Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γ. Λαδόπουλος: Ασχοληθείτε με τον Αχελώο

Δημοσίευση: 21 Μαρ 2013 22:55 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:01

«Δεν βλέπουμε κάποια σοβαρή και οργανωμένη πίεση των φορέων της Θεσσαλίας στην κυβέρνηση για την εκτροπή του Αχελώου. Δυστυχώς και η κυβέρνηση αρκείται στο ρόλο του «Πόντιου Πιλάτου» μπροστά σε εχθρικές για το θέμα απόψεις, σαν αυτές του κ. Τσίπρα και σε προσφυγές στα δικαστήρια από κάθε είδους οικολόγους».

Ημέρα αφιερωμένη στο νερό η σημερινή και ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού Γιώργος Λαδόπουλος με επιστολή του στην «Ε» αναφέρεται στην εκτροπή του Αχελώου και στην ολιγωρία που παρατηρείται από τοπικούς και κυβερνητικούς φορείς.

Σύμφωνα με τον κ. Λαδόπουλο «πριν ένα μήνα εκδικάσθηκε η υπόθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Και ενώ θα περίμενε κανείς να τελειώνει κάποτε αυτή η ιστορία με τις συνεχείς προσφυγές στο ΣτΕ, ελπίζοντας αυτή να είναι η τελευταία, βλέπουμε στην εφημερίδα σας, επιστολές του Νομικού Συμβούλου της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που δεν εμπνέουν αισιοδοξία. Αντίθετα, μπερδέματα και διαφωνίες φαίνονται στον ορίζοντα και τίποτα καλό για την υπόθεσή μας.

Ρωτάμε λοιπόν: Το παλεύουμε όπως πρέπει το θέμα στα δικαστήρια; Για όλα αυτά τα προβλήματα με τους δικηγόρους τι λένε οι αρμόδιοι στην Περιφέρεια, οι Δήμαρχοι, τα Eπιμελητήρια ; Ποιος έχει την ευθύνη για τον συντονισμό και την παρακολούθηση της υπόθεσης; Τι θα γίνει αν αποφασίσει αρνητικά το ΣτΕ ;

Εκτός όμως από αυτό, όλοι καταλαβαίνουμε ότι τέτοια θέματα δεν «παίζονται» μόνο στα Δικαστήρια, αλλά και στα κυβερνητικά γραφεία. Και εδώ έχουμε μια-δύο παρατηρήσεις.

Καταρχήν δεν βλέπουμε κάποια σοβαρή και οργανωμένη πίεση των φορέων της Θεσσαλίας στην κυβέρνηση. Κάποτε για το θέμα αυτό γινόντουσαν μάχες στην Βουλή, συναντήσεις με πρωθυπουργούς και οι κυβερνήσεις υποχρεωνόντουσαν να δεσμευθούν απέναντι στους αγρότες και γενικά στους Θεσσαλούς. Με τέτοιες κινητοποιήσεις και πίεση οδηγήθηκε στην απόφαση για εκτροπή του Αχελώου η κυβέρνηση Παπανδρέου το 1984, έτσι άρχισαν τα έργα αργότερα και προχώρησαν μέχρι πρόσφατα, σε πολύ σημαντικό βαθμό. Άραγε τώρα πιστεύουν κάποιοι ότι δεν χρειάζεται πίεση στις κυβερνήσεις και νομίζουν ότι θα ξεπερασθούν τα εμπόδια με κάποιες επισκέψεις πότε-πότε στην Aθήνα; Εμείς οι αγρότες, που και τα άλλα αιτήματα μας είδαμε πόσο δύσκολά περνάνε σήμερα, πιστεύουμε πως μόνο με συστηματική πίεση θα πετύχουμε να τελειώσουν τα έργα και να δούμε νερό στον κάμπο. Τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα !

Με τη αφορμή αυτή διερωτώμαι : Μήπως τελικά το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» και η τύχη σχολών των  ΤΕΙ, «πουλάνε» περισσότερο από τον Αχελώο και τρέχουν όλοι να εμφανισθούν στις συσκέψεις, επισκέψεις και επαφές με υπουργούς; Αλλά και με την κυβέρνηση κάτι φαίνεται να μην πάει καλά. Μία κυβέρνηση, της οποίας τα δύο βασικά κόμματα, στο παρελθόν αποφάσισαν, χρηματοδότησαν και κατασκεύασαν τα δύο έργα της εκτροπής του Αχελώου (δηλαδή το φράγμα Συκιάς και την σήραγγα), δεν είναι λογικό να μην βγάζει άχνα για όσα συμβαίνουν!

Εδώ για τον Αχελώο λέγονται καθημερινά πράγματα και θάματα και η κυβέρνηση δεν παίρνει θέση. Ήρθε και ο κ. Τσίπρας στα μπλόκα και μας είπε ότι «δεν χρειαζόμαστε  την εκτροπή και ότι με το ένα δέκατο των χρημάτων που δαπανήθηκαν για τον Αχελώο, θα μπορούσαν να είχαν γίνει αρδευτικά έργα στον κάμπο». Και ενώ θα περίμενε κανείς, να δοθεί η πρέπουσα απάντηση από κάποιον της κυβέρνησης, το θέμα πέρασε σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Δυστυχώς η κυβέρνηση αρκείται στο ρόλο του «Πόντιου Πιλάτου» μπροστά σε απόψεις σαν αυτές του κ. Τσίπρα και σε προσφυγές στα δικαστήρια από κάθε είδους οικολόγους. Αντίθετα, για άλλα θέματα, κατά την γνώμη μας μικρότερης σημασίας, ο καυγάς με τον ΣΥΡΙΖΑ στα κανάλια και στις δηλώσεις παίρνει και δίνει!

Αλλά και με τα Σχέδια Διαχείρισης κάτι δεν πάει καλά. Στην πρόσφατη επίσκεψη του στη Λάρισα ο γ.γ. Υποδομών Στ. Σιμόπουλος μας είπε «ναι θα έλθουν νερά από τον Αχελώο, αλλά χρειάζονται μόνο 250 εκατομμύρια κυβικά μέτρα». Καμία αύξηση στις αρδευόμενες εκτάσεις δεν προβλέπεται. Και από την άλλη υποτίθεται ότι θεωρούν την Γεωργία σαν μέσο να βγούμε από την κρίση και ότι δήθεν θα γυρίσουν οι νέοι στα χωράφια !

Τι να υποθέσουμε λοιπόν ; Ότι ο Αχελώος για την κυβέρνηση είναι μικρής σημασίας ζήτημα ; Ότι μας βρήκανε κάποιο άλλο μαγικό τρόπο να ποτίσουμε τα χωράφια μας ; Ότι το ενδιαφέρον τους για την Γεωργία δεν είναι πραγματικό ;  Μήπως είναι ώρα να απαιτήσουν οι Θεσσαλοί, από τους υπουργούς Χατζηδάκη και Τσαυτάρη, αλλά και από τον πρωθυπουργό, να τοποθετηθούν για τον Αχελώο και τα νερά της Θεσσαλίας;»

Και ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού κ. Λαδόπουλος καταλήγει: «Κλείνουμε με τα όσα λέει ο λαλίστατος κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα του Αχελώου, που άφησαν αναπάντητα δυστυχώς τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΠΑΣΕ Αχελώου. Ας μας απαντήσει λοιπόν ο κ. Τσίπρας που είναι και μηχανικός, που στηρίζει την άποψή του ότι δεν υπάρχει έλλειμμα νερών στη Θεσσαλία και  ότι δεν χρειάζεται ο Αχελώος ; Δηλαδή όσες μελέτες έγιναν από τα υπουργεία όλα αυτά τα χρόνια, τεκμηριώνοντας το υδατικό έλλειμμα της Θεσσαλίας ήταν λανθασμένες ; Λάθος και οι σημερινές μελέτες του ΥΠΕΚΑ  για  τα Σχέδια διαχείρισης που πρόσφατα παρουσιάσθηκαν και στις 4 θεσσαλικές πόλεις, όπου διαπιστώνεται καθαρά ότι υπάρχει έλλειμμα και μάλιστα ότι αν δεν έλθουν τα νερά του Αχελώου θα πρέπει να εγκαταλείψουν οι αγρότες την καλλιέργεια σε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα ; Προφανώς και οι συνάδελφοί του στο Τεχνικό Επιμελητήριο λάθος κάνουν και εκείνοι. Εκτός τόπου βρίσκονται και οι γεωπόνοι και γεωλόγοι του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, που χρόνια τώρα αποδεικνύουν και αυτοί ότι υπάρχει έλλειμμα νερού και προτείνουν ως λύση τον Αχελώος; Φαίνεται λοιπόν ότι ο κ. Τσίπρας και οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ κάτι γνωρίζουν που εμείς δεν το έχουμε υπόψη μας. Ίσως έχουν κάποιες δικές τους (;) μελέτες με τις οποίες τεκμηριώνουν τις απόψεις τους, αλλά όμως δεν τις έχουν δώσει μέχρι σήμερα στην δημοσιότητα. Ποια είναι τελικά τα έργα που θα είχε κάνει ο ίδιος με το 10% του κόστους του φράγματος Συκιάς και της σήραγγας Πευκόφυτου; Ας τα ονομάσει, ας μας πει πόσο όγκο νερού θα μαζεύουν και ποιο θα είναι το κόστος τους».