ΑΘ. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ: ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΑΠΟ ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ - ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Πληρωμές 60 εκατ. για αγρότες – κτηνοτρόφους εντός του Νοεμβρίου

Δημοσίευση: 09 Νοε 2013 1:14 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:46
 Του Γιώργου Μακρή
«Εντός του Νοεμβρίου» θα καταβληθούν σε αγρότες και κτηνοτρόφους τα υπόλοιπα από την εξισωτική αποζημίωση και την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθ. Τσαυτάρης.
Μιλώντας σε συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, πλαισιωμένος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Μόσχο Κορασίδη και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Βασίλη Έξαρχο, ο κ. Αθ. Τσαυτάρης αναφέρθηκε και στην προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης που δόθηκε πριν λίγες ημέρες στους αγρότες αποσαφηνίζοντας:
«Ακούγονται πράγματα τα οποία είναι ανακριβή. Πέρυσι δώσαμε προκαταβολή σε 710.000 δικαιούχους. Από αυτούς που δικαιούντο, οι 28.000 περίπου δεν κατάφεραν να πάρουν προκαταβολή, γιατί είχαμε μια σειρά προβλημάτων τα οποία λύθηκαν στην πορεία και την 21η Δεκεμβρίου, όταν αποπληρώθηκε η ενιαία ενίσχυση, πήραν τα υπόλοιπα των χρημάτων τους. Ήταν, δηλαδή, 3,6% των παραγωγών.
Προχθές, λοιπόν, ξαναδώσαμε την προκαταβολή σε 688.000 δικαιούχους και έχουν μείνει χωρίς να πάρουν προκαταβολή, με προβλήματα, το 2,1% των δικαιούχων και μάλιστα το μεγαλύτερο ποσοστό εξ αυτών δεν είναι κτηνοτρόφοι με τα προβλήματα των βοσκοτόπων.
Κατά συνέπεια, δώσαμε περισσότερο από πέρυσι σε 10.000 παραπάνω δικαιούχους προκαταβολή και οι υπόλοιποι άνθρωποι θα τα πάρουν, αφού ξεκαθαριστούν ορισμένα προβλήματα σε ό,τι αφορά στους ελέγχους που γίνονται», κατέστησε σαφές.
Όσον αφορά στο θέμα των βοσκοτόπων ο κ. Αθ. Τσαυτάρης επισήμανε ότι «έχει αντιμετωπιστεί παρά τις κραυγές που έβγαζαν ότι, δηλαδή, το 50% δεν παίρνουν το 100%, αλλά το χάνουν κ.λπ. Δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα», υποστήριξε και απευθυνόμενος στους βουλευτές είπε ότι έχει στη διάθεσή του τους αριθμούς (κτηνοτρόφων) ανά νομό που έχουν προβλήματα αυτή την ώρα.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπενθύμισε ότι όταν έγινε συζήτηση στη Βουλή για τη νέα ΚΑΠ «με τους νέους ορισμούς των βοσκοτόπων, δηλαδή, με την ενσωμάτωση και βοσκοτόπων που είναι φρυγανώδης και ξυλώδης η βλάστησή τους και όχι μόνον ποώδης, που είχε μερικά προβλήματα επιλεξιμότητας στην τρέχουσα περίοδο, από την 1.1.2014 που θα αρχίσει η νέα ΚΑΠ αυτά τα προβλήματα είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστούν, γιατί οι εκτάσεις θα είναι περισσότερες.
Επομένως, όλα τα επιμέρους προβλήματα σχεδόν όλων των κτηνοτρόφων λύνονται. Μέσα στο μήνα εξετάζουμε μία - μία τις περιπτώσεις κατά νομό και κατά πρόσωπο και θέλω να πιστεύω, ότι όπως κάναμε και πέρυσι, θα έχουν τελειώσει όλα με επιτυχία και οι άνθρωποι αυτοί θα πάρουν την ενίσχυση που δικαιούνται. Επαναλαμβάνω, ότι από τη νέα περίοδο θεωρώ ότι τα πράγματα θα είναι απλούστερα, χάρις στην αλλαγή του ορισμού των βοσκοτόπων», εκτίμησε.
ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ
Ο κ. Αθ. Τσαυτάρης έδωσε διευκρινίσεις και για το θέμα της εξισωτικής αναφέροντας:
«Δώσαμε την εξισωτική τον Ιούλιο για τους γνωστούς λόγους. Δώσαμε, δηλαδή, τότε 80 εκατομμύρια για να πάρουν ζωοτροφές ιδιαίτερα στα νησιά και στα βουνά από τη φυτική παραγωγή που συγκομίζονταν τότε και είπαμε, ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει άλλα 50 εκατομμύρια, δηλαδή, 130 εκατ. συνολικά, γιατί τόσα προϋπολογίζαμε.
 Ο έλεγχος που έγινε για τις προηγούμενες χρονιές έδειξε άλλους 6.000 δικαιούχους σε μια χρονιά και άλλους, περίπου, 3.000 δικαιούχους μια άλλη χρονιά, για τους οποίους είπαμε ότι τώρα που ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι, δικαιούνται και αυτοί τα ποσά τους και πρέπει να τα πάρουν. Ο προϋπολογισμός, όμως, είχε γίνει για τα 130 εκατ.
Είπαμε, ότι όταν θα έρθει η ώρα να δώσουμε τη δεύτερη δόση, εμείς θα ειδοποιήσουμε την Ε.Ε., γιατί σας θυμίζω ότι η εξισωτική έχει 70% εθνικούς πόρους και 30% κοινοτικούς πόρους.
 Εάν θέλουμε, λοιπόν, να είμαστε σύννομοι, θα πρέπει να ειδοποιήσουμε την Ε.Ε., ότι τροποποιούμε το ποσό αυτό και από το 150 το πάμε στο 180 για να δώσουμε άλλα 28,6 εκατομμύρια ευρώ και να καλύψουμε αυτούς που είναι δικαιούχοι περσινών ετών και βαφτίστηκαν επιλαχόντες.
Είχαμε στο τέλος του Σεπτέμβρη το εξής δίλημμα. Έχουμε στα χέρια μας 50 εκατ. Θα περιμένουμε την έγκριση και των άλλων 30 εκατομμυρίων για να γίνουν 80 εκατ. και να πάμε στο σύνολο παλαιών και νέων και να πούμε «πάρτε τα χρήματά σας και για τα υπόλοιπα 80 εκατομμύρια, όπως είπαμε» ή να δώσουμε τώρα τα 50 εκατ. που έχουμε στο χέρι και να περιμένουν μόνο αυτοί που περιμένουν να πάρουν τα 28,6 εκατ. ευρώ;
Έγινε, λοιπόν, το αίτημα στην ΕΕ. Μας ειδοποίησαν ότι η έγκριση έχει γίνει και μας είπαν μάλιστα, ότι σήμερα (προχθές) Πέμπτη θα φθάσει και επισήμως το έγγραφο που έχουμε μπροστά μας. Οι πόροι είναι διαθέσιμοι και σε λίγες μέρες θα δώσουμε μέσα στο μήνα το υπόλοιπο της εξισωτικής αποζημίωσης. Έτσι είναι το σωστό, έτσι πρέπει να γίνει και έτσι θα γίνει και θα δοθεί.
Επομένως, δεν βλέπω καμιά αναστάτωση. Πρέπει να γίνονται σωστά τα πράγματα και να ελέγχονται προκειμένου να μην έχουμε πρόστιμα και παρατυπίες», ξεκαθάρισε ο υπουργός.
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Ο κ. Αθ. Τσαυτάρης ανακοίνωσε ότι «το ίδιο θα γίνει και με την επιστροφή των υπολοίπων 80 εκατ. για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών», για το οποίο εξήγησε:
«Δώσαμε τα 80 εκατ. για να πάρουν τα χρήματα την άνοιξη, όπου ξεκινούν οι ανοιξιάτικες καλλιέργειες και τα οργώματα. Είπαμε τότε στον κόσμο «κοιτάξτε, όλο το ποσό θα το πάρετε τον Σεπτέμβριο». Αυτή την ώρα ο προϋπολογισμός έχει μέσα άλλα 50 εκατ., δηλαδή, να δοθούν 130 εκατομμύρια. Τόσο μπορούσε εκείνη την ώρα ο προϋπολογισμός.
Γιατί σας θυμίζω ότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών βγαίνει από τον ίδιο κουμπαρά που βγαίνει και η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών και για άλλες κατηγορίες συνανθρώπων μας. Επομένως, θα περιμένουμε τον Σεπτέμβριο και αν εκείνη τη στιγμή το υπουργείο Οικονομικών πει ότι από αυτόν τον κουμπαρά περισσεύουν 30 εκατ. ευρώ, θα δώσουμε 80 εκατ. ευρώ, αλλιώς θα πάρουν 50 εκατ. ευρώ. Αυτή ήταν η ενημέρωση που κάναμε και αυτό ήταν που είπα εγώ με ακρίβεια στον κόσμο.
Ήρθε, λοιπόν, το τέλος Σεπτεμβρίου και είπαμε ότι: «Έχουμε στα χέρια μας τα 50 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών ακόμα δεν μας ανακοίνωσε αν πραγματικά είναι ακόμα διαθέσιμα τα 30 εκατ. ευρώ». Τότε, λοιπόν, ξαναείχαμε το δίλημμα: «Να δώσουμε τώρα τα 50 εκατ. ευρώ; Γιατί τώρα θα αρχίσουν οι άνθρωποι να μαζεύουν τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες, π.χ. βαμβάκια, τεύτλα, καλαμπόκια κ.λπ.». Επικράτησε η άποψη ότι αφού τα είχαμε, να τα δώσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους. Ούτως ή άλλως, ηλεκτρονική είναι η διάθεση των χρημάτων. Και αν έρθουν και τα άλλα 30 εκατ. ευρώ, έχει καλώς.
Όντως, ήρθαν λίγες ημέρες αργότερα, με την παρέμβαση και του ίδιου του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, οι οποίοι είπαν ότι εκείνη την ώρα επεξεργάζονταν τα στοιχεία για να δώσουν και τα άλλα 30 εκατ., έτσι ώστε να πάρουν δύο ισόποσες δόσεις επιστροφής Φ.Π.Α., από 80 εκατ. και άλλα 80 εκατ. ευρώ.
Μπορεί κάποιος σαν και εσάς να πει ότι θα περίμενε να το δώσει όλο μαζί το Νοέμβριο και να πάρουν άλλα 80 μαζεμένα και να πει ότι έδωσε ισόποσα κ.λπ. Το σέβομαι. Σεβαστείτε και εσείς την άποψη που επικράτησε. Έτσι το κάναμε. Μπορεί να ήταν λάθος, αλλά, εν πάση περιπτώσει, κατά την άποψή μου ήταν καλύτερα, γιατί τουλάχιστον είχαν τα 50 εκατ. ευρώ στα χέρια τους, ώστε να δουλέψουν οι άνθρωποι και να κάνουν τις συγκομιδές τους».
ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ
Στο μεταξύ, η αντιμετώπιση όλων των θεμάτων που δημιουργούνται στις καλλιέργειες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, όπως είναι και η ακαρπία των δενδροκαλλιεργειών, αποτελεί το αντικείμενο της Επιστημονικής Ομάδας Εργασίας που συστάθηκε πρόσφατα, με απόφαση του κ. Αθ. Τσαυτάρη.
Η Επιστημονική Ομάδα Εργασίας πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα την πρώτη της συνάντηση στα γραφεία του ΕΛΓΑ, υπό τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθ. Τσαυτάρη, παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου κ. Μόσχου Κορασίδη και της διοίκησης του ΕΛΓΑ, του προέδρου κ. Βασίλη Έξαρχου και του αντιπροέδρου κ. Αργύρη Μποτού.
Επισημαίνεται ότι η Επιστημονική Ομάδα Εργασίας, στην οποία συμμετέχουν πανεπιστημιακοί, ερευνητές, γεωπόνοι και υπηρεσιακοί υπάλληλοι του ΕΛΓΑ, θα εκπονήσει μελέτες για τα ζημιογόνα αίτια – πέραν των συνηθισμένων - που προκαλούν καταστροφές στην παραγωγή των αγροτών ένεκα των κλιματικών αλλαγών, όπως είναι για παράδειγμα και η ακαρπία.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass