Ο ΣΥΡΙΖΑ γαι τους βοσκοτόπους

Δημοσίευση: 21 Μαϊ 2013 21:20 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:20
"Δεν τίθεται θέμα αλλαγής της χρήσης και του χαρακτήρα των εκτάσεων, λιβαδιών και χορτολιβαδικών εδαφών που προορίζονται για βόσκηση", απάντησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής σε ερώτηση που είχαν καταθέσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, με πρωτοβουλία των Λαρισαίων βουλευτών Δημήτρη Γελαλή και Ηρώς Διώτη, σχετικά με την προστασία και βελτίωση των βοσκοτόπων της χώρας, απαραίτητου πόρου για την βιωσιμότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας.
Ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής στην απάντηση του παρέπεμψε σε σχετικό έγγραφο της Ειδικής Γραμματείας Δασών/ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με το οποίο  «η αποτύπωση των εκτάσεων που βόσκονται στην οποία προβαίνει το ΥΠΑΑΤ σχετίζεται με τις ανάγκες του σχετικού κανονισμού της ΕΕ και τις οικονομικές ενισχύσεις των κτηνοτρόφων και δεν έχει σχέση με την οριοθέτηση των δασών, δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων σύμφωνα με το συνταγματικό τους ορισμό και τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας». Από τη πλευρά του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέφυγε να απαντήσει.
Σχολιάζοντας τις απαντήσεις, οι βουλευτές τόνισαν: «Οι αρμόδιοι Υπουργοί δεν φαίνονται πρόθυμοι να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες ώστε  να προστατεύσουν τους βοσκότοπους από αλλαγές χρήσης και χαρακτήρα των εδαφών τους ή να προχωρήσουν στην οριοθέτηση τους.
Ο νόμος 4061/2012 που ρυθμίζει θέματα ακινήτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ρυθμίζει και θέματα που αφορούν βοσκήσιμες εκτάσεις, βοσκότοπους. Ωστόσο καμία απάντηση δεν δίνεται από την κυβέρνηση στο σημαντικότατο ερώτημα για το πώς θα απαλλαγούν οι κτηνοτρόφοι από τα γραφειοκρατικά εμπόδια και την οικονομική επιβάρυνση από την εφαρμογή του. Ενώ είναι γνωστό επίσης ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κτηνοτρόφων μας στερείται ιδιόκτητης γης για καλλιέργεια ζωοτροφών ή για βόσκηση και εκ των πραγμάτων στηρίζονται σε αγοραζόμενες ζωοτροφές και σε βόσκηση σε δημόσιες εκτάσεις.
Με την αναθεώρηση δε της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, μετά το 2014 φαίνεται ότι οι βοσκότοποι θα παίξουν ιδιαίτερο ρόλο στη λήψη της ενιαίας ενίσχυσης για σχεδόν όλους τους κτηνοτρόφους και απαιτείται να υπάρχει ένα ξεκάθαρο νομικό καθεστώς χρήσης τους.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εφαρμογή ενός νέου θεσμικού πλαισίου για δημιουργία κτηνοτροφικών ζωνών, απλούστευση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των βοσκοτόπων, δημιουργία υποδομών, βελτίωση της παραγωγικής τους ικανότητας και διαχείρισή τους με συμμετοχή των ίδιων των κτηνοτρόφων. Για να υπάρξει ουσιαστική στροφή στην σημερινή κατάσταση και να αρθούν τα εμπόδια αυτά απαιτούνται ριζοσπαστικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της ΚΑΠ».
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass