ΥΨΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΕΣ ΠΕΡΣΙΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Μειωμένη κατά 25% η φετινή παραγωγή βάμβακος στη Θεσσαλία

* «Επισπεύδει» τις διαδικασίες τυποποίησης-αναβάθμισης του λευκού «χρυσού» η Διεπαγγελματική Βάμβακος

Δημοσίευση: 18 Ιουλ 2013 2:27 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:38
της Μαρίας Μίχου
michou@eleftheria.gr
Μειωμένη κατά περίπου 25% θα είναι η φετινή παραγωγή βάμβακος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγωγών, καθώς ο συνδυασμός του υψηλού κόστους παραγωγής και της χαμηλής περσινής τιμής του προϊόντος οδήγησαν σημαντική μερίδα αγροτών σε άλλες καλλιέργειες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λάρισας (πρώην ΕΑΣ), Χρήστο Σιδηρόπουλο, το σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων βρίσκεται κοντά στα 2 εκατ. στρέμματα –από περίπου 2,5 εκατ. στρέμματα που ήταν τις προηγούμενες χρονιές -κάτι που αντιστοιχεί σε φετινή παραγωγή κοντά στους 680.000 τόνους, ενώ πέρυσι η παραγωγή είχε διαμορφωθεί περίπου στους 880.000-900.000 τόνους. Υπό αυτές τις εξελίξεις, σε συνδυασμό με την ανοδική πορεία του λευκού «χρυσού» στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, η Διεπαγγελματική Βάμβακος «επισπεύδει» τις διαδικασίες για τη δημιουργία του φορέα ταυτοποίησης και αναβάθμισης του ελληνικού βαμβακιού, με στόχο την αύξηση της προστιθέμενης αξίας για αγρότες και εκκοκκιστικές-κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις.
Τα επόμενα βήματα για τη δημιουργία του Κέντρου Ταξινόμησης-Τυποποίησης του ελληνικού βαμβακιού βρέθηκαν στο επίκεντρο της πολύωρης συνάντησης που πραγματοποιήθηκε, χθες το πρωί, στη Λάρισα, στις εγκαταστάσεις του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ), με τη συμμετοχή τόσο αγροτών- παραγωγών όσο και εκπροσώπων εκκοκκιστικών-κλωστοϋφαντουργικών επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Βάμβακος, Νίκο Σκοπιανό, τελικός στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα brand name για το ελληνικό βαμβάκι, αναγνωρίσιμο σε διεθνές επίπεδο, με σκοπό να αποφέρει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία και στους καλλιεργητές του προϊόντος, αλλά και στις μεταποιητικές επιχειρήσεις. Μιλώντας στους εκπροσώπους Τύπου, ο κ. Σκοπιανός ανέφερε ότι η φετινή παραγωγή στη Θεσσαλία θα είναι μειωμένη σε ποσοστό περίπου 25% ως και 30% σε σχέση με πέρυσι, ενώ δεν υπάρχει άλλη περιοχή στην Ελλάδα που να μπορεί να «αναπληρώσει» το κενό των θεσσαλικών εκτάσεων.
Ο ίδιος σημείωσε ότι σε αυτή την εξέλιξη συνετέλεσαν πρωτίστως τόσο το υψηλό κόστος παραγωγής του συγκεκριμένου προϊόντος όσο και οι χαμηλές τιμές πέρυσι, που κυμάνθηκαν στα 40-42 λεπτά το κιλό. Ωστόσο, σε διεθνές επίπεδο, οι χρηματιστηριακές τιμές ανακάμπτουν. «Βάσει των στοιχείων που έχουμε από τις διεθνείς αγορές, εκτιμούμε ότι οι τιμές θα είναι καλύτερες φέτος», είπε ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής –αρνήθηκε, ωστόσο, να δώσει πιο συγκεκριμένα στοιχεία για τα φετινά επίπεδα τιμών. Να σημειωθεί ότι ο λευκός «χρυσός» είναι το 5ο εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας.
ΟΧΙ «ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΟΥΣ»
Πιο «σκληρός» στις δηλώσεις του ήταν ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λάρισας (πρώην ΕΑΣ), Χρήστος Σιδηρόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως, εκτός από το υψηλό κόστος παραγωγής, ένας από τους λόγους που οι Θεσσαλοί αγρότες «εγκατέλειψαν» φέτος την καλλιέργεια βάμβακος είναι και το γεγονός ότι μέσω του συστήματος της συνδεδεμένης παραγωγής (ΚΑΠ) η πολιτεία ασκεί κοινωνική πολιτική, δίνοντας τμήμα της ποσόστοσης σε αγρότες περιοχών που δεν καλλιεργούν παραδοσιακά βαμβάκι. «Δεν θέλουμε “τσαρλατάνους” παραγωγούς που να μεταπηδούν από το ένα προϊόν στο άλλο, ανάλογα με το όφελος κάθε χρονιά. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Θέλουμε τα χρήματα της συνδεδεμένης να κατευθυνθούν στην πραγματική παραγωγή και να σταματήσει η «κοινωνική πολιτική» μέσω του βαμβακιού. Σήμερα, το ελληνικό βαμβάκι δίνει προστιθέμενη αξία στη χώρα, αλλά δεν δίνει προστιθέμενη αξία στον παραγωγό», σημείωσε.
Ο κ. Σιδηρόπουλος ανέφερε ότι το σύνολο των καλλιεργειών φέτος θα αφορά σε περίπου 2 εκατ. στρέμματα, από 2,5 εκατ. στρέμματα που ήταν πριν, εκτιμώντας παράλληλα ότι η τελική παραγωγή θα ανέλθει περίπου σε 680.000 τόνους για φέτος, από 880.000 -900.000 που είχε διαμορφωθεί πέρυσι. Με αυτά τα στοιχεία, οι τιμές για τη συνδεδεμένη παραγωγή, από την 1η-1-2015 με τη νέα ΚΑΠ, θα διαμορφωθούν στα επίπεδα των 74,8 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ το συνολικό ποσό που αντιστοιχεί στα συνολικά στρέμματα που θα δηλωθούν ανέρχεται σε περίπου 190 εκατ. ευρώ.
Επόμενη συνάντηση της Διεπαγγελματικής Βάμβακος αναμένεται να γίνει τον Σεπτέμβριο, ενώ επί τάπητος θα τεθεί και το θέμα μεταφοράς της έδρας, από την Αθήνα στη Λάρισα.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass