ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ ΤΟΥ Π.Θ

Θεσσαλικά τρόφιμα που κάνουν...καλό

Δημοσίευση: 10 Απρ 2013 22:20 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:32

Κείμενο: Χαρίκλεια Βλαχάκη

Μαργαρίνη που μειώνει τη χοληστερόλη, γαλακτοκομικά που ενισχύουν τα οστά και μακαρόνια που μειώνουν το σάκχαρο. Τα τρόφιμα της νέας εποχής δεν ξεχωρίζουν μόνο για τα θρεπτικά τους χαρακτηριστικά αλλά και για τις ευεργετικές τους ιδιότητες στην υγεία των καταναλωτών. Τρόφιμα με «ισχυρισμούς υγείας» όπως αυτά που δημιουργεί το εργαστήριο Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με πρώτη ύλη, προϊόντα της Θεσσαλικής γης.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής του τμήματος κ. Δημήτρης Κουρέτας - η επιστημονική ομάδα του οποίου πρωτοστατεί στο συγκεκριμένο ερευνητικό πεδίο – οι «ισχυρισμοί υγείας» στα τρόφιμα αποτελούν την αιχμή της σύγχρονης διαιτολογίας. Ουσιαστικά πρόκειται για προϊόντα τα οποία στην ετικέτα τους δηλώνουν ή υπονοούν, ότι η κατανάλωση τους μπορεί να έχει θετική επίδραση στην υγεία. Πρόσφατα μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο την προστασία των καταναλωτών, έθεσε σε ισχύ τον νέο ολοκληρωμένο κανονισμό για τους ισχυρισμούς υγείας προκειμένου η βιομηχανία τροφίμων να μην χρησιμοποιεί στις συσκευασίες «ισχυρισμούς υγείας» που δεν μπορούν να αποδειχθούν.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

Η επιστημονική έρευνα έχει καταδείξει ότι συγκεκριμένα διατροφικά συστατικά μπορούν να έχουν θετική επίδραση στον οργανισμό μας. «Για παράδειγμα, σημειώνει ο κ. Κουρέτας, έχει αποδειχθεί ότι το άλφα λινολεικό οξύ, το οποίο βρίσκουμε σε αφθονία στο λιναρόσπορο, βοηθά στη διατήρηση χαμηλών επιπέδων χοληστερόλης. Επειδή όμως ο λιναρόσπορος απουσιάζει από το διαιτολόγιο των περισσότερων ανθρώπων, η επιστήμη μας δίνει τη δυνατότητα να εμπλουτίσουμε με αυτόν άλλες τροφές, πιο οικονομικές και μεγαλύτερης κατανάλωσης, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην καλύτερη υγεία του οργανισμού. Αυτό γίνεται εργαστηριακά απομονώνοντας συγκεκριμένα συστατικά κάποιων τροφών, τα οποία στη συνέχεια εισάγουμε σε αδρανή τρόφιμα, όπως το ψωμί, οι χυμοί, το γιαούρτι κ.α, αξιοποιώντας τις ιδιότητες του εκχυλίσματος. Έτσι τα τρόφιμα που δημιουργούνται από αυτά τα συστατικά, μπορούν να φέρουν σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς έναν ισχυρισμό υγείας, υποδηλώνοντας ότι η κατανάλωση τους βελτιώνει την υγεία του καταναλωτή.

ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΟ

 Στο εργαστήριο του τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, ο κ. Κουρέτας και η ερευνητική του ομάδα, τα τελευταία χρόνια εστιάζουν τη μελέτη τους σε προϊόντα της Θεσσαλίας, όπως τα υποπροϊόντα γάλακτος, τα γαλακτοκομικά, ιδιαίτερες ποικιλίες σταφυλιών -όπως το μπατίκη Τυρνάβου- τα αμύγδαλα του Συκουρίου, τα αχλάδια του Τυρνάβου, τα όσπρια των Χαλκιάδων κ.α. «Αρκετά από τα παραπάνω προϊόντα διαθέτουν χαρακτηριστικά με ευεργετικές ιδιότητες τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν τρόφιμα με ισχυρισμούς υγείας, όπως για παράδειγμα το αλεύρι από εκχύλισμα σταφυλιών που δημιουργήσαμε πρόσφατα στο εργαστήριο και βελτιώνει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Πρόκειται για το δεύτερο προϊόν στην Ελλάδα που έχει λάβει την επίσημη άδεια του ΕΦΕΤ να χρησιμοποιεί «Ισχυρισμό Υγείας». Αυτή η πρακτική, εκτός από τη σημασία που έχει για τον καταναλωτή, δίνει μια τεράστια προστιθέμενη αξία στο πρωτογενές προϊόν, στην παραγωγή, στο παραγωγό και φυσικά στον μεταποιητή». Όπως τονίζει ο κ. Κουρέτας μεγάλες βιομηχανίες από την Ελλάδα έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για την παραγωγή προϊόντων με ισχυρισμό υγείας, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass