Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗλεκτρονικA η υποβολH μEσω του ΥΠ.Α.Α.Τ.

Υποβολή δηλώσεων για τη συγκομιδή σταφυλιών

Δημοσίευση: 10 Οκτ 2018 16:12

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνει τους παραγωγούς ότι οι δηλώσεις συγκομιδής θα υποβάλλονται από τους υπόχρεους αμπελουργούς οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» της επίσημης ιστοσελίδας του Υπ.Α.Α.Τ. www.minagric.gr. Η ημερομηνία υποβολής των Δηλώσεων Συγκομιδής λήγει την 15η Ιανουαρίου 2019, οπότε η ψηφιακή υπηρεσία θα κλείσει για τις νέες δηλώσεις.


Ειδικότερα για το έτος 2018, οι κάτοχοι νόμιμων αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων (δηλαδή όσοι είναι καταγεγραμμένοι στο Αμπελουργικό Μητρώο, κατέχουν αμπελοτεμάχια μονοκαλλιέργειας αμπέλου με οινοποιήσιμες ποικιλίες και έχουν νόμιμο δικαίωμα φύτευσης) των οποίων η σταφυλική παραγωγή προορίζεται για οινοποίηση, υποχρεούνται αμέσως μετά το πέρας του τρυγητού να υποβάλουν δήλωση συγκομιδής.
Επιπλέον, όσοι αμπελουργοί οινοποιήσουν τα δικά τους σταφύλια, θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλουν δήλωση συγκομιδής και εν συνεχεία δήλωση παραγωγής. Επίσης, αμπελουργοί που παραδίδουν, οινοποιούν τη σταφυλική τους παραγωγή σε οινοποιείο τρίτου προς οινοποίηση και η παραγωγή αυτή επιστρέφεται με τη μορφή τελικού προϊόντος στον αμπελουργό-οινοποιό. Οι αμπελουργοί διατηρούν το δικαίωμα παρασκευής ποσότητας οίνου μικρότερης από 10 εκατόλιτρα με οινοποίηση για οικογενειακή κατανάλωση και στην περίπτωση αυτή και μόνον συμπληρώνεται το πεδίο με την ένδειξη «οινοποίηση από τον δηλούντα». Για ποσότητες παραγόμενου οίνου που ξεπερνούν τα 10 εκατόλιτρα και για περιπτώσεις εμπορίας θα πρέπει να υποβάλλεται δήλωση παραγωγής και να τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία για την παραγωγή και εμπορία οίνου. Οι ποσότητες σταφυλιών που αντιστοιχούν στα 10 εκατόλιτρα οίνου για ιδία κατανάλωση δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 1.700 κιλά.
Σε περίπτωση μηδενικής σταφυλικής παραγωγής, οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν «μηδενική» δήλωση συγκομιδής και να επιλέξουν το αντίστοιχο πεδίο. Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω δηλώσεις θα διασταυρωθούν με τις δηλώσεις και αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.
Σε περιπτώσεις όπου δεν έχει υποβληθεί η δήλωση συγκομιδής από τον υπόχρεο (εκτός περιπτώσεων ανωτέρας βίας) ή υπάρχει υπέρβαση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης συγκομιδής κατά 15 εργάσιμες ημέρες το μέγιστο, δύνανται να προκύψουν κυρώσεις που έχουν τη μορφή χρηματικού προστίμου. Επιπρόσθετα, τα αμπελοτεμάχια για τα οποία δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις συγκομιδής αποκλείονται των διαφόρων ευεργετημάτων των μέτρων όπως προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία (πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων, πρόγραμμα επενδύσεων των οινοποιητικών επιχειρήσεων κ.λπ.).
Επισημαίνεται ότι η υποβολή των δηλώσεων παραγωγής για την αμπελοοινική περίοδο 2018-2019 θα είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις υποβληθείσες δηλώσεις συγκομιδής και ως εκ τούτου τυχόν λάθη ή παραλείψεις στη συμπλήρωση των δηλώσεων συγκομιδής θα δημιουργήσουν προβλήματα κατά την υποβολή των δηλώσεων παραγωγής.
Για να ισχύει η υποβολή της δήλωσης συγκομιδής θα πρέπει στην ηλεκτρονική εφαρμογή να έχει γίνει «ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ». Μόνο μετά την οριστικοποίηση της εν λόγω δήλωσης είναι δυνατή η εκτύπωση αυτής. Σε περίπτωση που ο παραγωγός διαπιστώσει λάθος στη δήλωση συγκομιδής που έχει υποβάλει και οριστικοποιήσει, έχει τη δυνατότητα να ζητήσει τη διόρθωση της δήλωσής του από την αρμόδια Δ.Α.Ο.Κ. Για τον σκοπό αυτό απαιτείται η κατάθεση αίτησης τροποποίησης και η προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών-παραστατικών στη Δ.Α.Ο.Κ, η οποία οφείλει να εξετάσει τα προσκομισθέντα και να προβεί στις απαιτούμενες διορθώσεις. Η νέα εκτύπωση θα περιλαμβάνει τις αλλαγές όπως αυτές έγιναν από τη ΔΑΟΚ.