Προτεραιότητα η πάταξη φαινομένων νοθείας ελαιολάδου

Δημοσίευση: 20 Μαϊ 2013 23:32 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:19

«Η ενίσχυση της εξωστρέφειας του ποιοτικού ελληνικού ελαιολάδου είναι ένα ακόμη βήμα στο άνοιγμα της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ευρεία σύσκεψη για το ελαιόλαδο με εκπροσώπους του Σύνδεσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιημένου Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ).

Στη σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος σειρά ζητημάτων που αφορούν την παραγωγή ελαιολάδου αλλά και θέματα που απασχολούν ειδικότερα τους τυποποιητές. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της τυποποίησης του ελληνικού ελαιολάδου, ώστε να είναι εγγυημένη η ασφάλεια και η ποιότητά του, προκειμένου να καθίσταται ευκολότερη η προώθησή του στις ξένες αγορές. Παράλληλα, δόθηκε έμφαση στην πάταξη φαινομένων νοθείας και διακίνησης χύμα-ανωνύμου ελαιολάδου. Επιπλέον, συζητήθηκε η ανάγκη διαμόρφωσης και εφαρμογής μιας μακροχρόνιας εθνικής στρατηγικής  σε όλο το φάσμα της αλυσίδας παραγωγής και διακίνησης ελαιολάδου, για την καλύτερη προώθησή του και ιδιαίτερα των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ, με πλήρη αξιοποίηση των Προγραμμάτων προβολής και ενημέρωσης.

Στη σύσκεψη ο αναπληρωτής υπουργός έδωσε εντολή για τον καλύτερο συντονισμό και την εντατικοποίηση των ελέγχων από τους αρμόδιους φορείς (ΕΦΕΤ, ΕΛΓΟ-Δήμητρα, Υπηρεσίες ΥπΑΑΤ και ΔΑΟΚ), ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα η διακίνηση ελαιοκομικών προϊόντων που δεν ανταποκρίνονται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των σημάνσεων και να επιβληθούν κυρώσεις σε όλη την αλυσίδα διακίνησης (παραγωγούς, ελαιοτριβεία, τυποποίηση, εμπόρους, χώρους εστίασης) όταν η διακίνηση γίνεται με μη σύννομο τρόπο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του ΥπΑΑΤ κ. Μόσχος Κορασίδης, ο  γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων κ. Δημήτρης Μελάς, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Ιωάννης Τσιάλτας, ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ - Δήμητρα κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν καθώς και στελέχη του ΥπΑΑΤ. Το ΣΕΒΙΤΕΛ εκπροσώπησαν ο πρόεδρος κ. Γρηγόρης Αντωνιάδης, ο διευθυντής κ. Γιώργος Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, ο ταμίας κ. Σωτήρης Πλεμμένος και ο κ. Λευτέρης Πλατανισιώτης.

Με το πέρας της σύσκεψης ο κ. Χαρακόπουλος δήλωσε τα εξής: «Το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο που παράγεται στη χώρα μας είναι ένα δώρο της ελληνικής γης που πρέπει να τυποποιήσουμε, ώστε να κρατήσουμε την πρόσθετη αξία εδώ, στον τόπο μας. Να του δώσουμε ταυτότητα και αναγνωρισιμότητα. Προς την κατεύθυνση αυτή εργαζόμαστε από κοινού με τo ΣΕΒΙΤΕΛ και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

*Αύριο,  ο αναπληρωτής υπουργός θα απευθύνει χαιρετισμό στην ενημερωτική εσπερίδα με θέμα «Το ελληνικό ελαιόλαδο με ορίζοντα το 2020», που διοργανώνει ο ΣΕΒΙΤΕΛ, με την ευκαιρία της έναρξης των δράσεων του συγχρηματοδοτούμενου Προγράμματος Προώθησης “Olive Oil World” σε χώρες της Ε.Ε..

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass