ΕΝΑΝ ΑΙΩΝΑ ΜΕΤΑ, ΑΡΚΕΤΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΜΙΛΗΤΕΣ, ΔΙΕΚΡΙΝΑΝ ΠΑΡΟΜΟΙΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΚΑΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ

Να μην ξαναγίνουμε κολίγοι!

Δημοσίευση: 01 Απρ 2013 3:04 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:14
Δραματικά επίκαιρα, χαρακτηρίστηκαν χθες, στην 103η επέτειο της εξέγερσης των αγροτών του Κιλελέρ, τα μηνύματα του 1910: Σαν να επαναλαμβάνεται η ιστορία με τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες απειλές, έχοντας όμως άλλη μορφή.
Εκπρόσωποι των αγροτών, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για απειλή νέας «κολιγοποίησης», μίλησαν για εγκατάλειψη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, για ακαλλιέργητα χωράφια, ενώ έντονες ανησυχίες για το μέλλον της αγροτικής οικονομίας εκφράστηκαν και απ΄ όλους τους φορείς, με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, να υπόσχεται τη δρομολόγηση μόνιμων λύσεων και αντιμετώπιση των προβλημάτων, παρουσιάζοντας έναν κατάλογο επτά μεταρρυθμίσεων, που στοχεύουν σε μια αγροτική ανάπτυξη πάνω σε νέες βάσεις, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «ο αγροτικός τομέας μπορεί να συμβάλει στην έξοδο από την κρίση μια ώρα αρχύτερα...».
Στην έναρξη της εκδήλωσης του εορτασμού της επετείου, χθες στον χώρο του Μνημείου του Αγρότη, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση, από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Λάρισας κ. Ιγνάτιο, παρουσία και του μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο και ακολούθησαν χαιρετισμοί εκπροσώπων φορέων.
Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠ. ΑΓΡ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Αναλυτικότερα ο κ. Χαρακόπουλος στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «Κάθε χρόνο από το βήμα του Κιλελέρ ακούγονται τα ίδια αιτήματα για το κόστος παράγωγης, τα έργα υποδομών, την έλλειψη ρευστότητας, τα οποία αντιμετωπίζονταν μέχρι σήμερα με μερεμέτια, κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις και έκτακτες παροχές. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι τα προβλήματα να κακοφορμίζουν και η χώρα να σέρνεται στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.
Έχουμε μπροστά μας τρεις δύσκολες δικαστικές μάχες για: το «πακέτο Χατζηγάκη», για τα 108 εκατομμύρια ευρώ για συγκέντρωση δημητριακών και άλλα 500 εκατομμύρια για δάνεια σε συνεταιρισμούς τη δεκαετία του ’90.
Η χώρα αντί για μερεμέτια χρειάζεται τομές και μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές που έχει δρομολογήσει η Κυβέρνηση:
1.Καθιέρωση βιβλίων εσόδων και εξόδων για τους αγρότες.
2.Θέσπιση κάρτας πετρελαίου και νυχτερινού αγροτικού ρεύματος.
3.Σύσταση Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤΑΕ).
4.Θεσμοθέτηση προαιρετικής ασφάλισης στον ΕΛΓΑ.
5.Μητρώο εμπόρων αγροτικών προϊόντων.
6. Έμφαση σε έργα υποδομών, όπως φράγματα και λιμνοδεξαμενές.
7.Επενδύσεις στον τομέα της τυποποίησης και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων».
Χαρακτήρισε έργο μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας τη μερική μεταφορά νερού στη Θεσσαλία από τον Αχελώο, που όπως είπε «θα συμβάλει στην αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας στον θεσσαλικό κάμπο».
Με αφορμή την επιστολή των κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας στον πρωθυπουργό για την κατανομή των ενισχύσεων de minimis στους αιγοπροβατοτρόφους ορεινών περιοχών, ο αναπληρωτής υπουργός διευκρίνισε ότι «τα 7,5 εκατομμύρια ευρώ στους αιγοπροβατοτρόφους ορεινών περιοχών είναι επιπλέον των χρημάτων, που λαμβάνουν από το άρθρο 68».
Ανακοίνωσε επίσης ότι σύντομα θα υπάρξει λύση στο ζήτημα των εποικιστικών κτημάτων με νομοθετική ρύθμιση που επεξεργάζεται το ΥπΑΑΤ. Ενώ, σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ, θα υπάρξει εξαίρεση από την κατεδάφιση αυθαίρετων σταυλικών εγκαταστάσεων και απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
Αναφερόμενος στην πρόκληση της νέας ΚΑΠ, ο κ. Χαρακόπουλος έκανε δύο επισημάνσεις: «Πρώτον, προκειμένου η μετάβαση από το ιστορικό στο περιφερειακό μοντέλο να είναι ομαλή και χωρίς βίαιες μεταβολές, θα είναι σταδιακή. Δεύτερον, η Ελλάδα δεν πρέπει να αποκλείσει τη δυνατότητα μεταφοράς πόρων από τον δεύτερο πυλώνα στις άμεσες ενισχύσεις υπό τον κίνδυνο μη απορρόφησης κοινοτικών πόρων».
Ενώ τόνισε ότι «η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα προϋποθέτει ισχυρούς συνεταιρισμούς με παρέμβαση στην αγορά. Τα προβλήματα των συνεταιρισμών, που οφείλονται σε αμαρτίες της δεκαετίας του ’80 ή σε λανθασμένες επιλογές επιδεινώθηκαν από το συνεταιριστικό νόμο, το λεγόμενο νόμο Σκανδαλίδη. Είναι επιβεβλημένη η άμεση αλλαγή του Ν. 4015».
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΙΛΕΛΕΡ
Ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Ρίζος Κομήτσας, κατά την ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων : «Τα μηνύματα του αγώνα των κολίγων αποδεικνύονται σήμερα εξαιρετικά επίκαιρα, αφού οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας περνάνε δύσκολες ώρες και πολλοί φοβούνται ότι θα κινδυνέψουν να χάσουν ακόμα και τη γη τους. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν λίγες εβδομάδες οι αγρότες βγήκαν και πάλι στους δρόμους με τα τρακτέρ τους ζητώντας από την πολιτεία να ακούσει τις αγωνίες τους και να δώσει λύσεις στα οξυμένα τους προβλήματα.
Πέρσι, από ετούτο εδώ το βήμα, τονίζαμε ότι η κρίση πλήττει και τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας και προειδοποιούσαμε ότι αν δεν ληφθούν μέτρα, ελλοχεύει ο κίνδυνος πολλοί αγρότες να μην καταφέρουν ούτε καν να σπείρουν τα χωράφια τους. Φέτος, αυτός ο κίνδυνος όχι μόνο υφίσταται αλλά τα πράγματα είναι σαφώς χειρότερα, καθώς χιλιάδες παραγωγοί έχουν περιέλθει, πλέον, σε απελπιστική κατάσταση.
Μόνο με ισχυρό πρωτογενή τομέα, με δυναμικά, ανταγωνιστικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, μόνο έτσι θα μπορέσουμε να σηκώσουμε κεφάλι ως οικονομία και ως χώρα, να ξαναβρούμε τον βηματισμό μας, να πάρει μπροστά η μηχανή και να πετύχουμε την ανάπτυξη, που όλοι θέλουμε για να τελειώσει ο εφιάλτης της ύφεσης, της ανεργίας, της φτώχειας στον τόπο μας.
Επειδή οφείλουμε, όμως, να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, πρέπει να ομολογήσουμε όλοι ότι με το πετρέλαιο στο 1,5 ευρώ το λίτρο και με το τιμολόγιο στο ηλεκτρικό ρεύμα να αυξάνεται κάθε τρεις και λίγο, ανταγωνιστικά αγροτικά προϊόντα δεν μπορούν να υπάρξουν.
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας δεν έχουν, πλέον, καμία δυνατότητα πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης, αφού οι τράπεζες δάνεια δεν δίνουν, και αν το κάνουν, τα επιτόκιά τους είναι απαγορευτικά. Και σαν να μην έφτανε αυτό, δεν υπάρχει, πλέον, καμία πίστωση στην αγορά των αγροεφοδίων, αφού όλοι οι προμηθευτές ζητάνε μπροστά τα λεφτά από τους παραγωγούς.
Αυτό είναι το τοπίο σήμερα στην ελληνική γεωργία και σίγουρα δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία.
Εκείνο που ζητώ εγώ να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση είναι να χαμηλώσει το κόστος του πετρελαίου και του ρεύματος στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Είναι κάτι που μπορεί και πρέπει να γίνει, εδώ και τώρα, αν θέλουμε να λέμε ότι στηρίζουμε, με πράξεις, τους παραγωγούς μας. Διαφορετικά, μην περιμένετε καμία ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, αντιθέτως, να περιμένετε ότι πολλοί αγρότες θα εγκαταλείψουν, αργά ή γρήγορα, τη γη τους, θα την αφήσουν ακαλλιέργητη.
Η μείωση της επιστροφής του ΦΠΑ από το 11% στο 6% στερεί από τους αγρότες μας ζεστά μετρητά, τα οποία και θα διέθεταν για τις ανάγκες των εκμεταλλεύσεών τους. Γι’ αυτό θεωρώ ότι το συγκεκριμένο μέτρο, που είναι άδικο, πρέπει να αρθεί από την κυβέρνηση».
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
Παρουσιάζοντας την εικόνα της γεωργίας σήμερα, σε χαιρετισμό του, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Νέων Αγροτών ν. Λάρισας, κ. Νίκος Παυλονάσιος, υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Φτάσαμε σήμερα να έχουμε ακαλλιέργητα χωράφια…» και αναφέρθηκε στη χρήση γης με φωτοβολταϊκά πάρκα, σε επιδοτήσεις νέων αγροτών που ποτέ δεν έφτασαν στα χέρια τους, κατήγγειλε πολιτικές που εξαθλίωσαν των Έλληνα αγρότη, την έλλειψη ενημέρωσής του για τη νέα ΚΑΠ και για το ποιες κατευθύνσεις θα πρέπει να ακολουθήσει, ενώ τόνισε την ανάγκη να καθίσουν σε κοινό τραπέζι αγρότες και αρμόδιοι φορείς, προκειμένου να συνδιαμορφώσουν μια αγροτική πολιτική, που θα στηρίζει τους νέους αγρότες, ώστε να έχει μέλλον η γεωργία και η κτηνοτροφία στη χώρα μας.
* Ο εκπρόσωπος Δευτεροβάθμιων Συνεταιριστικών Οργανώσεων, πρόεδρος της ΕΑΣ Αμύντεου κ. Γιώργος Γιαννιτσόπουλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη επανεργοποίησης των Συνεταιρισμών, υποστηρίζοντας ότι αυτοί λοιδορούνται σήμερα άδικα και αβίαστα και τόνισε επίσης, πως «Η σφοδρή οικονομική κρίση και οι κακοί χειρισμοί οδήγησαν τους αγρότες στη σημερινή άσχημη κατάσταση. Η διακίνηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων πέρασε σε ιδιώτες και σε λίγο θα περάσει στα χέρια τους και η καλλιέργεια…».
* Για επικείμενη απειλή νέων μορφών τσιφλικάδων, εν έτει 2013, έκανε λόγο σε χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Γεώργιος Ανέστης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Τα μηνύματα του Κιλελέρ είναι επίκαιρα, αλλά έχει άλλο πρόσωπο σήμερα η αγροτική ολιγαρχία.
Είναι απελπιστική σήμερα η κατάσταση που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο, με ελλιπείς υποδομές, με γερασμένο αγροτικό πληθυσμό και χωρίς να ενισχύεται η ανανέωσή του, με πορεία στο άγνωστο χωρίς σχέδιο, χωρίς στόχους και μέλλον.
Πέρυσι η μείωση στη γεωργική παραγωγή ανήλθε στο ποσοστό του 35% στη χώρα μας!
Θα πρέπει να αγωνιστούμε ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, στις οικονομικές ανισότητες και σε κάθε νέα μορφή τφιφλικάδων».
* «Η νέα κολιγοποίηση είναι μπροστά μας…» υποστήριξε σε χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος της ΓΕΣΑΣΕ κ. Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου, παροτρύνοντας «Η σημερινή οικονομική συγκυρία, να γίνει αφορμή για λιγότερα λόγια, για περισσότερη περισυλλογή και περισσότερες πράξεις…».
* Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός κ. Φίλιππος Σαχινίδης, υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να μας βγάλει από την κρίση κι εμείς θα πρέπει να σταθούμε αρωγοί στους αγρότες και να αναζητήσουμε πόρους που διαθέτει γι΄ αυτούς η Ευρώπη.
Είναι δικιά μας ευθύνη να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις ώστε ο αγροτικός τομέας να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικονομία».
* Κάλεσμα συνασπισμού δυνάμεων, για ένα καλύτερο μέλλον στον αγροτικό τομέα, έκανε σε χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» βουλευτής Ημαθίας, κ. Κων. Γιοβανόπουλος, τονίζοντας ότι «Η επίθεση που δέχεται η πατρίδα στα παραγωγικά χώματα και το νερό είναι ολομέτωπη. Οι ιδέες της θυσίας του Μαρίνου Αντύπα κρατούν ανίκητο το φρόνημα και την αξιοπρέπειά μας. Το Κιλελέρ σήμερα γίνεται το αληθινό ευρωπαϊκό σύμβολο δείχνοντας πως νικιούνται οι τσιφλικάδες των λαών».
* Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κ. Θ. Ψύρρας τόνισε ότι απαιτείται αγωνιστική διάθεση αγροτών και πολιτείας, ενώ η εκπρόσωπος των «Οικολόγων Πράσινων» κ. Ιωάννα Κοντούλη, μίλησε για λάθη διαχείρισης του παρελθόντος που πληρώνουν σήμερα οι αγρότες, για κακώς κείμενα με τις επιδοτήσεις, για χειρισμούς προβλημάτων που κατέστρεψαν το περιβάλλον και για την ανάγκη να στηθεί απ΄ την αρχή σε γερές βάσεις, μια νέα αγροτική πολιτική.
* «Δραματικά επίκαιρα…», χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, τα μηνύματα του Κιλελέρ του 1910, τονίζοντας μεταξύ άλλων σε χαιρετισμό του ότι «…Χρειάζεται επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας , χρειάζονται κίνητρα για τους νέους αγρότες, δικαιοσύνη, μέτρα και πολιτική βούληση…». Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε σε έργα υποδομών στη γεωργία που αφορούν στη διαχείριση του νερού, ενώ επισήμανε ότι απαιτείται συλλογική προσπάθεια, συνέργεια και συνεργασία για μια πορεία ανάπτυξης στον αγροτικό τομέα.
* Σε μήνυμά του ο πρόεδρος της «Νέας ΜΕΡΑΣ» κ. Χρ. Ζώης αναφέρει: «Ο εορτασμός της επετείου του Κιλελέρ συμπίπτει με τη δραματική επιδείνωση της θέσης του αγροτικού κόσμου. Η κρίση συμπαρασύρει αγρότες και κτηνοτρόφους και η προοπτική αποτυπώνεται με τα πιο μελανά χρώματα. Ο φόβος για μια νέα κολιγοποίηση ενισχύει τις δυνάμεις της αδράνειας με αποτέλεσμα να μένουν ακαλλιέργητα χωράφια. Το κόστος της παραγωγής ακυρώνει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων ενώ οι νέοι αγρότες κινούνται δίχως πυξίδα.
Η Ελλάδα έχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε τα τελευταία σαράντα χρόνια να πιαστεί από τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, να συλλάβει και να εφαρμόσει ένα σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιφέρειας. Η Ελλάδα μπορεί να περάσει από το διατροφικό έλλειμμα στην επάρκεια και την εξαγωγική δραστηριότητα με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Με όπλο την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή θα αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά τις συνέπειες της κρίσης».
Η τελετή εορτασμού της επετείου του Κιλελέρ, έληξε με καταθέσεις στεφάνων από τον αναπλ. υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξ. Χαρακόπουλο, τον εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων βουλευτή κ. Χρ. Κέλλα, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό, την αντιπεριφερειάρχη κ. Ρένα Καραλαριώτου, τον δήμαρχο Κιλελέρ κ. Ρ. Κομήτσα, τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Φιλ. Σαχινίδη και της ΔΗΜΑΡ Θ. Ψύρρα, τον δήμαρχο Τυρνάβου κ. Μαλάκο, τον δήμαρχο Φαρσάλων κ. Καραχάλιο, εκπρόσωπο της Ν.Ε. της Ν.Δ. Λάρισας, τον εκπρόσωπο του ΛΑΟΣ κ. Δημ. Μητσιούλη, τον πρόεδρο του κόμματος «Νέα ΜΕΡΑ» κ. Χρήστο Ζώη, εκπροσώπους της ΠΑΣΕΓΕΣ, του ΓΕΩΤΕΕ, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων, του Γεωπονικού Συλλόγου ν. Λάρισας, του ΤΟΕΒ Πηνειού, της Ενωσης Νέων Αγροτών ν. Λάρισας και του Συλλόγου Συνταξιούχων Νέου Περιβολίου.
Επίσης στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η περιφερειακή σύμβουλος κ. Λίτσα Λιακούλη, ο διοικητής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας κ. Αχ. Καλαμπούκας, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κ. Τζανακούλης, ο υποδιοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Λάρισας αντιπύραρχος κ. Ι. Ράπτης, ο πρόεδρος της νέας ΕΑΣ Λάρισας κ. Χρ. Σιδερόπουλος, ο αναπλ. διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Κ. Καραμπάτσας κά.
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass