ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΘΑ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΘΟΥΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

«Κλείδωσαν» 80 εκατ. ευρώ υπέρ ΟΓΑ από τις επιδοτήσεις

*Η πρωτοβουλία του ΟΓΑ ανοίγει την… όρεξη και σε Δημόσιο – Τράπεζες αν και στην κυβέρνηση φαίνεται να κερδίζει έδαφος η εισήγηση να μην γίνουν μεγάλες παρακρατήσεις φέτος λόγω και των εκλογών σε αγροτικές περιφέρειες και δήμους

Δημοσίευση: 11 Οκτ 2013 2:43 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:10
 
Του Γιώργου Μακρή
Στα 80 εκατ. ευρώ φαίνεται να «κλειδώνει» ο συμψηφισμός των κοινοτικών επιδοτήσεων με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των αγροτών προς τον ΟΓΑ.
Το ποσό αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», έχει υπολογιστεί στο κυβερνητικό σχέδιο για να καλυφθούν οι «τρύπες» των ασφαλιστικών ταμείων το 2014 κι είναι σαφώς μικρότερο από το ποσό των 600-800 εκατ. ευρώ (το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΓΑ) το οποίο έδινε στη δημοσιότητα η διοίκηση του Οργανισμού αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα αντληθεί ολόκληρο από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο συμψηφισμός των κοινοτικών επιδοτήσεων με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των αγροτών προς τον ΟΓΑ αποτελεί εισήγηση του υπουργείου Εργασίας και της διοίκησης του Οργανισμού και προς το παρόν έχει γίνει αποδεκτή από το οικονομικό επιτελείο, χωρίς όμως να έχει εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη των δύο κυβερνητικών κομμάτων, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Εκτιμάται, πάντως, ότι έστω και με αντιδράσεις, τα δύο κόμματα θα πουν τελικά το «ναι» καθώς αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να κλείσει την «τρύπα» στο ασφαλιστικό σύστημα με άλλους τρόπους, δεν θα έχει άλλη επιλογή από τη μείωση των συντάξεων.
Στο πλαίσιο αυτό, δηλαδή να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες οι αντιδράσεις από τα δύο κυβερνητικά κόμματα, εντάσσεται προφανώς και η επιλογή να διαρρέεται από τον ΟΓΑ κατά πολύ μεγαλύτερο ποσό απ’ αυτό που τελικά θα συμψηφιστεί με τις επιδοτήσεις.
ΑΝΟΙΞΕ
Η ΟΡΕΞΗ
Ακόμη, πάντως, κι αν παρακρατηθούν από τις επιδοτήσεις που ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ ετησίως τα 80 εκατ. ευρώ, αυτό δεν μεταβάλλει το γεγονός ότι πρόκειται για ιστορική απόφαση η οποία ανατρέπει τα δεδομένα πολλών ετών, καθώς στη γεωργική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει η αρχή της καταβολής των ενισχύσεων στο ακέραιο. Η Ε.Ε. επιτάσσει δηλαδή ότι το ποσό των κοινοτικών επιδοτήσεων πρέπει να φθάσει στον αγρότη ολόκληρο, «καθαρό», χωρίς καμία παρακράτηση άσχετα αν έχει οφειλές προς το Δημόσιο ή σε οποιονδήποτε άλλο δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα.
Από φέτος, όμως, φαίνεται ότι αυτή η αρχή θα παραβιασθεί με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εκπροσωπείται στην τρόικα, καθώς εξυπακούεται ότι πριν εφαρμοσθεί, το σχέδιο της κυβέρνησης θα έχει λάβει την έγκριση της τρόικας. Ήδη από τον ΟΓΑ διαρρέεται ότι η έγκριση αυτή έχει εξασφαλισθεί και για να μην υπάρξει εμπλοκή με τη νομοθεσία της Ε.Ε. οι επιδοτήσεις θα αποχαρακτηριστούν από «κοινοτικοί πόροι» και θα μετονομαστούν σε «ατομικά κεφάλαια» του κάθε ασφαλισμένου αγρότη.
Με τον τρόπο αυτό, όμως, είναι προφανές ότι ανοίγει ο δρόμος ώστε από τις επιδοτήσεις να καλύπτονται κι άλλες ληξιπρόθεσμες ή μη οφειλές των αγροτών προς το Δημόσιο (Εφορία), τις τράπεζες ή ενδεχομένως και οποιονδήποτε τρίτο.
ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ
ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΤΟΥ ΜΑΪΟΥ
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μετέφεραν σε κυβερνητικούς παράγοντες την ανησυχία που υπάρχει στον αγροτικό κόσμο ότι μπορεί η κίνηση αυτή του ΟΓΑ να οδηγήσει σε… «δήμευση» των επιδοτήσεων, καθώς και την εκτίμηση ότι τυχόν βεβιασμένες ή άγαρμπες κινήσεις μπορούν να αποτελέσουν τη θρυαλλίδα εξέγερσης στον αγροτικό κόσμο με ανυπολόγιστες συνέπειες. Τα ίδια στελέχη επισήμαναν ότι εκτός από την οικονομική αναγκαιότητα να αξιοποιηθούν οι επιδοτήσεις για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν στις τελικές αποφάσεις και το πολιτικό περιβάλλον, με άλλα λόγια τόσο οι διαφαινόμενες αγροτικές κινητοποιήσεις του επικείμενου χειμώνα όσο και – κυρίως – οι αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου στις αγροτικές περιφέρειες και δήμους.
Εφ’ όσον οι εισηγήσεις αυτές γίνουν αποδεκτές, τότε φέτος θα παρακρατηθεί από τις επιδοτήσεις μόνο ποσό 80 εκατ. ευρώ από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των αγροτών στον ΟΓΑ. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να διαβεβαιώσει τι θα γίνει από το 2014 πολύ περισσότερο καθώς θα έχει αυξηθεί η φορολογική επιβάρυνση των αγροτών από τον ενιαίο φόρο ακινήτων... Άλλωστε, η διοίκηση του ΟΓΑ δεν κρύβει ότι θα ήθελε να «μονιμοποιήσει» την παρακράτηση επιδοτήσεων ώστε να μην έχει «απώλειες» από τη (μη) καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών.
Όλα αυτά βεβαίως τίθενται υπό την αίρεση της τρόικας, η οποία και θα αποφασίσει τελικά αν το «μαχαίρι» θα μπει βαθιά στις επιδοτήσεις των αγροτών από φέτος ή αν η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει τη «σιωπηρή» προφανώς ανοχή των εταίρων για έναν χρόνο.
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass