Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ στο Κιλελέρ

Δημοσίευση: 16 Μαϊ 2013 14:23 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:12
Το χωριό Κιλελέρ, του ομώνυμου Δήμου, που επλήγησε σοβαρά από τη σφοδρή χαλαζόπτωση της Κυριακής 12/5, επισκέφθηκε το απόγευμα της Τρίτης 14.05 κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο Λάρισας, αποτελούμενο από τη βουλευτίνα Ηρώ Διώτη και το μέλος του Τμ. Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Νίκο Παπαδόπουλο.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που τους έκαναν αγρότες και συνεταιριστές της περιοχής, η ζημιά ξεκινά από 30% και σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει στο 80%, ενώ οι περιοχές που χτυπήθηκαν περισσότερο από το χαλάζι είναι το Αρμένιο, το Κιλελέρ, η Νίκαια, οι Κοκκίνες, το Αγροκήπιο και το Σωτήριο.
Από την χαλαζόπτωση επλήγησαν περί τα 30.000 – 40.000 στρέμματα, κυρίως σε σιτηρά, κριθάρια, βαμβάκια, τομάτα και ψυχανθή. Το μεγάλο πρόβλημα εστιάζεται στα δημητριακά, τα οποία καταρχήν είχαν υποστεί πιέσεις από την ανομβρία και τις υψηλές θερμοκρασίες του Απριλίου, αλλά και στις βαμβακοκαλλιέργειες, όπου οι παραγωγοί σε πολλές περιπτώσεις θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε επανασπορά των χωραφιών τους.
Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
«Η καταστροφή που υπέστησαν οι παραγωγοί της ίδιας περιοχής πέρυσι τέτοιο καιρό (26/5/2012) στην ουσία ποτέ δεν αποζημιώθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο. Αντίθετα, οι αγρότες έλαβαν σωρεία δεσμεύσεων για στήριξη, ηθική και οικονομική, η οποία αποδείχθηκε τελείως ανέξοδη, αφού τίποτα δεν έγινε. Οι εκτεταμένες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες φέρνουν για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο την ανάγκη για άμεση εκτίμηση και αποζημίωση των αγροτών, ως ελάχιστη ένδειξη αξιοπιστίας του κράτους και ανταπόκρισης στη στοιχειώδη προστασία της πρωτογενούς παραγωγής. Ήδη από τη συζήτηση του ν/σ για την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής, είχαμε επισημάνει το γεγονός ότι ενώ οι αγρότες καλούνται να προπληρώνουν έγκαιρα και ακριβά τις ασφαλιστικές εισφορές, οι εκτιμήσεις ζημιών και κατ' επέκταση οι αποζημιώσεις καθυστερούν χαρακτηριστικά, κυρίως λόγω της υποστελέχωσης του ΕΛΓΑ, ο οποίος αδυνατεί πλέον να διατηρήσει τον όποιο κοινωνικό χαρακτήρα.
Ζητάμε από την Πολιτεία και τους συναρμοδίους υπηρεσιακούς υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών, να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε άμεσα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες καταγραφής και εξατομίκευσης των ζημιών, για να δοθούν το δυνατόν συντομότερο δίκαιες αποζημιώσεις στους πληγέντες».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass