Εγκαινιάζεται η πρώτη αγροτική ενεργειακή κοινότητα

* Στα μέσα Νοεμβρίου στο Δαμάσι Τυρνάβου * Β. Κόκκαλης: Σημαντικά τα οφέλη για τους αγρότες

Δημοσίευση: 15 Οκτ 2018 22:04

Με τη συγκρότηση της πρώτης πενταμελούς προσωρινής διοικούσας επιτροπής ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη λειτουργία της πρώτης Ενεργειακής Αγροτικής Κοινότητας, η οποία τα επόμενα χρόνια θα μειώσει κατά 80% το κόστος παραγωγής για τις αρδευόμενες καλλιέργειες της Θεσσαλίας, ενώ θα συμβάλει και στη μείωση της ενέργειας που χρησιμοποιείται στα κεντρικά αντλιοστάσια για την αντιπλημμυρική προστασία.

Όπως είναι γνωστό το ΥΠΑΑΤ, ο ΓΟΕΒ Θεσσαλίας και εννέα ΤΟΕΒ από τη Λάρισα, τα Φάρσαλα και την Καρδίτσα, έχουν δημιουργήσει τη σύμπραξη των αρμόδιων φορέων, την πρώτη Αστική Εταιρεία, η οποία θα τρέξει την υλοποίηση της επένδυσης, που προβλέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου, δυναμικότητας 1 MW, σε μια έκταση 40 περίπου στρεμμάτων που πρόκειται να παραχωρήσει ο Δήμος Τυρνάβου.

Η 5 μελής διοικούσα επιτροπή αποτελείται από τους Δημήτρη Παπαμιχαήλ πρόεδρο (εκπρόσωπο ΓΟΕΒ Θεσσαλίας), Βασ. Γιαννάκο (ΤΟΕΒ Τιτανίου), Δημ. Τσιουρή (ΤΟΕΒ Πηνειού), Δημ. Γιωτόπουλο (ΤΟΕΒ Σοφάδων), Χρ. Ντορμπά (ΤΟΕΒ Ταουσάνης), ενώ την Εταιρεία στελεχώνουν οι ΤΟΕΒ Πηνειού, Ταουσάνης, Ενιπέα, Σελλάνων, Σοφάδων, Τιτανίου, Δαμασίου, Μάτι Τυρνάβου, Αγ. Σοφίας. Με την έγκριση του καταστατικού από το Πρωτοδικείο Λάρισας (είναι θέμα ημερών) θα ακολουθήσουν εκλογές για τη νέα διοίκηση, η οποία θα έχει 3ετή θητεία.

ΟΜΙΛΙΑ ΚΟΚΚΑΛΗ ΣΕ ΕΤΗΣΙΟ ΦΟΡΟΥΜ

«Με τη δημιουργία της ενεργειακής κοινότητας προσφέρουμε έμπρακτη στήριξη στον καθημερινό μόχθο του Θεσσαλού αγρότη, δίνοντας διέξοδο στο πρόβλημα μείωσης του κόστους παραγωγής. Μακάρι το παράδειγμα αυτής της ενεργειακής κοινότητας να το ακολουθήσουν και άλλες περιοχές ώστε μέσα από αυτό το μέτρο να ανακουφιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι γεωργοί και κτηνοτρόφοι».

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, στον χαιρετισμό του στο ετήσιο φόρουμ για την εξοικονόμηση ενέργειας  -ανανεώσιμες πηγές ενέργειας- ενεργειακές κοινότητες, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Όπως είναι γνωστό «το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει εντάξει στον στρατηγικό του σχεδιασμό σειρά δράσεων με σκοπό τη δραστική μείωση του κόστους παραγωγής. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις να αποκτήσουν την οικονομική βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα που επιβάλλει το σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Μια από τις πλέον χαρακτηριστικές δράσεις αποτελεί η παροχή κινήτρων για την οργάνωση των Παραγωγών σε Ομάδες ή Οργανώσεις μέσω της οποίας επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας και καλύτερη διαπραγματευτική ισχύς ως προς την πώληση των προϊόντων τους, τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες καθώς και την προώθηση μέτρων και δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Σε αυτή την ομάδα «εργαλείων» εντάσσεται και ο ενεργειακός συμψηφισμός (net metering) ο οποίος αλλάζει το καθεστώς εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών. Στόχος του προγράμματος είναι η συμβολή στη σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής, καθώς οι αυτοπαραγωγοί θα µπορούν να χρησιμοποιούν το ρεύµα που παράγει το φωτοβολταϊκό τους για να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες των µονάδων τους, ενώ τυχόν περίσσευμα θα μεταφέρεται στον επόμενο εκκαθαριστικό λογαριασµό. Αξίζει εδώ να επισημανθεί η σημασία του «εικονικού συμψηφισμού» καθώς θα δίνεται η δυνατότητα στους παραγωγούς να συμψηφίζουν την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια με το σύνολο της κατανάλωσής τους, ανεξάρτητα από τον χώρο που αυτή παράγεται και καταναλώνεται. Ένα φωτοβολταϊκό σύστημα θα μπορεί να εξυπηρετεί καταναλώσεις (π.χ. πομόνες κ.λπ.) σε πολλά διαφορετικά σημεία-χωράφια του ίδιου παραγωγού. Επιπλέον ο συμψηφισμός δεν θα γίνεται πλέον σε ετήσια βάση αλλά ανά τριετία. Το πρόγραμμα αφορά εγγεγραμμένους στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων για εγκαταστάσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων και οι συμβάσεις συμψηφισμού θα έχουν διάρκεια 25 έτη. Ήδη με δικιά μας προτροπή έχει δημιουργηθεί η πρώτη ενεργειακή αγροτική κοινότητα στη Θεσσαλία. Μια ενεργειακή κοινότητα που είναι η πρώτη του είδους της και σκοπό έχει τη μείωση του κόστους ενέργειας για τους Θεσσαλούς αγρότες. Ο Θεσσαλός αγρότης θα παράγει ρεύμα μέσω φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών, το οποίο θα συμψηφίζει τη δική του κατανάλωση ενέργειας. Αυτό κατέστη εφικτό με τις απαραίτητες ρυθμίσεις που εισήγαγε η παρούσα πολιτική ηγεσία, δημιουργώντας το υπόβαθρο για να ανασυγκροτηθούν οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων τοπικού χαρακτήρα και πέρα από τη διαχείριση των νερών (υπόγειων και επιφανειακών), να είναι και διαχειριστές της δικής τους ενέργειας».

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass