ΓΚΟΥΡΜΕ ΓΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΙΣ ΑΥΡΑΣ ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ

Η Αγιά σερβίρει το Κολωνάκι

Δημοσίευση: 24 Μαρ 2013 20:05 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:05

Κείμενο: Χαρίκλεια Βλαχάκη

Στην Αγιά, φτιάχνονται από την Αύρα με σπιτικές συνταγές και πολύ μεράκι, μαρμελάδες, μεζέδες και γλυκάκια με τα αγνότερα υλικά, διαλεγμένες πρώτες ύλες και μόνο με αυτά. Κερασάκια Αγιώτικα, φρέσκος μαϊντανός από τον Αετόλοφο και κόκκινες καυτερές πιπεριές με δάφνη από τον Κίσσαβο, συσκευάζονται σε γυάλινα βαζάκια και ξεκινούν το ταξίδι τους για τα ντελικατέσεν του Κολωνακίου. Είναι τα προϊόντα «Γιάμ» της Αυρας Πανουσοπούλου- κόρη του γνωστού σκηνοθέτη Γιώργου Πανουσόπουλου- που ήρθε, είδε και έμεινε, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο αυτά που η θεσσαλική γη προσφέρει απλόχερα.

 Τα προϊόντα της είναι γνωστά σε όλη την Ελλάδα και φιγουράρουν στα ράφια των καλύτερων ντελικατέσεν. Η πρώτη της επαφή με την αγροτική ζωή, έγινε στη Λαμία, όπου μετακόμισε από την Αθήνα. «Οδηγούσα τρακτέρ, πουλούσα καρπούζια, έφτιαχνα τυρί, μάζευα φασολάκια. Τα χέρια μου έβγαλαν ρόζους. Δούλευα από τις 6 το πρωί έως τις 12 το βράδυ. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εμένα, όμως ήταν κάτι που με γέμιζε και το αγάπησα από την πρώτη στιγμή», θα μας πει. Στη φάρμα στη Λαμία, συνήθιζε να φτιάχνει διάφορα για το σπίτι και έτσι ξεκίνησε να κάνει κάτι πιο οργανωμένο. Με χρήματα δανεικά και πολλή, προσωπική δουλειά έστησε εκεί το πρώτο της εργαστήριο. Ξεκίνησε με πράγματα που γνώριζε πώς να τα φτιάξει, όπως μαρμελάδες και γλυκά. Πειραματίστηκε δοκιμάζοντας τα πάντα. Και ήταν τόσο νόστιμα που … «Γιαμ» είπε όταν τα γεύτηκε.

 Kάπως έτσι έγινε η νοστιμιά… ετικέτα. «ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ- ΑΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ» Τον Ιανουάριο του 2002, μετά από παρότρυνση δύο καλών της φίλων από την Αγιά- της Μίνας και του Θοδωρή Σουλιώτη- μετακόμισε στον… κάμπο και συγκεκριμένα στην Αγιά, όπου άνοιξες το εργαστήριο της. «Έβαλα ανθρώπους να φυτέψουν για εμένα βασιλικό, ροδάκινα και κεράσια στην εύφορη γη τους και ξεκίνησα από την αρχή». Το ιδιαίτερο στα προϊόντα της, είναι η αυθεντική γεύση καθώς δεν χρησιμοποιεί καθόλου συντηρητικά. Όλα φτιάχνονται στο εργαστήριο της με το χέρι, όπως ακριβώς μαγειρεύουν οι μαμάδες στο σπίτι, ενώ η αναζήτηση των φρέσκων πρώτων υλών δεν σταματάει ποτέ.

Τέσσερις γυναίκες σε μια μεγάλη κουζίνα- που τηρεί τα πιο σύγχρονα στάνταρ υγιεινής- ανακατεύουν υλικά και ο χώρος μοσχοβολά. Άλλοτε γλυκά απ΄ τα σιρόπια, άλλοτε πικάντικα από τα μπαχαρικά, έρχεται η μυρωδιά και κολλά στον ουρανίσκο. Τόσες γεύσεις που δεν ξέρεις πια να πρωτοδιαλέξεις. Το ίδιο παθαίνεις και όταν κοιτάς τον κατάλογο με τα προϊόντα. Μαρμελάδα μανταρίνι, φράουλα και κορόμηλο, γλυκό δαμάσκηνο, βερίκοκο και συκαλάκι, γιαουρτοτυράκια, ανηθοτυράκια και πατζαροσαλάτα, ρυζόπιτες και τυρόπιτες με φύλλο χωριάτικο ανοιγμένο στο χέρι. Το εργαστήριο της Αύρας Πανουσοπούλου στην Αγιά παράγει σήμερα περισσότερες από 40 διαφορετικές γεύσεις σε γλυκά και μαρμελάδες, ορεκτικά εντός και εκτός ψυγείου, σάλτσες και ηδύποτα, τα περισσότερα από τα οποία βασίζονται σε τοπικά προϊόντα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass