Θ. ΨΥΡΡΑΣ: Φυτοφάρμακο ύποπτο για καρκινογενέσεις

Δημοσίευση: 03 Ιουλ 2013 21:54 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:21

Ερώτηση για «Φυτοφάρμακο, ύποπτο καρκινογενέσεων, παίρνει εδώ και τέσσερα χρόνια έγκριση “προσωρινής” κυκλοφορίας», κατάθεσε στη Βουλή, για τον αρμόδιο υπουργό, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Θωμάς Ψύρρας.

Σε αυτή σημειώνει: «…Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή νομοθεσία επιτρέπει παρεκκλίσεις για χρήση απαγορευμένων ουσιών για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τις 120 ημέρες, μόνο σε «Επείγουσες καταστάσεις φυτοπροστασίας» και μόνο για «περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση, σε περίπτωση που το μέτρο κρίνεται αναγκαίο λόγω κινδύνου, ο οποίος δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με άλλα εύλογα μέσα» (Άρθρο 53 του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1107/2009).  Στην Ελλάδα, όμως, τα τελευταία χρόνια η εν λόγω ουσία κυκλοφορεί με απανωτές «άδειες» των 120 ημερών. Η τελευταία «προσωρινή» έγκριση δόθηκε στις 12 Ιουνίου 2013 σε φυτοφάρμακα με την ουσία 1,3 dichloropropene δύο εταιρειών ελληνικών συμφερόντων.

Επειδή οι πολλές «προσωρινές εγκρίσεις» 120 ημερών σε τοξική ουσία δείχνουν αδιαφορία ή και σκάνδαλο. Επειδή οι εξαιρέσεις του νόμου έχουν μετατραπεί σε κανόνα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία αγροτών και καταναλωτών. Επειδή υπάρχουν πέντε άλλες εγκεκριμένες δραστικές ουσίες που αντικαθιστούν τη δράση της. Ερωτάται ο κ. υπουργός:

Ποια είναι η «επείγουσα κατάσταση φυτοπροστασίας» που επιτρέπει τις συνεχόμενες παρεκκλίσεις; Γιατί, ενώ υπάρχουν εναλλακτικές δραστικές ουσίες, εγκρίνεται η απαγορευμένη ουσία 1,3 dichloropropene; Είναι στις προθέσεις σας η δημιουργία βάσης δεδομένων λιανικής πώλησης φυτοφαρμάκων, ώστε να γνωρίζουμε ποιες ουσίες έχουν χρησιμοποιηθεί, από ποιους και σε ποιες καλλιέργειες;»

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass