ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΤΟΕΒ ΠΗΝΕΙΟΥ Γ. ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

Δεν θα στεγνώσει ούτε στρέμμα και φέτος

* ΕΥΣΗΜΑ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ-ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΦΡΑΓΜΑ ΓΥΡΤΩΝΗΣ

Δημοσίευση: 30 Ιουλ 2013 3:13 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:51
Του Γιώργου Ρούστα
Μάχη με τις υψηλές θερμοκρασίες δίνουν τούτες τις μέρες οι αγρότες του νομού, προκειμένου να ποτίσουν σωστά τις καλλιέργειές τους και σε αυτή την προσπάθεια έχουν σύμμαχο τον ΤΟΕΒ Πηνειού, ο οποίος φροντίζει και φέτος, όπως και τα τελευταία 5 χρόνια να φτάσει το νερό του δικτύου και στο πιο απομακρυσμένο σημείο.
«Πάμε καλά. Τούτες τις μέρες διανύουμε τον β΄κύκλο άρδευσης και θεωρούμε δεδομένο ότι θα ποτιστούν μέχρι την Κυριακή οι απομακρυσμένες από το δίκτυο περιοχές, Γλαύκη, Μελία, παρακάρλια» δηλώνει στην «Ε» ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού Γιώργος Λαδόπουλος και συνεχίζει: «Με ψυχραιμία, ηρεμία, χωρίς πανικό θα πετύχουμε την ομαλή τροφοδοσία των αντλιοστασίων κι έτσι κι αυτή η χρονιά θα κυλήσει όπως οι προηγούμενες, χωρίς να στεγνώσει δηλαδή ούτε ένα στρέμμα. Θα ποτιστεί και το τελευταίο φυτό, στο τελευταίο στρέμμα, στο τελευταίο χωριό. Σήμερα χρειαζόμαστε 500.000 κ.μ. νερού ημερησίως, ώστε να ποτίσουμε τα 50.000 στρέμματα από τους Ταμιευτήρες και τα υπόλοιπα 50.000 στρ. από τον Πηνειό ποταμό, δηλαδή με την απαιτούμενη ενίσχυση από τη λίμνη Πλαστήρα και τη σωστή διαχείριση από τον ΤΟΕΒ».
Και ενώ ο πρόεδρος του Οργανισμού εκφράζεται με κολακευτικά λόγια για την αιρετή Περιφέρεια και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, εξαπολύει μύδρους κατά των σχεδιαστών και υπευθύνων του φράγματος της Γυρτώνης, το οποίο ούτε φέτος θα λειτουργήσει τελικά.
Σύμφωνα με τον κ. Λαδόπουλο «αυτή τη στιγμή η στάθμη του Πηνειού ποταμού είναι στα 3,50 μέτρα, σε ικανοποιητικά δηλαδή επίπεδα. Θέλω να πιστεύω ότι η αγαστή συνεργασία που έχουμε με την αιρετή Περιφέρεια, τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, την αντιπεριφερειάρχη Ρένα Καραλαριώτου, αλλά και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τη γραμματέα Πόπη Γερακούδη θα συνεχιστεί μέχρι τις 15 Αυγούστου, ώστε ο προγραμματισμός μας να υλοποιηθεί κανονικά, όποιες και αν είναι οι καιρικές συνθήκες».
Να σημειωθεί πως από το 2008, οπότε υπήρξαν στρέμματα που κάηκαν από την ανομβρία, έχουν να παρουσιαστούν προβλήματα άρδευσης, γεγονός το οποίο ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού το αποδίδει στην καλή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και στην πρόληψη της διοίκησης του Οργανισμού, η οποία άμα τη εμφανίσει του προβλήματος οργανώνει, μελετά με βάση και την εμπειρία που έχει αποκτήσει, αξιοποιεί τη συναδελφική αλληλεγγύη και το αντιμετωπίζει άμεσα. Σημαντική συμβολή στην επίτευξη των στόχων μας έχει και το μεγάλο αντλιοστάσιο τροφοδοσίας της Κάρλας, που λειτουργεί από το 2009. Έτσι αποδίδουν τα πραγματικά έργα υποδομής, έτσι παίρνουν σάρκα και οστά τα μεγάλα οράματα».
Στον αντίποδα, εκείνο της αβλεψίας και των κακών σχεδιασμών ο Γιώργος Λαδόπουλος αναφέρεται στη μη –προβλεπόμενη για φέτος τον Ιούνιο- μη λειτουργία του φράγματος στη Γυρτώνη, «μια εξέλιξη που ανάγκασε τον ΤΟΕΒ Πηνειού να ξοδέψει περί τα 35.000 ευρώ για να κατασκευάσει και φέτος τα πρόχειρα φράγματα, τα φράγματα της ντροπής. Ωστόσο κάποια στιγμή οι σχεδιαστές-μελετητές του έργου θα πρέπει να απολογηθούν στους αρδευτές και στους αγρότες, αλλά γενικότερα και σε όλους τους Έλληνες πολίτες, καθώς με χρήματά τους κατασκευάστηκε ένα έργο, το οποίο αντί να ωφελήσει τον πρωτογενή τομέα και να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης, λόγω κακών άστοχων σχεδιασμών, και αβλεψίας δεν είναι έτοιμο. Δυστυχώς από το 2009 που είναι έτοιμο δεν έχουμε δει τα οφέλη και ούτε φέτος θα το καρπωθεί το ελληνικό κράτος, το οποίο βυθίζεται οικονομικά».
Κληθείς να σχολιάσει τους εξωγενείς παράγοντες που φέτος είναι ευνοϊκοί για τον Οργανισμό, όπως είναι οι βροχές του Ιουνίου και η μείωση των ποτιστικών καλλιεργειών με τη στροφή των παραγωγών σε όχι τόσο υδρόφιλες καλλιέργειες, όπως τα σιτηρά, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού Γιώργος Λαδόπουλος δήλωσε: «Οι βροχές του Ιουνίου βοήθησαν σημαντικά αφού ουσιαστικά εκείνες τις μέρες το δίκτυο άρδευσης «ξεκουράστηκε», οι ανάγκες για πότισμα, λόγω χαμηλών θερμοκρασιών μειώθηκαν, ενώ ο τρίτος και σημαντικότερος παράγοντας είναι ότι ενισχύθηκε η φυσική ροή του Πηνειού. Όσον αφορά στα καλλιεργούμενα στρέμματα, πράγματι η βαμβακοκαλλιέργεια μειώθηκε κατά 25%-30 %, αλλά οι απαιτήσεις για νερό δεν μειώθηκαν ιδιαίτερα, καθώς αρκετοί παραγωγοί στράφηκαν σε τριφύλλι και καλαμπόκι, που επίσης χρειάζονται τακτικό πότισμα».
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass