ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΑΓΙΑΣ

Πανθεσσαλική γιορτή ανταλλαγής σπόρων

* Από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή οι «Ενεργοί Πολίτες» συλλέγουν σπόρους από όσους δεν μπορούν να παραστούν

Δημοσίευση: 01 Σεπ 2015 0:58

Η ώρα της 6ης Πανθεσσαλικής Ανταλλαγής Ντόπιων Σπόρων πλησιάζει καθώς το ερχόμενο Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 10:30-14:00 θα γίνει στον φιλόξενο χώρο της Ιεράς Μονής Τίμιου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς η καθιερωμένη πλέον εκδήλωση. Συνδιοργανωτές είναι οι: Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς, Τοπική Ομάδα Πελίτι Λάρισας, Ομάδα Διάσωσης Ντόπιων Σπόρων Τσαριτσάνης, Ενεργοί Πολίτες Λάρισας, Θεσσαλοί Μπαξεβάνοι, Ελασσονίτες Εθελοντές, Σπορίτες Κιλελέρ και Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας. Μάλιστα εκ των διοργανωτών ανακοινώθηκαν τα εξής: «Καλούνται όλοι οι καλλιεργητές ντόπιων ποικιλιών, επαγγελματίες, ερασιτέχνες και ομάδες διάσωσης ντόπιων ποικιλιών. Θα ανταλλάξουμε σπόρους, εμπειρίες, ανησυχίες και προοπτικές ανάπτυξης του κινήματος διάσωσης και διάδοσης των ντόπιων ποικιλιών. Για να διεκδικήσουμε και να κατοχυρώσουμε την αυτονομία την ανεξαρτησία και την αυτάρκειά μας, απέναντι στα μεταλλαγμένα και στείρα υβρίδια των πολυεθνικών εταιριών που σκοπό έχουν να ελέγχουνε την τροφή μας. Με προϊόντα νόστιμα, θρεπτικά και υγιεινά, πλούσια σε διατροφική αξία, χωρίς φυτοφάρμακα και ορμόνες. Σπόροι θα δοθούν και σε νέους καλλιεργητές, που δεν έχουν σπόρους να ανταλλάξουν, με μόνη δέσμευση να τους καλλιεργήσουν χωρίς φάρμακα και ορμόνες, να κρατήσουν "καθαρές" τις ποικιλίες και αν μπορέσουν, να έρθουν οι ίδιοι του χρόνου στη γιορτή να μοιράσουν τα δικά τους πλέον σποράκια.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας ενώ το πρόγραμμα θα είναι το παρακάτω:

7:00- 9:00: Θεία Λειτουργία

9:00- 10:00: Προσέλευση βιοκαλλιεργητών, σποροπαραγωγών, παραγωγών προϊόντων

10:30- 11:45: Χαιρετισμοί Διοργανωτών,

Κεντρική ομιλία κ. Κουρέτα, θέμα «Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στα τρόφιμα».

Ομιλία κ. Κεβρεκίδη Χρήστου, Σχολικού Συμβούλου Νηπιαγωγών, «Πρόγραμμα δημιουργίας σχολικών κήπων στα Νηπιαγωγεία των Νομών Κοζάνης και Γρεβενών»

Ομιλία κ. Καραγκούνη Σωτηρίας «Καλλιέργεια αρωματικών φυτών και τριανταφυλλιάς στο Νηπιαγωγείο».

11:45- 13:00: Ανταλλαγή σπόρων

13:00-14:00: Ξενάγηση στον χώρο της Ιεράς Μονής για όσους επιθυμούν

14:00: Λήξη της γιορτής

Παράλληλα θα λειτουργήσει αγορά παραδοσιακών προϊόντων και χειροτεχνημάτων».

ΟΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Γι’ ακόμα μία χρονιά οι «Ενεργοί Πολίτες Λάρισας» μετέχουν στην Πανθεσσαλική γιορτή ανταλλαγής ντόπιων φυσικών σπόρων. Σε σχετική τους ανακοίνωση τονίστηκε μεταξύ άλλων πως «Φιλοσοφία της γιορτής δεν είναι να λειτουργεί ως χώρος όπου χαρίζονται σπόροι, αλλά ως χώρος όπου γνωριζόμαστε μεταξύ μας, όπου μοιραζόμαστε σπόρους, γνώσεις, ανησυχίες, προβληματισμούς και σκέψεις.

Οι συνδιοργανωτές της ετήσιας αυτής συνάντησης διεκδικούμε την κατοχύρωση, την αυτονομία, την ανεξαρτησία και την αυτάρκεια με προϊόντα υγιεινά , νόστιμα και θρεπτικά με παραδοσιακή και φυσική καλλιέργεια με οργανικές ουσίες και ζεόλιθο χωρίς φυτοφάρμακα και ορμόνες.

Οι «Ενεργοί Πολίτες Λάρισας» στο πλαίσιο της δράσης «Σώζω Σπόρους» καλλιεργούμε οι ίδιοι φυτά από παραδοσιακούς σπόρους, από τους καρπούς των οποίων συλλέγουμε νέους σπόρους, τους οποίους συσκευάζουμε και ανταλλάσσουμε στο πλαίσιο οικολογικών συναντήσεων και εκδηλώσεων. Από φέτος η καλλιέργεια παραδοσιακών ποικιλιών γίνεται στον χώρο του αισθητικού άλσους που μας παραχωρήθηκε από τον Δήμο Λάρισας προκειμένου στην όλη δραστηριότητα να μπορούν να συμμετέχουν όλο και περισσότεροι συμπολίτες. Παράλληλα, προωθούμε την ιδέα σε σχολεία σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς που υλοποιούν σχετικά προγράμματα.

Καλούμε λοιπόν όσους έχουν ντόπιους φυσικούς σπόρους και δεν μπορούν να παραστούν στη Γιορτή του Σαββάτου να τους φέρουν στη Στέγη Αλληλεγγύης των Ενεργών Πολιτών από την Τρίτη 1/9 μέχρι την Παρασκευή 4/9, προκειμένου να τους μοιράσουμε στη συνάντηση της Ανατολής. Επίσης, καλούμε εθελοντές να έρθουν το Σάββατο 5/9 στο Μοναστήρι της Ανατολής Αγιάς για να συμμετάσχουν σ’ αυτή τη διαφορετική συνάντηση σε ένα ξεχωριστό φυσικό περιβάλλον και να βοηθήσουν στο έργο της ανταλλαγής των σπόρων μας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass