ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΥΤΕΙΤΕ

Gourmet αλά ελληνικά

Δημοσίευση: 20 Μαϊ 2013 13:00 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:18

Κείμενο: Χαρίκλεια Βλαχάκη

Δύο μόλις χρόνια πριν, η ελληνική κουζίνα ήταν γνήσια...ιταλική και η κάθε ταβέρνα που σέβονταν τον εαυτό της, πλάι στην πολίτικη και τη χωριάτικη φρόντιζε να σερβίρει απαραιτήτως και ολίγη ρόκα παρμεζάνα. Ευτυχώς όμως, λίγο πριν πνιγούμε μέσα σε τόνους κακής ποιότητα μπαλσάμικο, αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε ότι γκουρμέ δεν είναι το ξενόφερτο αλλά το νόστιμο και το ποιοτικό. Όπως ακριβώς τα δεκάδες παραδοσιακά προϊόντα της ελληνικής υπαίθρου που σιγά- σιγά ξαναβρίσκουν την θέση που τους αξίζει στα ράφια των παντοπωλείων, στους καταλόγους των εστιατορίων και στις συνειδήσεις των καταναλωτών.

 Έτσι, τρία μνημόνια και δύο μεσοπρόθεσμα μετά, το χαβιάρι Μπελούκα δίνει τη θέση του στο εξαιρετικό αυγοτάραχο Μεσσολογίου, ο σολομός στον περίφημο (και δίχως ίχνος συντηρητικού) τόνο της Αλοννήσου και η ρικότα αντικαθίσταται επιτυχώς με το Θεσσαλικό ανθότυρο.

Γαλακτοκομικά με Λαρισαϊκή υπογραφή

 Η Θεσσαλία φημίζεται για τα γαλακτοκομικά της, όταν μάλιστα αυτά φέρουν την υπογραφή «Τέμπη», τότε την ποιότητα συνυπογράφει ο σεβασμός στην παράδοση και στον καταναλωτή. Όλα τα προϊόντα της Λαρισαϊκής επιχείρησης των κ.κ. Νίκου Τάχα και Κωνσταντίνου Ρόμπα, παράγονται με βάση την παραδοσιακή τέχνη του τυροκόμου – παραγωγού. Στο υπερσύγχρονο τυροκομείο που βρίσκεται στο Μακρυχώρι, παρασκευάζονται μεταξύ άλλων φέτα ΠΟΠ, γίδινο τυρί, αγελαδινό Τυρί "Θεσσαλικό", πρόβειο τυρί, μυζήθρα, ανθότυρο, βούτυρο φρέσκο και λιωμένο, γαλοτύρι, γιαούρτι πρόβειο, γίδινο και αγελαδινό και δυο υπέροχες παραδοσιακές κρέμες, βανίλιας και σοκολάτας, χωρίς συντηρητικά, ακριβώς όπως οι σπιτικές.

Tόνος Αλοννήσου

Ο λευκός τόνος της Αλοννήσου, είναι η αφρόκρεμα των ελληνικών ψαριών σε βαζάκι, ο οποίος γίνεται ανάρπαστος τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Το κρέας του είναι μαλακό και γλυκό αλλά και πολύ υγιεινό. Δοκιμάστε τον ως μεζεδάκι για το τσίπουρο ή φτιάξτε μια καταπληκτική μακαρονάδα. Το οικογενειακό εργαστήριο επεξεργασίας και τυποποίησης τόνου «Η Αλοννησιώτισσα», τον συσκευάζει με την παραδοσιακή συνταγή σε βιολογικό ελαιόλαδο, που τον κάνει μοναδικό σε γεύση και ποιότητα.

Κρόκος Κοζάνης

Οι κάτοικοι Κοζάνης φυτεύουν τον κρόκο κάθε καλοκαίρι και όταν φθάσει το φθινόπωρο αφαιρούν με το χέρι τα πολύτιμα στίγματα του πανέμορφου λουλουδιού και τα αποξηραίνουν προσεκτικά για να γίνουν τα βαθυκόκκινα λεπτά νήματα. Χρειάζονται 50.000 περίπου στίγματα για να προκύψουν 100 γραμμ. κόκκινου κρόκου. Ο Κρόκος Κοζάνης, σαν μπαχαρικό, προσθέτει στα φαγητά το λεπτό του άρωμα, την πικάντικη γεύση και το όμορφο κίτρινο χρώμα του. Ταιριάζει ιδιαίτερα στο ρύζι, ζυμαρικά, σάλτσες, κοτόπουλο, ψαρόσουπες, αρνί, πατάτες, όσπρια, τσουρέκια & κέικ, παγωτό.

Γεύσεις σε βαζάκια από την Αγιά

Το 1999 η κ. Αυρα Πανουσοπούλου, δημιούργησε το εργαστήρι μεταποίησης αγροτικών προϊόντων «Γιαμ» αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τα δώρα της ελληνικής γης. Σήμερα με έδρα την Αγιά, συνεχίζει να αναπαράγει παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις και συνταγές προωθώντας την ελληνική κουζίνα και στο εξωτερικό. Μέσα στα βαζάκια «γιαμ» θα βρείτε αγνές γεύσεις φτιαγμένες με πολύ κέφι, πολύ προσοχή και πολύ μεράκι. Δοκιμάστε ορεκτικά, πατέ, τουρσιά, μαρμελάδες, βιολογικά γλυκά, παραδοσιακά ζυμαρικά και αλάτια, από τον πλούσιο κατάλογο των προϊόντων της.

Οι καρποί των Νερομύλων

Στο εργαστήριο παραδοσιακών προϊόντων και ζυμαρικών "Θεονία" που δημιούργησε η κ. Θεονία Δαλαβίκα Χονδροδήμου στους Νερόμυλους της Αγιάς, με μεράκι και αγάπη συλλέγει τους καρπούς της φύσης και του μεταποιεί σε γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, σάλτσες, σπιτικά λικέρ, μηλόξιδο και παραδοσιακά ζυμαρικά. Όλα βασισμένα σε παλιές παραδοσιακές συνταγές, χωρίς την προσθήκη συντηρητικών. Δοκιμάστε χυλοπίτες με τσουκνίδα και άλλα προϊόντα ή δημιουργήστε ένα καλάθι με δώρα της γης για τα προσφέρετε.

Οι αγριόχοιροι του Ολύμπου

 Η Φάρμα Φωτιάδη, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση, από το 1925 εκτρέφει αγριόχοιρους για τέταρτη συνεχόμενη γενιά στην Εξοχή Ν. Πιερίας. Τα αγριογούρουνα της φάρμας Φωτιάδη αναγνωρίζονται ως ένα ξεχωριστό είδος, αποτέλεσμα της φυσικής εξέλιξης τους μέσα στα χρόνια λόγω του μοναδικού περιβάλλοντος, υψόμετρου, διατροφής και κλίματος στο οποίο ζουν. Το κρέας αγριόχοιρου της φάρμας βρέθηκε να έχει μία μοναδική σύνθεση, χαμηλή σε ενδομυϊκό λίπος και υψηλή σε πρωτεΐνη, ιχνοστοιχεία και μέταλλα πολύτιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Δοκιμάστε λουκάνικα, πανσέτα και σαλάμια και κάντε νωρίς την παραγγελία σας για ρολό αγριογούρουνο με κάστανα ή δαμάσκηνα.

Κρασιά από το μπαλκόνι του Ολύμπου

Το αμπελοτόπι που με κόπο και αγάπη έφτιαξε ο Λαρισαίος γιατρός Δημήτρης Κατσαρός στεγάζεται λίγο πάνω από... τα σύννεφα, στην Κρανιά του Ολύμπου. Στα περίπου 800 υψόμετρο το Κτήμα Κατσαρού παράγει τρεις ετικέτες.Eνα λευκό κρασί από την ποικιλία Chardonnay και ένα κόκκινο από τις ποικιλίες Cabernet Sauvignon(80%) και Merlot(20%).Το Σεπτέμβριο κυκλοφόρησε στην αγορά ένα μονοποικιλιακό Merlot σε πάρα πολύ περιορισμένη ποσότητα.

Παραδοσιακό αυγοτάραχο

Από το 1856 στην οικογένεια Τρικαλινός, η κληρονομιά επεξεργασίας των αυγών του θηλυκού Κέφαλου, περνά για τέσσερις γενιές από παππού σε υιό. Πρόκειται για μια εξαιρετική λιχουδιά από φυσικά αποξηραμένο και μορφοποιημένο αυγό κεφάλου, φυσικό, χωρίς συντηρητικά, με υψηλή διατροφική αξία και ευχάριστη μακρότατη επίγευση. Περιβάλλεται με φυσικό κερί μέλισσας και αποτελεί πλούσια πηγή ομέγα-3 λιπαρών οξέων, δρώντας θετικά στο καρδιαγγειακό και ανοσοποιητικό σύστημα. Σκέτες φετούλες σε μια πιατέλα θα σας προσφέρουν μια αξέχαστη γευστική εμπειρία, η οποία θα ενισχυθεί όταν σερβιριστεί με φρεσκοψημένο ψωμί, όταν προστεθεί σε πράσινες σαλάτες και ζυμαρικά.

Το ελληνικό προσούτο

Το προσούτο Ευρυτανίας έχει καταφέρει να συναγωνίζεται επάξια τα αντίστοιχα ιταλικά, κατακτώντας τους Έλληνες λάτρεις των εκλεκτών εδεσμάτων. Όλα ξεκίνησαν το 1992, όταν ο Χρήστος Στρεμμένος, καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια και πρέσβης της Ελλάδας στην Ιταλία, δημιούργησε στον Προυσό μια πρότυπη αλλαντοποιία, τη μοναδική στη χώρα που παράγει προϊόντα φυσικής ωρίμασης, μέσα στα έλατα των βουνών. Εκτός από το προσούτο, η αλλαντοποιία Στρεμμένου παράγει επίσης εξαιρετικό σαλάμι αέρος, χωριάτικο λουκάνικο και χοιρομέρι κρασάτο.

Ο βούβαλος των Σερρών

Με κυριότερο εκπρόσωπό του τον σερραϊκό καβουρμά Μπόρας, το βουβαλίσιο κρέας έχει αποσπάσει διθυράμβους τα τελευταία χρόνια, κατορθώνοντας να προσελκύσει το ενδιαφέρον εστιατόρων και καταναλωτών. Η επιχείρηση Ζ. Μπόρας και Σία Ο.Ε. είναι μια σύγχρονη μονάδα παραγωγής, επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας βουβαλίσιου αλλά και άλλων κρεάτων, στη Λιβαδιά Σερρών. Ο βουβαλίσιος καβουρμάς Μπόρας αποτελείται από 80% βουβαλίσιο, 15% χοιρινό και 5% πρόβειο κρέας. Πρόκειται για έναν καταπληκτικό μεζέ. Δοκιμάστε τον καβουρδισμένο σε ομελέτα και συνοδέψτε τον με τσιπουράκι.

 Μέλι από τον κάμπο στα Harrods

Προϊόντα μελιού και τομάτας κατευθείαν από την Καρδίτσα έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν οι επισκέπτες των καταστημάτων "Harrods", "Harvey Nichols" και "Selfridges" στο Λονδίνο. Παραγωγός τους, ο μαθηματικός ο κ. Αλέξανδρος Γκουσιάρης, δημιούργησε μια πρότυπη μονάδα παραγωγής και τυποποίηση μελιού και βιολογικών προϊόντων ντομάτας. Σημαντικό είναι ότι η εταιρεία συσκευάζει μόνο το μέλι που παράγει κάθε χρονιά, συνδυάζοντας τις καιρικές συνθήκες και την βιοποικιλότητα της κάθε περιοχής.

Σε ότι αφορά τα προϊόντα βιολογικής ντομάτας, ξεχωρίζουν όχι μόνο για την ποιότητα αλλά και την παστερίωση η οποία γίνεται παραδοσιακά, στραγγίζοντας τον αρχικό πολτό. Αρχαία άλευρα από το Δίλοφο Από το 1985 το «Αγρόκτημα Αντωνόπουλου», στην περιοχή της αρχαίας Φθίας- σημερινό Δίλοφο Ναρθακίου, καλλιεργεί γηγενείς ελληνικές ποικιλίες δημητριακών, όπως σιτάρι Ζέας και κριθάρι πτισάνη, τα οποία είναι από τα πρώτα φυτά που καλλιέργησε ο άνθρωπος με υψηλή διατροφική αξία αλλά και θεραπευτικές ιδιότητες. Μπορείτε να τα βρείτε σε μορφή αλεύρων αλλά και τυποποιημένα σε ζυμαρικά, μαζί με τα υπόλοιπα βιολογικά προϊόντα Αντωνόπουλου, όπως όσπρια από ντόπιους παραδοσιακούς σπόρους, κρασιά κ.α Βότανα από την Αργαλαστή Δεν είναι τυχαίο που το παρωνύμιο της πηλιορείτισσας κ. Ελένης Σιγάλα, είναι «κυρά των βοτάνων¨, αφού επί 30 και πλέον χρόνια τώρα μαζί με το σύζυγο της Γιάννη, τριγυρνούν στα ελληνικά βουνά και με σεβασμό στη φύση, συλλέγουν και ταυτοποιούν βότανα και καρπούς. Μετά τη συλλογή ακολουθεί η σωστή αποξήρανση, τυποποίηση και συσκευασία, δίνοντας στον καταναλωτή τα εξαιρετικά προϊόντα «Αχίλλεια». Εκτός από τα βότανα και τα έλαια, δοκιμάστε επίσης ζυμαρικά και γλυκά του κουταλιού από την Αργαλαστή του Πηλίου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass