Κίνδυνος προστίμων για παράνομους αμπελώνες

Δημοσίευση: 20 Μαϊ 2013 15:32 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:18

Με τον κίνδυνο καταλογισμών και προστίμων είναι αντιμέτωπη η Ελλάδα αν δεν ληφθούν μέτρα για τους παράνομους αμπελώνες που δεν έχουν εκριζωθεί. Διευκρινίσεις για το καθεστώς απαγόρευσης νέων φυτεύσεων αμπελώνων, δίνει, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος και ξεκαθαρίζει ότι «οι φυτεύσεις αμπελώνων μέχρι την 31η Αυγούστου 1998, κατά παράβαση του καθεστώτος απαγόρευσης νέων φυτεύσεων αμπελώνων με οινοποιήσιμες ποικιλίες, χαρακτηρίστηκαν “παράτυπες”, ενώ μετά την ημερομηνία αυτή χαρακτηρίζονται ως “παράνομες”, λόγω της ουσιαστικής διαφοροποίησης στη μεταχείρισή τους από τον ευρωπαϊκό κανονισμό. Οι παράτυπες φυτεύσεις τακτοποιούνταν, οι παράνομες εκριζώνονται υποχρεωτικά».

Το έγγραφο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κοντογιάννη, με την οποία προειδοποιεί ότι η κοινοτική οδηγία που ορίζει ότι όσοι αμπελώνες έχουν φυτευτεί μετά την 31η Αυγούστου χωρίς το δικαίωμα των νέων φυτεύσεων, χαρακτηρίζονται παράνομοι και πρέπει να εκριζωθούν. Όπως ειδικότερα αναφέρει ο βουλευτής, «όλα τα αμπέλια που είναι φυτεμένα με οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιών θα πρέπει να διαθέτουν ειδική άδεια (δικαίωμα), σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να ξεριζώνονται με δαπάνες των ιδίων των αμπελουργών. Τα σταφύλια που προέρχονται από αμπελοτεμάχια φυτεμένα μετά το 1998 χωρίς άδεια απαγορεύεται να οινοποιούνται και δεν δύνανται να αναγράφονται στη Δήλωση Συγκομιδής. Επίσης πρέπει τα στοιχεία της Ενιαίας Ενίσχυσης να ταυτίζονται με τα στοιχεία της Δήλωσης Αμπελοκαλλιέργειας».

Ο κ. Κοντογιάννης επισημαίνει ότι στην περίπτωση που οι αμπελουργοί δεν προβούν στην εκρίζωση, επιβάλλεται χρηματική ποινή 1.200 ευρώ ανά στρέμμα που ισχύει για ένα έτος από την κοινοποίηση του προστίμου, διότι μετά την παρέλευση του έτους, το πρόστιμο διπλασιάζεται. «Η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει φέρει σε απόγνωση περίπου 500 Ηλείους αμπελουργούς, οι οποίοι ευελπιστούν σε κάποια ευνοϊκότερη ρύθμιση από το υπουργείο, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν», αναφέρει ο βουλευτής.

Όπως εξηγεί ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, η χώρα μας σε εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΚ) 1493/99, επέλεξε την τακτοποίηση των παράτυπα φυτεμένων εκτάσεων (φυτεύσεις έως 31η Αυγούστου 1998) έναντι πληρωμής παραβόλου εκ μέρους των παραγωγών. Η διαδικασία τακτοποίησης ξεκίνησε το 2003 και ολοκληρώθηκε στις 31.07.2008, οι δε συνολικές εκτάσεις που τακτοποιήθηκαν κοινοποιήθηκαν στην ΕΕ που έκανε κοινοτικό έλεγχο στη χώρα μας.

«Η μη εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΚ) 555/08 εκ μέρους της χώρας μας ενέχει τον κίνδυνο, ενόψει νέου κοινοτικού ελέγχου, δημοσιονομικής διόρθωσης δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ», αναφέρει ο κ. Χαρακόπουλος και εξηγεί ότι «για τον λόγο αυτόν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου εξέδωσαν οδηγίες για τη συστηματοποίηση και την καλύτερη οργάνωση ελέγχων, που οι κατά τόπους διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής οφείλουν από την ισχύουσα νομοθεσία να διεξάγουν, και οι παραγωγοί, έγκαιρα, έχουν ενημερωθεί για τη σχετική ενωσιακή και εθνική νομοθεσία».

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δεν προβλέπεται νέα διαδικασία τακτοποίησης, ενώ η απόκτηση δικαιωμάτων είναι δυνατή είτε από το εθνικό αποθεματικό (δωρεάν), είτε από μεταβίβαση, είτε με δικαιώματα αναφύτευσης, σημειώνει ο κ. Χαρακόπουλος και προσθέτει ότι «συνεπώς οι παραγωγοί που -κατά παράβαση της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας- προέβησαν στη φύτευση αμπελώνων, δίχως να τηρήσουν τη νόμιμη διαδικασία, ανταγωνίζονται αθέμιτα τους αμπελουργούς που διαθέτουν νόμιμα δικαιώματα φύτευσης, διότι πωλούν τα παράνομα σταφύλια σε χαμηλότερες τιμές, επισύροντας στη χώρα καταλογισμούς και πρόστιμα από την ΕΕ για τις εν λόγω πρακτικές».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass