Οι ΤΟΕΒ συντονίζονται και εκσυγχρονίζονται

Δημοσίευση: 09 Απρ 2013 14:06 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:28

Τον δεκάλογο, ο οποίος θα οδηγήσει τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων στην νέα ανταγωνιστική εποχή και την συντονιστική επιτροπή η οποία θα αναλάβει να διεκπεραιώσει τον διάλογο με την αρμόδια πολιτική ηγεσία καθόρισαν στα πλαίσια πανελλαδικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε χθες στη ΔΕΥΑΛ οι εκπρόσωποι των ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ και οι εργαζόμενοι στους ΟΕΒ όλης της χώρας.

Η συνέλευση είχε ως αποκλειστικό θέμα το μέλλον των Οργανισμών, το οποίο συνδέεται άμεσα με τον εκσυγχρονισμό του Κανονισμού λειτουργίας των, αλλά και του θεσμικού πλαισίου στο οποίο λειτουργούν, ενώ υπήρχε μαζική εκπροσώπηση του χώρου, καθώς παραβρέθηκαν αντιπρόσωποι των ΤΟΕΒ από την Κρήτη, την Ορεστιάδα, την Θεσπρωτία και την Πελοπόννησο.

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Αρχικά χαιρετισμό απηύθυναν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο δήμαρχος Λαρισαίων Κώστας Τζανακούλης, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Κώστας Καλαμπαλίκης, οι οποίοι δήλωσαν αρωγοί στην προσπάθεια που θα ξεκινήσει η Συντονιστική Επιτροπή των ΟΕΒ και ότι στηρίζουν τις προσπάθειες που γίνονται προς τον εκσυγχρονισμό των Οργανισμών.

Τηλεγραφήματα συμπαράστασης έστειλαν ακόμη ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσος Βολουδάκης.

Όσον αφορά στην συγκρότηση της Συντονιστικής Επιτροπής, αυτή έχει καθαρό θεσσαλικό χρώμα, καθώς την αποτελούν ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού Γιώργος Λαδόπουλος, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ληθαίου και αντιδήμαρχος Τρικκαίων Αχιλλέας Μυσιρλής και ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ταυρωπού Καρδίτσας Κώστας Μπάρας, οι οποίοι το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν επαφές με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες.    

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Αμέσως μετά την συνέλευση εκδόθηκε ψήφισμα με τα αιτήματα των ΤΟΕΒ, το οποίο στηρίζεται στους παρακάτω 10 άξονες.

1.    Να παραμείνουν οι ΟΕΒ στην υφιστάμενη μορφή και δομή ως ανταποδοτικοί και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί

2.    Να λειτουργήσουν τόσο οι ΓΟΕΒ, όσο και οι ΤΟΕΒ, υπό την σκέπη της ενιαίας εποπτείας της οικείας περιφέρειας, λόγω της οργανικής συγγένειας των έργων.

3.    Να χαρακτηριστεί απαραίτητο στοιχείο η βεβαίωση για ορθολογική χρήση υδάτινων πόρων, σύμφωνα με την υποχρέωση πολλαπλής συμμόρφωσης, στα πλαίσια σχετικής οδηγίας της ΕΕ κατά την υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ για κάθε αγροτεμάχιο, με στόχο να διευκολυνθεί η ρευστοποίηση των εισφορών που είναι οι μοναδικοί πόροι των ΟΕΒ

4.    Να γίνουν συντονισμένες παρεμβάσεις στη ΔΕΗ και το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για μείωση του λειτουργικού κόστους του αγροτικού ρεύματος, γιατί οι επανειλημμένες αλλά και εξαγγελλόμενες αυξήσεις του ανεβάζουν σημαντικά το κόστος παραγωγής και μειώνουν δραματικά το αγροτικό εισόδημα.

5.    Να ασκηθούν πιέσεις στις αρμόδιες εμπλεκόμενες υπηρεσίες και υπουργεία για την ένταξη των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που απαιτούνται για την έκδοση Αδειών Χρήσης Νερού σε προγράμματα που απορροφούν κοινοτικούς πόρους, ώστε να μη μετακυληστεί ένα περαιτέρω οικονομικό βάρος στους αγρότες.

6.    Να προσλαμβάνεται το εποχικό προσωπικό των ΟΕΒ κατ εξαίρεση του ΑΣΕΠ, του 24μήνου του ΠΔ 164\2004 και των αριθμητικών περιορισμών του ν. 3833\2010

7.  Το νερό είναι φυσικό αγαθό και πρέπει να διαφυλαχθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του, ενώ είναι εθνικός ο φορέας διαχείρισης του.               

8.    Όσοι ΟΕΒ (ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ) δεν προσφέρουν παραγωγικό έργο, δεν έχουν σχέση με πολιτική προσφοράς, με αναπτυξιακό χαρακτήρα στον αγροτικό τομέα, δηλαδή οι λεγόμενοι «Οργανισμοί σφραγίδες» επιβάλλεται λόγω εθνικής κατάστασης και προστασίας αγροτικού εισοδήματος να κλείσουν (η εκτίμηση είναι το 20% περίπου των ενεργεία 430 ΟΕΒ).

9.    Η μεταρρύθμιση πρέπει να βασίζεται στο σύνθημα «η ισχύς εν τη ενώση», αλλά πάνω απ όλα στην μείωση του κόστους παραγωγής που σε σχέση με την άρδευση είναι μονόδρομος. Έργα υποδομής, είτε στο πρόγραμμα Μπαλτατζής, είτε μέσω ΕΣΠΑ, είτε μέσα απλό την νέα ΚΑΠ μόνο με πολύ νερό και με συγκεκριμένα αρδευτικά δίκτυα θα κάνουμε οικονομία, θα αυξήσουμε την ταχύτητα διοχέτευσης και θα υπάρξουν μεγαλύτερες αποδόσεις στις εκτάσεις.

10.  Για τους πολιτικούς και τους Έλληνες πολίτες γενικότερα που βολεύονται να χρησιμοποιούν τους ΤΟΕΒ σαν γερασμένους οργανισμούς, προτείνουμε ένα εκσυγχρονισμένο νομικό πλαίσιο (το υπάρχον είναι με βασιλικό διάταγμα της δεκαετίας του ΄50) και φυσικά αναπτυξιακό θεσμικό πλαίσιο.   

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass