Αγροτική Εστία: Προγράμματα για 530.000 δικαιούχους

Δημοσίευση: 13 Μαϊ 2013 19:45 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:09

Περισσότεροι από 500 χιλιάδες ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του ΟΓΑ μπορούν να επωφεληθούν από τα κοινωνικά προγράμματα της «Αγροτικής Εστίας» για το 2013. Συγκεκριμένα, 530.000 ασφαλισμένοι, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους, θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διακοπές σε όλη την Ελλάδα, καθώς και να προμηθευτούν δωρεάν βιβλία και εισιτήρια θεάτρου.

 Η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής για τα προγράμματα της «Αγροτικής Εστίας» ξεκινά την Τρίτη 14-05-2013 και θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 14-06-2013. Οι δικαιούχοι των προγραμμάτων θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) όλης της χώρας. Η διάρκεια ισχύος του προγράμματος του κοινωνικού τουρισμού είναι μέχρι 31-03-2014, ενώ για τα προγράμματα εκδρομών και δωρεάν παροχής βιβλίων έως τις 31-12-2013.

 Τα νέα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού και Εκδρομών της Αγροτικής Εστίας παρουσίασαν, σήμερα στα γραφεία της διοίκησης του ΟΓΑ, ο διοικητής του Οργανισμού Δημήτρης Κοντός, παρουσία του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση.

Για «πολυδιάστατη κοινωνική παρέμβαση» έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας, αναφερόμενος στο πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού για 120.000 ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΟΓΑ, τονίζοντας ότι «δίνει ανάσες και μια μικρή στήριξη σε χιλιάδες αγρότες, ενισχύει τον εγχώριο τουρισμό και τονώνει την τοπική ανάπτυξη μικρών τουριστικών περιοχών». O κ. Βρούτσης αναφέρθηκε, επίσης, στον σχεδιασμό παρόμοιου προγράμματος κοινωνικού τουρισμού -αλλά μικρότερης κλίμακας- για τους μισθωτούς εργαζόμενους από τον ΟΑΕΔ, αναβιώνοντας με τον τρόπο αυτόν μια δραστηριότητα της Εργατικής Εστίας, η οποία έχει καταργηθεί από τον Φεβρουάριο του 2012.

 Τέλος, ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε νέα νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα χορήγησης σύνταξης σε ασφαλισμένους του ΟΓΑ ακόμη και αν οφείλουν εισφορές μέχρι το ποσό των 4.000 ευρώ, ενώ θα εξομοιώνει το ασφαλιστικό καθεστώς του ΟΓΑ με αυτό του ΙΚΑ, παρέχοντας τη δυνατότητα συνταξιοδότησης στα 62 έτη, εάν υπάρχουν 40 χρόνια πλήρους ασφαλιστικού βίου. «Κοινωνική ανάσα για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους αγρότες», χαρακτήρισε το πρόγραμμα ο διοικητής του ΟΓΑ Δημήτρης Κοντός.

«Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνά η χώρα μας, διασφαλίζουμε σε χιλιάδες δικαιούχους την πρόσβαση στην ψυχαγωγία και στον πολιτισμό, κάτι που αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση της Πολιτείας προς τους πολίτες. Τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας ενισχύουν και τονώνουν την τοπική τουριστική ανάπτυξη, τη θεατρική κίνηση και την αγορά του βιβλίου», τόνισε ο διοικητής του ΟΓΑ. Τέλος, ο κ. Κοντός παρουσίασε στατιστικά στοιχεία της απορροφητικότητας των προγραμμάτων της Αγροτικής Εστίας για τα έτη 2011 και 2012.

 Στο πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού από 180.000 δικαιούχους συμμετείχαν 58.200 (ποσοστό συμμετοχής 32,33%). Στο εκδρομικό πρόγραμμα από 29.200 δικαιούχους συμμετείχαν 9.838 (ποσοστό συμμετοχής 33,68%). Στο επιμορφωτικό πρόγραμμα από 800 δικαιούχους συμμετείχαν 95 (ποσοστό συμμετοχής 11,87%). Μεγαλύτερη ήταν η συμμετοχή στο πρόγραμμα παροχής βιβλίων (76,89%), όπου από 300.000 δικαιούχους συμμετείχαν 265.977, και στο πρόγραμμα παροχής εισιτηρίων θεάτρων, στο οποίο συμμετείχαν 52.682 σε σύνολο 100.000 δικαιούχων (52,68%).

 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

 Δικαιούχοι των προγραμμάτων είναι: Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, οι συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερήλικων, οι ασφαλισμένοι του κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών (ασφαλιστικά ενήμεροι κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης), τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγοι, παιδιά), χήρες και ορφανά που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου ΟΓΑ.

 ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Για τη συμμετοχή στα προγράμματα απαιτούνται τα εξής δικαιολογητικά: Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, βιβλιάρια υγείας ΟΓΑ, θεωρημένα -σε ισχύ για το έτος 2013, (ατομικό και των προστατευόμενων μελών της οικογένειας του που επιθυμούν να συμμετάσχουν στα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας, ενημερωτικό σημείωμα σύνταξης ή απόκομμα πληρωμής σύνταξης (εφόσον υπάρχουν) ή απόκομμα καταβολής εισφορών ασφαλισμένου, τα άτομα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου του ΟΓΑ, θα πρέπει επιπλέον να προσκομίσουν την επιστολή που τους έχει αποστείλει ο ΟΓΑ.

Μετά την επεξεργασία των αιτήσεων, θα ακολουθήσει κλήρωση με ηλεκτρονική διαδικασία για την ανάδειξη των δικαιούχων που θα ενταχθούν στα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας έτους 2013. Η κατανομή των δικαιούχων θα γίνει αναλογικά σε όλους τους νομούς της χώρας, σύμφωνα με τον αριθμό των δικαιούχων που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής στα προγράμματα, ανά νομό και ανά πρόγραμμα. Τα αποτελέσματα της κλήρωσης (σε ποιο πρόγραμμα θα συμμετάσχει), ο ασφαλισμένος ή συνταξιούχους μπορεί να τα πληροφορηθεί από το ίδιο ΚΕΠ που υπέβαλε την αίτηση, ή μέσω της ιστοσελίδας του ΟΓΑ (www.oga.gr). Τα δελτία κοινωνικού τουρισμού και τριήμερων εκδρομών θα διανεμηθούν μέσω των ΚΕΠ προσκομίζοντας αντίγραφο της αίτησης συμμετοχής και αστυνομική ταυτότητα. Οι δικαιούχοι της δωρεάν παροχής βιβλίων θα απευθύνονται στα συμβεβλημένα βιβλιοπωλεία-εκδοτικούς οίκους από όπου θα παραλαμβάνουν τα βιβλία.

 Οι δικαιούχοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα παρακάτω προγράμματα της Αγροτικής Εστίας:

 1. Πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εξαήμερες διακοπές σε επιλεγμένα τουριστικά καταλύματα όλης της χώρας (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια/διαμερίσματα, επιπλωμένες κατοικίες και camping) και απευθύνεται σε 120.000 ασφαλισμένους και συνταξιούχους, καθώς και στα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγοι και παιδιά), που έχουν ασφαλίσει στον ΟΓΑ για περίθαλψη (χωρίς καμία οικονομική συμμετοχή του δικαιούχου ή με μικρή συμμετοχή ανάλογα της κατηγορίας του καταλύματος που θα επιλέξει ο δικαιούχος). (Διάρκεια ισχύος από 24-6-2013 έως 31-03-2014).

 2. Εκδρομικό πρόγραμμα

Περιλαμβάνει τριήμερες εκδρομές, οι οποίες διοργανώνονται από τουριστικά γραφεία συμβεβλημένα με τον ΟΓΑ σε όλους τους νομούς της χώρας και απευθύνεται σε 10.000 ασφαλισμένους και συνταξιούχους, καθώς και στα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγοι και παιδιά), που έχουν ασφαλίσει στον ΟΓΑ για περίθαλψη. Το εκδρομικό πρόγραμμα είναι δωρεάν για τους συμμετέχοντες, εφόσον το κόστος της εκδρομής που επιλέξουν δεν ξεπερνά την αξία του δελτίου που είναι 130 ευρώ ανά άτομο. (Διάρκεια ισχύος από 24-6-2013 έως 31-12-2013).

 3. Πρόγραμμα δωρεάν παροχής βιβλίων

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 300.000 δικαιούχους (ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΟΓΑ), η δε αξία της παροχής ανέρχεται στα 20 ευρώ από συμβεβλημένα με τον ΟΓΑ βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους σε όλους τους νομούς της χώρας. (Διάρκεια ισχύος από 20-7-2013 έως 31-12-2013).

 4. Πρόγραμμα δωρεάν δελτίων θεάματος

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 100.000 δικαιούχους (ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΟΓΑ), για μια πληθώρα θεατρικών παραστάσεων σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, σε συμβεβλημένα θέατρα. Τα δελτία διανέμονται από τα ΚΕΠ μέχρις εξαντλήσεώς τους και ισχύουν για τη θερινή θεατρική περίοδο 2013 και για τη χειμερινή 2013-2014.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass