Ο ΕΛΓΑ απαντά για τις επανασπορές βαμβακιού

Δημοσίευση: 22 Μαρ 2013 17:30 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:02

«Για την χαλαζόπτωση του Μαίου του 2012 δεν καταβλήθηκαν αποζημιώσεις για 98 συνολικά αγροτεμάχια έκτασης 1.642 στρεμμάτων, ποσοστό 6,6% της συνολικής δηλωθείσας έκτασης. Για τις ζημιωθείσες βαμβακοκαλλιέργειες  του δήμου Κιλελέρ έχουν καταβληθεί οι σχετικές αποζημιώσεις στους δικαιούχους, συνολικού ύψους 738.064 €.  Για τυχόν λάθη ή παραλείψεις μπορούν να διορθωθούν με τη διαδικασία της ένστασης. Από τα 25.000 περίπου στρέμματα που χτυπήθηκαν, 17.800 στρέμματα  βαμβακοκαλλιέργειας είχαν υποστεί σημαντικότατες έως και ολοκληρωτικές ζημιές, ενώ 7.160 στρέμματα είχαν, μεν, υποστεί ζημιές, όμως είχε απομείνει ικανός αριθμός φυτών και με τις κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες, η καλλιέργεια  μπορούσε να συνεχιστεί».

Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, απαντώντας σε επιστολή του δημάρχου Κιλελέρ, κ. Ριζου Κομήτσα σχετικά με τις διαμαρτυρίες των καλλιεργητών  βάμβακος του δήμου του, ο ΕΛΓΑ.

Σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα στοιχεία του ΕΛΓΑ «για τη χαλαζόπτωση της 26ης /5/2012 που έπληξε την περιοχή υποβλήθηκαν 1100 δηλώσεις για ζημιές σε διάφορες καλλιέργειες από τις οποίες οι 569 αφορούσαν ζημιές σε καλλιέργεια βάμβακος. Αμέσως μετά τη ζημιά διενεργήθηκαν εξατομικευμένες εκτιμήσεις σε 25.000 περίπου στρέμματα δηλωθείσας βαμβακοκαλλιέργειας στην περιοχή του Δήμου και από τις πρώτες αυτές εκτιμήσεις διαπιστώθηκε ότι:

α) 17.800 στρέμματα  βαμβακοκαλλιέργειας είχαν υποστεί σημαντικότατες έως και ολοκληρωτικές ζημιές. Σύμφωνα με τους κανόνες της γεωπονικής επιστήμης, τα εγχειρίδια εκτιμητικής του ΕΛΓΑ και τα οριζόμενα στον Κανονισμό Ασφάλισης της Φυτικής Παραγωγής οι καλλιέργειες αυτές έπρεπε να επανασπαρούν, γι’αυτό διατυπώθηκαν πορίσματα που αφορούσαν την κάλυψη των εξόδων επανασποράς. Σε ότι αφορά τον ισχυρισμό κάποιων παραγωγών ότι δεν τους δόθηκε καμία οδηγία από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ, σας γνωρίζουμε ότι, σύμφωνα με τα ισχύοντα στον ως άνω Κανονισμό, ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να υποχρεώσει τους καλλιεργητές να προχωρήσουν σε επανασπορές, κάτι που είχε γίνει γνωστό από την αρχή τόσο στους πληγέντες παραγωγούς, όσο και στους φορείς που τους εκπροσωπούν.

β) 7.160 στρέμματα είχαν, μεν, υποστεί ζημιές όμως είχε απομείνει ικανός αριθμός φυτών και με τις κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες, η καλλιέργεια  μπορούσε να συνεχιστεί. Τα πορίσματα εκτίμησης για τις συγκεκριμένες καλλιέργειες θα οριστικοποιούνταν μετά από δεύτερο επιτόπιο εξατομικευμένο έλεγχο.

Επισημαίνουμε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού οι αρμόδιοι γεωπόνοι του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Λάρισας παρακολουθούσαν την εξέλιξη της καλλιέργειας. Το φθινόπωρο διενεργήθηκαν οι δεύτεροι επιτόπιοι έλεγχοι και συγκεκριμένα:

1) επιτόπιοι έλεγχοι για τις περιπτώσεις που είχε κριθεί ότι έπρεπε να επανασπαρούν. Από του ελέγχους αυτούς διαπιστώθηκε ότι από τα 17.800 στρέμματα που έπρεπε να επανασπαρούν και δόθηκαν έξοδα επανασποράς, επανασπάρησαν τελικά 15.100 στρέμματα. Συνεπώς και σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 23 παρ. 5 του Κανονισμού, του ΕΛΓΑ για τα 15.100 στρέμματα που επανασπάρησαν έπρεπε να καταβληθεί, εκτός από τα έξοδα επανασποράς και αποζημίωση που αναλογεί στη μείωση της αξίας της αναμενόμενης παραγωγής της επανασπαρείσας καλλιέργειας σε σχέση με την ασφαλιζόμενη αξία της καλλιέργειας που ζημιώθηκε. Για τη διατύπωση, δε, των πορισμάτων αυτών ελήφθησαν υπόψη: α) ο μέσος όρος παραγωγής βάμβακος ανά στρέμμα και ανά Δημ. Διαμέρισμα, β) το μέσο κόστος επιβάρυνσης για τις επιπλέον καλλιεργητικές φροντίδες λόγω επανασποράς, γ) η πορεία εξέλιξης της επανασπαρείσας καλλιέργειας, δ) η κατά συνέπεια μείωση της αναμενόμενης παραγωγής σε σχέση με την αρχική καλλιέργεια λόγω οψίμισης, ε) οι ιδιαίτερα ευνοϊκές καιρικές συνθήκες του φθινοπώρου και στ) η μέση στρεμματική απόδοση των επανασπαρθέντων αγροτεμαχίων ανά Δημ. Διαμέρισμα. Τονίζουμε ότι για τα 2.700 στρέμματα για τα οποία υπήρχαν πορίσματα επανασποράς όμως με επιλογή των παραγωγών  δεν επανασπάρησαν δεν προβλέπεται επιπλέον αποζημίωση πλην των εξόδων επανασποράς.

2) εξατομικευμένες εκτιμήσεις σε 7.160 στρέμματα που αντιστοιχούσαν σε  402 αγροτεμάχια που σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις δεν έχριζαν  επανασποράς. Στις περιπτώσεις αυτές διατυπώθηκαν πορίσματα με ποσοστά ζημιάς που κυμάνθηκαν:

•        από 0%  έως 10 %, σε 98 αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 1.642 στρεμμάτων

•        από 25  έως  50 %, σε 304 αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 5.518 στρεμμάτων

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι δεν καταβλήθηκαν αποζημιώσεις για τις ζημιές από το χαλάζι της 26ης /5/2012 μόνο σε όσους παραγωγούς κατείχαν αγροτεμάχια εκτός της χαλαζόπληκτης περιοχής ή στα όρια αυτής. Συγκεκριμένα δεν καταβλήθηκαν αποζημιώσεις για 98 συνολικά αγροτεμάχια έκτασης 1.642 στρεμμάτων, ποσοστό 6,6% της συνολικής δηλωθείσας έκτασης. Επιπλέον, σας ενημερώνουμε ότι για τις ζημιωθείσες βαμβακοκαλλιέργειες  του Δήμου σας έχουν καταβληθεί οι σχετικές αποζημιώσεις στους δικαιούχους, συνολικού ύψους 738.064 €. Τέλος επισημαίνουμε ότι τυχόν λάθη ή παραλείψεις μπορούν να διορθωθούν με τη διαδικασία της ένστασης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass