ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 21 Σεπ 2018 22:06

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Την προσεχή Τετάρτη θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των παραγωγών τα χρήματα των αποζημιώσεων για τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους την περσινή χρονιά.

Σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ, την άλλη εβδομάδα οι δικαιούχοι θα λάβουν το 20% και μέσα στον Οκτώβριο θα γίνει η εκκαθάριση. Ακόμα το ποσό των 2.064.042,87 ευρώ κατέβαλε προχθές ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σε συνολικά 239 δικαιούχους, που αφορούσε σε ανειλημμένες υποχρεώσεις σε νέους αγρότες και δασώσεις.

ΒΑΜΒΑΚΙ

Ανάμεικτα τα συναισθήματα των βαμβακάδων τις τελευταίες μέρες. Από τη μία, ικανοποίηση για τις ιδανικές καιρικές συνθήκες, οι οποίες επιτρέπουν τη σωστή διαδικασία της αποφύλλωσης και της ωρίμασης των καρυδιών, από την άλλη, προβληματισμός για τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό, αναφορικά με τις τιμές. Άλλες χρονιές τέτοια εποχή έμπαιναν στην αγορά δυνατά τα τουρκικά κλωστήρια για άμεσες φορτώσεις, ενώ παράλληλα και οι εμπορικοί οίκοι πίεζαν για φορτώσεις. Δηλαδή οι εκκοκκιστές ήξεραν σε τι τιμή πουλάνε. Τώρα, με δεδομένο τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας με τους δασμούς, που αγγίζουν και το βαμβάκι και τα προβλήματα της τουρκικής λίρας, άκρα του …τάφου σιωπή.

*Στο μεταξύ η Πανελλήνια Ένωση Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος (ΠΕΕΕΒ) σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως «από την ποιότητα και το ποσοστό υγρασίας που θα έχει το σύσπορο βαμβάκι, το οποίο θα παραδίνουν οι παραγωγοί στα εκκοκκιστήρια, θα κριθεί η τιμή», χωρίς όμως να δίνει κάποιες πληροφορίες για την έναρξη αυτής.

ΕΒΖ: ΣΠΟΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΙΟΚ;

Χωρίς σποροπαραγωγή για πρώτη φορά στα χρονικά φαίνεται πως μένει τη φετινή χρονιά η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), καθώς, κατά πώς φαίνεται, δεν ολοκληρώθηκαν οι απαιτούμενες διαδικασίες εκ μέρους της διοίκησης της εταιρείας. Σύμφωνα με τον ΑγρόΤυπο «η διοίκηση της άλλοτε κραταιάς βιομηχανίας δεν είχε φέτος τη δυνατότητα να συνάψει τις απαιτούμενες συμφωνίες προμήθειας με εταιρείες από το εξωτερικό ή δεν πρόλαβε. Ως εκ τούτου δε θα μπουν σποροπαραγωγικές καλλιέργειες από παραγωγούς της βόρειας Ελλάδας, όπως συνηθίζονταν, αφού οι αγρότες δε θα μπορούν να βρουν τεύτλα. Στις παράπλευρες απώλειες της εξέλιξης αυτής και η μη λειτουργία ενός ολόκληρου εργοστασίου που διαθέτει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) για τον σκοπό αυτό, μιας μονάδας με ειδικό εξοπλισμό, που «απενεργοποιείται» φέτος λόγω έλλειψης πρώτης ύλης».

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αγροτική συνάντηση που συγκαλεί αύριο Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου στις 11.00 στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Φαρσάλων, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου κ. Νικήτας Πρίντζος. Εκτός του κ. Πρίντζου, που θα είναι ο βασικός ομιλητής, θα μιλήσουν ακόμα αγρότες και συνεταιριστές για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος και θα γίνει διαλογική συζήτηση και θα ληφθούν αποφάσεις για την πορεία του συνεταιριστικού κινήματος. Την εκδήλωση οργανώνουν οι Συνεταιρισμοί περιοχής Φαρσάλων και ο Δήμος Φαρσάλων.

ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ

Ξεκίνησαν τις παραλαβές καλαμποκιού φετινής εσοδείας στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαμπάκας, στο φυραματάδικο της οργάνωσης. Οι παραλαβές θα γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και το Σαββατοκύριακο στις αποθήκες της στη Σαρακίνα και Οξύνεια. Η τιμή πληρωμής για τους παραγωγούς που προμηθεύτηκαν τα εφόδια από τον συνεταιρισμό είναι 0,18 λεπτά το κιλό. Πέρσι η τιμή στο ξεκίνημα ήταν 16,5 λεπτά το κιλό.

ΦΕΤΑ

Νέα αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον πρωτογενή τομέα, και συγκεκριμένα για τη φέτα και τις ελληνοποιήσεις. Με αφορμή τη φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ότι «αυτούς που κρύβονται πίσω από τα κυκλώματα αυτά, θα τους βρούμε και ξέρουμε ποιοι είναι», η κυβέρνηση πέταξε το γάντι στη ΝΔ λέγοντας ότι «αφού τους γνωρίζει γιατί δεν πάει στον εισαγγελέα και αναμένει να αναλάβει δράση όταν έρθει στην εξουσία...». Την ίδια ώρα η σύσταση της Διεπαγγελματικής Φέτας καθυστερεί, καθώς τα συντεχνιακά συμφέροντα είναι κυρίαρχα και πάνω από το εθνικό συμφέρον που προστάζει την προστασία της ποιότητας της φέτας που είναι και το ζητούμενο. Γιατί τι να κάνεις ένα προϊόν ΠΟΠ, όταν χάσει την αξία του στην αγορά. Και οι καταναλωτές πλέον, οι περισσότεροι τουλάχιστον, μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά της φέτας από το λευκό τυρί.

ΖΗΤΟΥΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΗ

Επιστολή σύμφωνα με την οποία θα ζητείται παράταση της προθεσμίας μέχρι τέλος του χρόνου (λήγει 30 Σεπτεμβρίου) για να κατατεθούν τα σχετικά δικαιολογητικά στη ΔΕΗ για το αγροτικό τιμολόγιο θα στείλει σήμερα στη Διοίκηση της Επιχείρησης, η Διοικούσα Επιτροπή του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας. Όπως είναι γνωστό μεταξύ των δικαιολογητικών που απαιτούνται είναι και η άδεια χρήσης νερού για την οποία η διαδικασία είναι χρονοβόρα (από την Αποκεντρωμένη στη ΔΕΗ, κλπ) και κοστοβόρα (για κάθε ανανέωση ή μεταφορά πομόνας απαιτούνται πάνω από 120 ευρώ). Επιπροσθέτως, ο ενδιαφερόμενος για να ενταχθεί στην ευνοϊκή ρύθμιση θα πρέπει να είναι συνεπής με τις περσινές οφειλές του. Όλα αυτά ενδεχομένως να ξεπεραστούν με την καταβολή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης στα μέσα Οκτωβρίου. Γι΄αυτό κρίνεται σκόπιμη η παράταση της προθεσμίας μέχρι τέλος του 2018.

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Ιδανικές οι καιρικές συνθήκες για τους παραγωγούς, καθώς η καλοκαιρία που θα κυριαρχήσει τις επόμενες ημέρες ευνοεί τη συγκομιδή των προϊόντων. Έτσι σήμερα Παρασκευή, αλλά και το Σαββατοκύριακο στον Νομό Λάρισας ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Ανάλογες καιρικές συνθήκες και τη Δευτέρα, ενώ από Τρίτη θα σημειωθεί μικρή πτώση της θερμοκρασίας.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass