ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2014

Στη Λάρισα το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φυτοπροστασίας

* ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΧΘΕΣ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ

Δημοσίευση: 18 Ιουλ 2013 3:42 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:39
  
Με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και τη συμμετοχή εκπροσώπων κορυφαίων πανελλήνιων αλλά και τοπικών φορέων, ξεκίνησαν οι διεργασίες για τη διοργάνωση του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Φυτοπροστασίας, που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2014 στη Λάρισα.
Παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και της αντιπεριφερειάρχη Λάρισας Ρένας Καραλαριώτου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου η πρώτη οργανωτική σύσκεψη των φορέων που συμμετέχουν στη διοργάνωση. Ενώ με επιστολή του παρενέβη και ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία της διοργάνωσης ενώ επισήμανε ότι ο ΥπΑΑΤ, έχει προχωρήσει τόσο σε θεσμικές παρεμβάσεις για να διασφαλίσει την Ορθολογική Χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων
Η όλη διοργάνωση αποσκοπεί στην προσέγγιση, ανάδειξη και επίλυση – κατά το δυνατόν- σημαντικών επίκαιρων προβλημάτων της γεωργίας αλλά και της κοινωνίας, που σχετίζονται με τη φυτοπροστασία, τα φυτοπροστατευτικά μέσα και την ποιότητα και ασφάλεια των προϊόντων - τροφίμων.
Την οργανωτική ευθύνη του Συνεδρίου έχει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας – Τμήμα Φυτοϋγειονομικού και Ποιοτικού Ελέγχου και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής είναι ο προϊστάμενος του Τμήματος – Δρ. Εντομολογίας Δημ. Σταυρίδης.
Το συνέδριο, που είναι πανελλήνιας εμβέλειας, αναμένεται να προσελκύσει τα βλέμματα των κορυφαίων επιστημόνων του χώρου από όλη την Ελλάδα, δίνοντας βαρύτητα σε κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο, ενώ τις εργασίες του αναμένεται να παρακολουθήσουν περισσότεροι από 600 σύνεδροι από όλη τη χώρα. Οι 50 περίπου εισηγήσεις που θα παρουσιαστούν καθώς και τα συμπεράσματα που θα προκύψουν, θα εκδοθούν υπό μορφή πρακτικών, τα οποία θα λάβουν δωρεάν όλοι οι σύνεδροι καθώς και όλοι οι φορείς, τα ιδρύματα και οι υπηρεσίες που εμπλέκονται με τη φυτοπροστασία.
Στις δηλώσεις του κατά την πρώτη οργανωτική συνάντηση, ο κ. Αγοραστός επισήμανε μεταξύ άλλων ότι αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή για την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας το γεγονός ότι θα πραγματοποιηθεί εδώ το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φυτοπροστασίας. Πρόθεσή μας είναι, τόνισε, να αποτελέσει ένα συνέδριο ουσίας, με πρακτικό αντίκρισμα για τους αγρότες μας, να «παντρέψουμε» την επιστήμη με την εφαρμογή στην πράξη. Αυτή είναι και η φιλοσοφία μας συνολικά για την προάσπιση του αγροτικού τομέα της περιοχής μας.
Από την πλευρά της η κ. Καραλαριώτου, αφού ευχαρίστησε τους φορείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για τη διοργάνωση του Συνεδρίου, επισήμανε ότι η συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από όλη τη χώρα, όπως και όλων των εμπλεκόμενων παραγωγικών φορέων, αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την παρουσίαση εργασιών υψηλού επιπέδου, ώστε να εξασφαλιστούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στον τομέα της φυτοπροστασίας για τη χώρα μας και να συμβάλλουν στη διασφάλιση του εισοδήματος των αγροτών και της ποιότητας των προϊόντων.
Ευελπιστούμε, υπογράμμισε, σε μία ποιοτική διοργάνωση, υψηλού επιπέδου με μεγάλο αριθμό συμμετοχών, που θα έχει απτά αποτελέσματα για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής μας.
Τοπική Αυτοδιοίκηση – Κεντρικό Κράτος- φορείς κι επιστήμονες, όλοι μαζί, ενώνουμε τις δυνάμεις μας σε μία κοινή προσπάθεια ουσίας. Αρωγός σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια που ξεκινάμε είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο συντοπίτης μας αναπληρωτής υπουργός κ. Μ. Χαρακόπουλος».
Ο κ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απέστειλε και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος δεν κατέστη δυνατόν να παραστεί, λόγω ανειλημμένων κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων και στην οποία επισημαίνει: «Το ΥπΑΑΤ επικροτεί και στηρίζει κάθε δράση προς την κατεύθυνση αυτή, όπως η δική σας προσπάθεια, ιδιαίτερα όταν χαρακτηρίζεται από συνέπεια.
Από την πλευρά μας, στο ΥπΑΑΤ, έχουμε προχωρήσει τόσο σε θεσμικές παρεμβάσεις για να διασφαλίσουμε την Ορθολογική Χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων όσο και σε συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπιση απειλών κατά του φυτικού κεφαλαίου. Στο πλαίσιο αυτό, όπως γνωρίζετε, εγκρίναμε και τη χρηματοδότηση ερευνητικού προγράμματος, ύψους 21.000 ευρώ, για τη διερεύνηση της ανθεκτικότητας και επικινδυνότητας του πράσινου σκουληκιού, που έπληξε τη βαμβακοπαραγωγή, κυρίως στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας.
Δρούμε με στόχο την αύξηση της αγροτικής παραγωγής και την περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητάς της. Δεν ανεχόμαστε εκπτώσεις στη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος. Η συμβολή όλων των εμπλεκομένων στην προσπάθειά μας αυτή, είναι πολύτιμη και αναγκαία.
Εύχομαι καλή επιτυχία στη συνάντησή σας. Είμαι σίγουρος πως θα θέσετε τις σωστές βάσεις για την επιτυχή διεξαγωγή του Συνεδρίου το επόμενο έτος. Αναμένω με ενδιαφέρον τα συμπεράσματα και τις προτάσεις που θα προκύψουν».
Τέλος, ο κ. Σταυρίδης, ανέφερε: «Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν ειδικοί στα θέματα φυτοπροστασίας ως εκπρόσωποι όλων των επιστημονικών κοινοτήτων του χώρου. Πρόθεσή μας είναι να δοθούν λύσεις έγκυρες και ουσιαστικές που θα συμβάλλουν κατά το μέγιστο δυνατόν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν στις καλλιέργειες και απασχολούν τον αγροτικό τομέα γενικότερα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι στην πόλη μας θα πραγματοποιηθεί μία εξαιρετικά επιτυχημένη διοργάνωση ουσίας για τους αγρότες».
 
 
Θεματικές Ενότητες
Οι θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια του 6ου Συνεδρίου είναι οι εξής:
1. Σημαντικά προβλήματα φυτοπροστασίας από εχθρούς, ασθένειες, ζιζάνια 2.Προστασία των καλλιεργειών και των προϊόντων από εχθρούς και παθογόνα καραντίνας
3.Ορθολογική χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων – Σύγχρονοι μέθοδοι αντιμετώπισης
4.Νομοθεσία φυτοπροστατευτικών προϊόντων
5.Υποστήριξη φυτοπροστασίας
6.Αστικό περιβάλλον
 
Συνδιοργανωτές φορείς
Οι συνδιοργανωτές φορείς που συμμετείχαν στην οργανωτική σύσκεψη- διά των εκπροσώπων τους – ήταν οι εξής:
1. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής) κ. Καπόγια Εμμανουέλλα
2. Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας κ. Γεωργιάδης Γιάννης
3. Εντομολογική Εταιρεία Ελλάδος κ. Περδίκης Διονύσης
4. Ελληνική Φυτοπαθολογική Εταιρεία κ. Χάχαλης Δημοσθένης
5. Ελληνική Ζιζανιολογική Εταιρεία Χάχαλης Δημοσθένης
6. Φυτιατρική Εταιρεία Ελλάδος Ιωαννίδης Φίλιππος ή και Τζάμος Ελευθέριος
7. Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο Χάχαλης Δημοσθένης
9. Το ΓΕΩΤΕΕ - Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας κ. Γεωργιάδης Γιάννης
10. ΠΟΣΓ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων) κ. Παναγούλης Χρήστος
11. ΠΟΣΕΓ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επαγγελματιών Γεωπόνων) κ.
12. ΠΟΓΙΥΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας) κ. Γιαννακός Κων.
13. Γεωπονικός Σύλλογος Λάρισας κ. Σοφολόγης Δημήτρης
14. Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας (θα εκπροσωπηθεί στην επόμενη συνάντηση).
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass