Κινδυνεύουν να μη «δουν» επιδοτήσεις!

* ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟ ΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ * ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΟΑΣΝΛ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΟΝ Β. ΚΟΚΚΑΛΗ

Δημοσίευση: 16 Οκτ 2018 22:16

Συνάντηση με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη, στο πολιτικό του γραφείο στη Λάρισα, πρόκειται να έχει την Παρασκευή στις 6.30 μ.μ. η διοίκηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας, για το ζήτημα της άμεσης ψήφισης της τροπολογίας για ακατάσχετο ύψους 15.000 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς αγροτών και κτηνοτρόφων.

Με δεδομένο ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, οι αγρότες εμφανίζονται ανήσυχοι για τα χρήματα που θα βρούνε στους λογαριασμούς τους.

Ταυτόχρονα η διοίκηση της ΕΟΑΣΝΛ, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες στο «Μετροπόλ», αναφέρθηκε και στα άλλα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες, όπως ο φόρος στο κρασί, οι ανοιχτές τιμές των προϊόντων, η επανένταξη στο πρόγραμμα της νιτρορύπανσης πολλών περιοχών του νομού και η κατάργηση των αγροτοδικείων.

Ο ΡΙΖΟΣ ΜΑΡΟΥΔΑΣ

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ρίζος Μαρούδας αναφέρθηκε αναλυτικά στο θέμα που έχει προκύψει με το ακατάσχετο της επιδότησης, τονίζοντας τα εξής: Πρέπει να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και μάλιστα με τη μορφή του κατεπείγοντος, τροπολογία που να προστατεύει τους τραπεζικούς λογαριασμούς αγροτών και κτηνοτρόφων. Δεν καλυπτόμαστε από τη γενική ρύθμιση των 1.250 ευρώ, αφού λαμβάνουμε τις επιδοτήσεις δύο φορές τον χρόνο. Εάν, δεν γίνει αυτό, η πλειοψηφία των αγροτών και κτηνοτρόφων δεν θα πάρει χρήματα, με ό,τι σημαίνει αυτό και για την πώληση των προϊόντων τους, άρον-άρον λόγω έλλειψης ρευστότητας».

*Να σημειωθεί ότι αρχικά η συνάντηση και παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του Λαρισαίου υφυπουργού είχε προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη, αλλά μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Κόκκαλη με τη διοίκηση της ΕΟΑΣΝΛ το ραντεβού κλείστηκε για την Παρασκευή. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» «επειδή το θέμα άπτεται του Υπουργείου Οικονομικών, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησε μια πίστωση χρόνου για να ενημερωθεί για τις προθέσεις του ΥΠΟΙΚ και για να μην γίνει η συνάντηση των δύο πλευρών τηλεφωνικά, αλλά κατ΄ιδίαν, όταν θα βρίσκεται ο ίδιος στη Λάρισα, το ραντεβού μετατέθηκε δύο μέρες μετά. Ανάλογη κινητοποίηση από Ομοσπονδίες που ανήκουν στη δύναμη της Επιτροπής Μπλόκων θα γίνει αύριο και σε άλλες περιοχές της χώρας.

ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Ακολούθως ο κ. Μαρούδας αναφέρθηκε και στα υπόλοιπα ζητήματα που ταλαιπωρούν τον αγροτικό πληθυσμό του νομού, όπως:

* Για τον φόρο στο κρασί «πρέπει να καταργηθεί άμεσα γιατί δεν επηρεάζει αρνητικά μόνο τους παραγωγούς αλλά και τους καταναλωτές. Άλλωστε, αποδείχθηκε ότι μέτρο αυτό έχει αποτύχει, καθώς τα έσοδα για το κράτος έχουν μειωθεί». Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του Θόδωρου Μπακαΐμη, από το Δαμάσι.

* Μεγάλο πλήγμα για τους αγρότες είναι οι ανοιχτές τιμές, καθώς κάτι τέτοιο αφαιρεί από τον παραγωγό τη διαπραγματευτική δύναμη και τους μετατρέπει σε όμηρους των εμπόρων και μεγαλοβιομηχάνων. Η πρόταση των αγροτών σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να ισχύουν οι κατώτερες εγγυημένες τιμές, όπως στο σιτάρι, ανεξάρτητα εάν η τιμή πώλησης είναι χαμηλή». Ανάλογη παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο εκπρόσωπος του μπλόκου Πλατυκάμπου Αλέκος Λαχανάς.

* Με αφορμή την πρόσφατη καταδίκη 3 αγροτών για κινητοποιήσεις του παρελθόντος, ο κ. Μαρούδας τόνισε την ανάγκη άμεσης παύσης κάθε παρόμοιας δίωξης και ζήτησε το οριστικό τέλος στα αγροτοδικεία, χωρίς αστερίσκους.

* Ο Γιάννης Κουκούτσης στάθηκε στο πρόγραμμα της νιτρορύπανσης, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να μένουν εκτός προγράμματος περιοχές του Δήμου Κιλελέρ, οι οποίες αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τα νιτρικά.

Στη συνέντευξη Τύπου παρέστησαν ακόμη οι κ.κ. Νίκος Ζαμπούνας, Γεώργιος Σακοράφας.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass