Παραχώρηση γης σε αγρότες και ανέργους

Δημοσίευση: 10 Οκτ 2018 15:39

ΑΘΗΝΑ

Απόφαση, με την οποία από την 1η Νοεμβρίου λήγουν όλα τα καθεστώτα παραχώρησης που ίσχυαν μέχρι τώρα για τις εκτάσεις ιδιοκτησίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπέγραψε ο αρμόδιος υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση που δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια», οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις ή βοσκότοποι θα παραχωρηθούν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και σε ανέργους, με βάση τα κριτήρια και τη μοριοδότηση που ορίζει ο νόμος 4061/2012 ή με διαγωνισμό.

Το τίμημα της παραχώρησης είναι ετήσιο και ορίζεται μέχρι πέντε ευρώ ανά στρέμμα.

Επισημαίνεται πως εάν το σύνολο μίας έκτασης δεν υπερβαίνει τα 100 στρέμματα, τότε τη διαχείριση των παραχωρήσεων την αναλαμβάνουν οι Περιφέρειες. Για εκτάσεις άνω των 100 στρεμμάτων αρμόδιο είναι το ΥΠΑΑΤ.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης «η πλήρης ενεργοποίηση του νόμου 4061/2012 δίνει τέλος σε ένα καθεστώς που μέχρι πρότινος ενίσχυε την αδιαφάνεια, κυρίως στην επιλογή των παραχωρησιούχων, ενώ παράλληλα βοηθά τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να έχουν πρόσβαση σε φθηνή γη και στους ανέργους να κάνουν μία νέα αρχή ενισχύοντας την τοπική οικονομική ανάπτυξη».

Επιπλέον οι αρμόδιες διευθύνσεις των Περιφερειών της χώρας οφείλουν να ενημερώσουν, άμεσα, τους ενδιαφερόμενους παραχωρησιούχους των αγροτικών ακινήτων της ανωτέρω κατηγορίας, αναφέρει ακόμα.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ «ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ»

Στο μεταξύ στη δημοσιότητα δόθηκαν τα ονόματα των 3.468 δικαιούχων της 2ης πρόσκλησης για το «ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ» καθώς των 849 δικαιούχων που εντάσσονται στη δράση 10.1.07 «Εναλλακτική καταπολέμηση ζιζανίων στους ορυζώνες», με αποφάσεις που αναρτήθηκαν στη Διαύγεια, υπογεγραμμένες από τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπο Κασίμη.

Συγκεκριμένα, η συνολική ενταγμένη έκταση των 3.468 δικαιούχων στη 2η πρόσκληση για το ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ ανέρχεται σε 6.792,91 εκτάρια, των οποίων οι αιτήσεις στήριξης που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της υπ’ αριθμ. 5218/20-6-2018 2ης Πρόσκλησης της δράσης κρίθηκαν ως παραδεκτές, με συνολική Δημόσια Δαπάνη 16.143.569,04 ευρώ.

Αναλυτικότερα, το ύψος της ενίσχυσης ορίζεται για τις καλλιέργειες της ροδακινιάς, της νεκταρινιάς και της βερικοκιάς στα 387 ευρώ ανά εκτάριο ετησίως για τα πρώτα 2 έτη εφαρμογής και στα 454 ευρώ ανά εκτάριο ετησίως για τα τελευταία 3 έτη εφαρμογής. Για τις καλλιέργειες της μηλιάς, της αχλαδιάς και της κυδωνιάς η ενίσχυση ανέρχεται στα 542 ευρώ ανά εκτάριο ετησίως για τα πρώτα 3 έτη εφαρμογής και στα 627 ευρώ ανά εκτάριο ετησίως για τα τελευταία 2 έτη εφαρμογής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα παραπάνω ποσά συμπεριλαμβάνεται το κόστος συναλλαγής (αμοιβή επιβλέποντα Γεωπόνου) που ανέρχεται σε 14 ευρώ ανά εκτάριο ετησίως. Σε συνολικά 10.543,67 εκτάρια ανέρχεται η ενταγμένη έκταση των 849 δικαιούχων στη δράση 10.1.07 «Εναλλακτική καταπολέμηση ζιζανίων στους ορυζώνες» και όπως τονίζεται στην απόφαση «οι αιτήσεις στήριξης που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της υπ’ αριθμ. 5217/20-6-2018 Πρόσκλησης κρίθηκαν ως παραδεκτές, με συνολική Δημόσια Δαπάνη έντεκα εκατομμύρια εβδομήντα χιλιάδες οκτακόσια πενήντα τρία ευρώ και πενήντα λεπτά (11.070.853,50 €)».

Το ύψος ενίσχυσης για τη δράση ορίζεται ανά έτος σε 210 ευρώ ανά εκτάριο. Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται ετησίως για να αποζημιώνει τους δικαιούχους για τις πρόσθετες δαπάνες (πρόσθετο κόστος) που συνεπάγεται η τήρηση των δεσμεύσεων της δράσης, και ειδικότερα οι δαπάνες για την εφαρμογή της πρακτικής της ψευδοσποράς στην ορυζοκαλλιέργεια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass