«Αγώνας δρόμου για το ακατάσχετο των ενισχύσεων»

* ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Β. ΚΟΚΚΑΛΗ ΜΕ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΟΑΣΝΛ * ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΤΣΙΠΟΥΡΟ, ΕΛΓΑ, ΜΕΙΟΝΕΚΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Δημοσίευση: 20 Οκτ 2018 22:05

«Δίνουμε αγώνα δρόμου προκειμένου το νόμιμο και δίκαιο αίτημα των αγροτών, να ισχύσει το ακατάσχετο των ενισχύσεων, να υλοποιηθεί άμεσα».

Αυτό υποστήριξε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης στη συνάντηση που είχε χθες βράδυ στο γραφείο του στη Λάρισα με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων.

Η ΕΟΑΣΝΛ ζήτησε άμεση νομοθέτηση του ακατάσχετου ορίου των 15.000 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Να υπάρξει συγκεκριμένη ημερομηνία κατάθεσης τροπολογίας στη Βουλή, πριν δοθεί η πρώτη δόση της ενιαίας ενίσχυσης στους δικαιούχους και πάρουν τα χρήματα οι τράπεζες, ΔΟΥ κ.α. Ο κ. Κόκκαλης τόνισε πως η επίμαχη τροπολογία βρίσκεται στο ΥΠΟΙΚ προς κατάθεση στη Βουλή και γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια για άμεση ψήφισή της. Διευκρίνισε ακόμη πως τα χρήματα, αν και δεσμευμένα δεν αφαιρούνται από τον λογαριασμό του δικαιούχου.

ΦΟΡΟΣ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ

Στο αίτημα της Ομοσπονδίας για κατάργηση του ειδικού φόρου στο κρασί που αφορά παραγωγούς αλλά και καταναλωτές και πολλάκις έχει εξαγγελθεί χωρίς όμως να γίνεται πράξη, ο κ. Κόκκαλης ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ και ότι ο επίμαχος φόρος δεν συμπεριλαμβάνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Να σημειωθεί ότι αμέσως μετά τη συνάντησή του με την ΕΟΑΣΝΛ, ο κ. Κόκκαλης συναντήθηκε και με τον Σύλλογο Αμβυκούχων για το καθεστώς των διημέρων στο τσίπουρο. Ο κ. Κόκκαλης επικοινώνησε με τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή (το ίδιο είχε κάνει το μεσημέρι και ο κ. Αγοραστός), ο οποίος δεσμεύτηκε μέχρι τη Δευτέρα να έχει βρεθεί λύση με το γραφειοκρατικό πρόβλημα που προέκυψε με την απόσταξη του τσίπουρου.

ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΤΙΜΕΣ

«Θέσπιση κατώτερων εγγυημένων τιμών για το σύνολο των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων. Να λήξει το αίσχος των «ανοιχτών τιμών» αγοράς που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι» ζήτησε η ΕΟΑΣΝΛ, με τον Λαρισαίο κυβερνητικό παράγοντα να υπενθυμίζει τον Νόμο που προβλέπει πληρωμή του παραγωγού μέσα σε 60 μέρες και τους αγρότες να ανταπαντούν ότι αυτός δεν εφαρμόζεται με ευθύνη των εμπόρων.

ΝΙΤΡΟΡΥΠΑΝΣΗ

Σχετικά με την ένταξη στα προγράμματα της νιτρορύπανσης των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών που έχουν αποκλειστεί, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε πως προωθείται Νόμος για την ενίσχυση των μικρών παραγωγών μέσω άλλου Μέτρου, ενώ υπενθύμισε ότι τα κριτήρια για το πρόγραμμα απορροής λεκανών θεσπίστηκαν από άλλη κυβέρνηση το 2014.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Ακόμη η Ομοσπονδία ζήτησε χορήγηση των εξισωτικών ενισχύσεων, με βάση την πραγματική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο, στους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους αγροτοκτηνοτρόφους της Θεσσαλίας που τις χάνουν επειδή με την επαναχάραξη των μειονεκτικών περιοχών που προωθεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της εφαρμογής των κανονισμών της ΕΕ, ολόκληρη σχεδόν η περιοχή της Θεσσαλίας απεντάσσεται από αυτές. Ο κ. Κόκκαλης επανέλαβε πρόσφατη δήλωσή του στην «Ε» ότι θα υπάρξει αποκατάσταση της αδικίας.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΛΓΑ

Να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις, όπως έπραξαν προ ημερών οι Ομάδες Παραγωγών Τομάτας, δίνοντας έμφαση στα ζημιογόνα αίτια και τις ποικιλίες ενόψει της αναμόρφωσης του Κανονισμού του ΕΛΓΑ ζήτησε από την ΕΟΑΣΝΛ ο κ. Κόκκαλης, με τον κ.Μαρούδα να ανταπαντά ότι η Ομοσπονδία έχει καταθέσει βροχή υπομνημάτων στα υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ, κάθε φορά που τελούσαν κατάληψη. 

ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ

Τέλος ο κ. Κόκκαλης υπενθύμισε στην αγροτική αντιπροσωπεία τις προσπάθειες του ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ να υπάρξει γενναίο κούρεμα των πανωτοκίων, διαγράφοντας τους τόκους.

 

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass