Διαμαρτυρία Καραλαριώτου για την πορεία καταχώρησης ενστάσεων στα αγροπεριβαλλοντικά

Δημοσίευση: 03 Απρ 2013 14:31 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:18

Την αγωνία αλλά και την έντονη δυσαρέσκειά της για το άνευ προηγουμένου καθεστώς αβεβαιότητας που βιώνουν οι αγρότες της περιοχής μας εξαιτίας της αδικαιολόγητης καθυστέρησης στην πορεία καταχώρισης των ενστάσεων για τα αγροπεριβαλλοντικά  προγράμματα, εκφράζει με επιστολή της προς την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ αλλά και του ΟΠΕΚΕΠΕ, η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου.

 

Στην επιστολή της η κ. Καραλαριώτου αναφέρεται στις δυσλειτουργίες του μηχανογραφικού συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ που ταλανίζουν τους 2.500 περίπου αγρότες των οποίων οι ενστάσεις έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας και κάνει ειδική αναφορά στο… τεχνικό πρόβλημα που παρουσιάστηκε εκ νέου –μόλις προχθές - στο σύστημα και εξαιτίας του οποίου διακόπτεται ολοκληρωτικά η καταχώριση ενστάσεων, χωρίς μάλιστα να  γνωστοποιείται ο χρόνος επανέναρξης της σχετικής διαδικασίας.

«Το γεγονός αυτό συνεπάγεται περαιτέρω αδικαιολόγητη καθυστέρηση σε ένα ήδη χρονίζον πρόβλημα και δυστυχώς όπως αντιλαμβάνεστε, δοκιμάζει ακόμη περισσότερο την αντοχή και την υπομονή του αγροτικού κόσμου, που έχει πλέον εξαντληθεί», αναφέρει συγκεκριμένα η κ. Καραλαριώτου.

 

Η αντιπεριφερειάρχης κάνει λόγο για  δημιουργία κλίματος ανασφάλειας και ανησυχίας στους υποψήφιους δικαιούχους και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους αγρότες μας οι οποίοι ναι μεν εφαρμόζουν τις δεσμεύσεις των προγραμμάτων για δεύτερη συνεχή χρονιά, χωρίς όμως να είναι σίγουροι εάν τελικά θα καταφέρουν ενταχθούν και τονίζει την ανάγκη στήριξης του αγροτικού εισοδήματος που βάλλεται καθημερινά.

Το ακριβές κείμενο της επιστολής της έχει ως εξής:  

 

 

 

 

 

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

 

Με την παρούσα επιστολή σας μεταφέρουμε τη μεγάλη αγωνία και τον  έντονο προβληματισμό των αγροτών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας για τις μεγάλες δυσχέρειες που  παρατηρούνται στο μηχανογραφικό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, αναφορικά με την καταχώρηση των ενστάσεων για τα αγροπεριβαλλοντικά  προγράμματα (δράσεις για Βιολογική Γεωργία και Προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών).

 

Συνεκτιμώντας την πορεία των προγραμμάτων από την έναρξή τους έως και σήμερα, φαίνεται ότι υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Οι παραγωγοί βιώνουν ένα άνευ προηγουμένου καθεστώς αβεβαιότητας, αφού εφαρμόζουν τις δεσμεύσεις των προγραμμάτων για δεύτερη συνεχή χρονιά, χωρίς όμως να είναι σίγουροι εάν τελικά θα ενταχθούν.

Αυτό το γεγονός  έχει σαν συνέπεια τη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας και ανησυχίας στους υποψήφιους δικαιούχους για την πορεία της αίτησής τους, και κατ’ επέκταση του προγράμματος στο σύνολό του.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι στην αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Λάρισας έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα 2.500 ενστάσεις από αγρότες της περιοχής μας. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο μάλιστα λαμβάνει χώρα σε μία εξαιρετικά επώδυνη οικονομική περίοδο, κατά την οποία το αγροτικό εισόδημα –στο οποίο η περιοχή της Λάρισας στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό- έχει συρρικνωθεί σημαντικά.

 

Το σύστημα για την καταχώρηση των ενστάσεων άνοιξε στις 22-3-2013  αλλά, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε,  δεν έχει ολοκληρωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο επικαιροποιημένος διασταυρωτικός έλεγχος της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης(ΑΕΕ) 2011.

Από τις 26-3-2013, όπως μας ενημέρωσε η Δ/νση Χωροταξίας & Προστασίας Περιβάλλοντος του ΥΠΑΑΤ, μπορούμε να προχωρήσουμε στην καταχώρηση των ενστάσεων, χωρίς όμως την οριστικοποίησή τους.

Επισημαίνουμε ότι, για να γίνει στη συνέχεια η επεξεργασία των αιτήσεων ενίσχυσης, η καταχώρηση των τροποποιημένων ΣΠΔ και των διοικητικών ελέγχων, θα πρέπει να κλείσει το σύστημα για το ΟΣΔΕ του 2011, για την αποφυγή επανακαταχωρήσεων.

 

Για την ολοκλήρωση και την τελική ανάρτηση των  πινάκων (δικαιούχων και απορριπτόμενων), απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη μίας ολοκληρωμένης (με όλες τις διορθώσεις) σταθερή βάση,  τόσο για το 2011 όσο και για το 2012.

 

Οποιαδήποτε παρέκκλιση από τα ανωτέρω θα οδηγήσει σε διπλή άνευ λόγου καταχώρηση και επομένως μεγάλη καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί μέχρι τέλος Μαΐου του 2013, λαμβάνοντας υπόψη του εξαιρετικά μεγάλου αριθμού αιτήσεων που έχουν κατατεθεί στην ΔΑΟΚ Π.Ε. Λάρισας.

 

Επιπρόσθετα, σας ενημερώνουμε ότι μόλις χθες, ήτοι 1η Απριλίου, λάβαμε και νέο μήνυμα από το τμήμα Υποστήριξης Συστημάτων κι Εφαρμογών του ΟΠΕΚΕΠΕ, με το οποίο μας ζητείται, εξαιτίας… τεχνικού προβλήματος, να διακόψουμε την καταχώρηση ενστάσεων στο μηχανογραφικό σύστημα, χωρίς μάλιστα να μας γνωστοποιείται ο χρόνος έναρξης της σχετικής διαδικασίας.

Το γεγονός αυτό συνεπάγεται περαιτέρω αδικαιολόγητη καθυστέρηση σε ένα ήδη χρονίζων πρόβλημα και δυστυχώς όπως αντιλαμβάνεστε, δοκιμάζει ακόμη περισσότερο την αντοχή και την υπομονή του αγροτικού κόσμου, που έχει πλέον εξαντληθεί.

 

Παρακαλούμε να μας πληροφορήσετε με ποιο τρόπο πρόκειται να ρυθμιστούν όλα αυτά τα προβλήματα, προκειμένου να προχωρήσει σωστά, άμεσα και ολοκληρωμένα η διαδικασία καταχώρισης των ενστάσεων και να δοθεί τέλος στην αδικαιολόγητη ταλαιπωρία και καθυστέρηση  των αγροτών μας που θεωρούν πλέον ότι «εμπαίζονται» χάριν της γραφειοκρατίας.

 

Είμαστε στη διάθεσή σας για τυχόν επιπρόσθετες πληροφορίες".

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass