καρπών και ξεχωρίζουν στις διεθνείς αγορές".
*Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος πέρα από τη στήριξη που κάνει έμπρακτα ο Δήμος στους αμυγδαλοπαραγωγούς  δεσμεύτηκε  να συνεχιστεί ο θεσμός της Γιορτής Αμυγδάλου κατοχυρώνοντας την ονομασία προέλευσης και εξασφαλίζοντας την αναγνωρισιμότητα, ζητώντας παράλληλα έργα για τη στήριξη της αμυγδαλοκαλλιέργειας.
 Ο κ. Κολλάτος σημείωσε επίσης: «Έχουμε τονίσει  κατ’ επανάληψή και όχι μόνο στις καθιερωμένες γιορτές αμυγδάλου την αναγκαιότητα ένταξης ενός έργου πνοής για την περιοχή. Αναφέρομαι στην κατασκευή του ταμιευτήρα «Πουρναρίου –Αμπελακίων» στη θέση Λιβαδότοπος. Το Μάιο του 2018 υποβάλαμε αίτημα χρηματοδότησης στην δράση 4.3.1. «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων» του ΠΑΑ 2014-2020,  στο πλαίσιο πρόσκλησης αρ. πρωτ. 3310-23/04/2018, υπερθεματίζοντας πως πρόκειται για έργο υψίστης σημασίας το οποίο θα τροφοδοτήσει  μεγάλο τμήμα του θεσσαλικού κάμπου και για το οποίο έχουν ασχοληθεί πολλάκις μελετητές συμπεριλαμβανομένου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου. Το προτεινόμενο έργο έχει ωριμότητα 100% και θα επιλύσει χρόνια αρδευτικά προβλήματα ενισχύοντας παράλληλα την περιβαλλοντική αναβάθμιση.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ένταξη του έργου είναι ακόμη 50-50».
Στο σημείο αυτό κάλεσε τον κ. Κόκκαλη και τους βουλευτές να ασκήσουν πιέσεις για την ένταξη του έργου, λέγοντας: «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα υπάρξει θετική εξέλιξη και ότι στην επόμενη Γιορτή Αμυγδάλου θα μιλάμε για την υλοποίηση του, γιατί μόνο τότε εκδηλώσεις σαν την σημερινή αποκτούν αξία και νόημα».
Χαιρετισμούς απεύθυναν επίσης ο βουλευτής κ. Κώστας Μπαργιώτας ο οποίος αναφέρθηκε  στην ανάδειξη του προϊόντος κάθε τόπου και στο λεκανοπέδιο Συκουρίου ενώ σημείωσε ότι χρειάζονται για τους παραγωγούς κίνητρα και υποδομές από την πολιτεία.
Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Λαδόπουλος αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς και τις ευχές του περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού αναφέρθηκε   στο γεγονός ότι το αμύγδαλο περιοχής Συκουρίου πρέπει  να προσεχθεί  και να συνεχιστεί  και πρότεινε να γίνει Προϊόν Γεωγραφικής Προέλευσης.
Νωρίτερα η πρόεδρος  του Συλλόγου Γυναικών Συκουρίου  κ. Κατερίνα  Δρογκούλα αναφέρθηκε στη διοργάνωση λέγοντας ότι πρόκειται για γιορτή της νέας σοδειάς του αμυγδάλου στην περιοχή.
Επίσης η κ. Δρογκούλα  ευχαρίστησε όλους τους παραβρισκόμενους για την παρουσία τους ενώ έκανε ειδική αναφορά στην «Ε» για τη στήριξη παρουσίαση τόσο της συγκεκριμένης εκδήλωσης αλλά και όλων των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή Συκουρίου.
Από το σύλλογο προσφέρθηκαν αμυγδαλολιχουδιές ενώ εντυπωσιακή ήταν η παρουσίαση δρώμενων του Μορφωτικού Συλλόγου Γόννων -Λαογραφικού Μουσείου Γόννων.
Νοστιμότατα και τα εδέσματα που πρόσφεραν οι μαθητές της Σχολής Μαγειρικής ΕΠΑΣ  Μαθητείας του ΟΑΕΔ. Επίσης υπήρξε διαγωνισμός γευσιγνωσίας, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν  αναλυτικά σήμερα.
Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου.

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass