Να αποκτήσουν ενιαία φωνή οι Συνεταιρισμοί του κάμπου

Αγροτική σύσκεψη στα Φάρσαλα με πρωτοβουλία Ν. Πρίντζου

Δημοσίευση: 24 Σεπ 2018 15:10

«Σήμερα ο πρωτογενής τομέας βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ανασύσταση του συνεταιριστικού κινήματος, ώστε η φωνή μας να είναι ενιαία στις συζητήσεις με τα θεσμικά όργανα».

Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε από το Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων, όπου πραγματοποιήθηκε χθες αγροτική σύσκεψη, παρουσία εκπροσώπων συνεταιριστικών οργανώσεων, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) Νικήτας Πρίντζος.

Ο Βολιώτης συνεταιριστής, αφού διευκρίνισε πως «δεν τον ενδιαφέρουν τα αξιώματα, ούτε έχει πλέον πολιτικές ή συνεταιριστικές φιλοδοξίες, αλλά ως εκ των παλαιότερων συνεταιριστών της Θεσσαλίας θεωρεί υποχρέωση να αγωνιστεί για την ενότητα του συνεταιριστικού κινήματος» κατέθεσε τις σκέψεις του για το πώς θα επιτευχθεί αυτό: «Ποτέ δεν χάσαμε όταν ήμασταν ενωμένοι, κάτω από μία ενιαία σκέπη. Αφουγκραζόμενος την αγωνία των κατοίκων της υπαίθρου, βλέποντας την ερήμωση των χωριών και την ανασφάλεια των παραγωγών, αλλά ταυτόχρονα και την αγάπη τους για τον τόπο όπου ζούνε, αποφάσισα με τις γνωριμίες και την εμπειρία που διαθέτω, να κινητοποιηθώ» δηλώνει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: Πρέπει να πιέσουμε την Πολιτεία να ασχοληθεί περαιτέρω με την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Όχι όμως με τις γνωστές, αλλά φοβάμαι αναποτελεσματικές πλέον μεθόδους των μπλόκων στους δρόμους και με εκβιασμούς, αλλά μέσα από έναν διαρκή και ειλικρινή διάλογο, με συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις, τις οποίες θα συνδιαμορφώσουμε όλοι μαζί. Καλή είναι η κουβέντα που γίνεται για την ΚΑΠ, αλλά θεωρώ χρησιμότερη τη συζήτηση για τις ανάγκες της αγοράς, για το τι προϊόντα χρειάζεται, πώς θα πετύχουμε την περίφημη ποιότητα και θα μειώσουμε το κόστος παραγωγής».

Ο σχεδιασμός του κ. Πρίντζου είναι να συνεχιστούν αυτές οι συσκέψεις στη Λάρισα, στη Νίκαια, στον Βόλο και ακολούθως στη Δυτική Θεσσαλία. «Βήμα βήμα, όσοι συμφωνούν με το πλαίσιο που θα διαμορφώσουμε θα πορευθούμε. Άλλες δικαιολογίες δεν υπάρχουν και αν αποτύχουμε, θα είμαστε υπόλογοι στα παιδιά μας» και καταλήγοντας δήλωσε: Εάν ευτυχήσουμε και δημιουργήσουμε τη βάση του Θεσσαλικού Συνεταιρισμού, εν συνεχεία θα δημιουργήσουμε τις κλαδικές διευθύνσεις ανά προϊόν και ομάδες».

* Χαιρετισμό στην ημερίδα παρέθεσε ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο Δήμος Φαρσάλων θα στηρίζει πάντα τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως η συγκεκριμένη ημερίδα, με εκλεκτό καλεσμένο τον πρόεδρο της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου κ. Νικήτα Πρίντζο. Θα πρέπει το συνεταιριστικό κίνημα να κάνει την αυτοκριτική του, για τα λάθη του παρελθόντος και να κινηθούν οι αγρότες με τα νέα δεδομένα της εποχής καθώς και με επιχειρηματικό πνεύμα και σταδιακά να ξεκινήσουν και να δημιουργήσουν συνεταιρισμούς, οι οποίοι θα κινηθούν με βάση τα νέα δεδομένα της εποχής και θα αντιληφθούν ότι οι συνεταιρισμοί θα πρέπει να διαθέτουν επιχειρηματικό πνεύμα κατά κύριο λόγο και να μπορούν να έχουν βάση και προοπτικές εξέλιξης, ώστε να κινούνται πάντα με θετικό πρόσημο, μη παραβλέποντας την πραγματικότητα και τον διεθνή ανταγωνισμό».

*Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε και η πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φαρσάλων ΓΗ κα. Ματούλα – Βασιλική Αϋφαντή, η οποία στον λόγο της ανέφερε ότι «κάθε συνεταιρισμός, θα πρέπει να στηρίζεται στις αξίες της αυτοβοήθειας, της εαυτοευθύνης, της δημοκρατίας, της ισότητας, της ισονομίας και της αλληλεγγύης. Τα μέλη θα πρέπει να στηρίζονται στις ηθικές αξίες της εντιμότητας, της διαφάνειας, της κοινωνικής υπευθυνότητας και της φροντίδας. Ο κάθε συνεταιρισμός, θα πρέπει να φροντίζει για την ανάπτυξη της περιοχής του».

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συζήτηση εφ’ όλης της ύλης για τα αγροτικά θέματα. Την αγροτική ημερίδα παρακολούθησαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Γεωρ. Λαδόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Φαρσάλων κ. Μ. Ίφου, Σ. Χατζηπλή και Γ. Αρσενόπουλος, συνεταιριστές της επαρχίας και αρκετοί αγρότες ενώ τον συντονισμό της ημερίδας έκανε η γεωπόνος του Δήμου Φαρσάλων κ. Καλφούντζου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass