ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

Ενημέρωση σε «ζωντανό χρόνο» για τον ΕΛΓΑ στους δήμους

*Συναντήσεις με τους προέδρους ΕΛΓΑ Β. Έξαρχο και ΟΓΑ Δ. Κοντό είχε χθες αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ στην οποία μετείχαν οι δήμαρχοι Λαρισαίων Κ. Τζανακούλης και Κιλελέρ Ρ. Κομήτσας

Δημοσίευση: 24 Μαϊ 2013 2:40 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:25
 Ενημέρωση σε «ζωντανό χρόνο» για την πορεία των αποζημιώσεών τους θα μπορούν να έχουν από τα δημοτικά καταστήματα οι αγρότες όταν θα επιτευχθεί η «on line» σύνδεση ΕΛΓΑ – δήμων για την οποία συμφώνησαν η διοίκηση του οργανισμού με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ.
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει πιλοτικά από κάποιους δήμους, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Κιλελέρ, όπως ειπώθηκε στη συνάντηση που είχαν χθες ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. κ. Βασίλης Έξαρχος και Αργύρης Μποτός με αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) αποτελούμενη από τον γενικό γραμματέα της ΚΕΔΕ κ. Απόστολο Κοιμήση, το μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Λαρισαίων κ. Κώστα Τζανακούλη, και τον πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχο Κιλελέρ κ. Ρίζο Κομήτσα.
Στη συνάντηση συμφωνήθηκαν τα εξής:
* «Να γίνει σταδιακή ανάπτυξη υπηρεσιών στους δήμους για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων στην παραγωγή εξαιτίας φυσικών καταστροφών.
* Στα πλαίσια της κινητικότητας στο Δημόσιο να ενισχυθούν οι υπηρεσίες αυτές από γεωτεχνικούς από άλλες υπηρεσίας στις οποίες πλεονάζουν.
* Να δρομολογηθεί μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων η βελτίωση τοπικών υποδομών, διευθετήσεις ρεμάτων και χειμάρρων για την αποφυγή πλημμυρών.
* Επίσης να δρομολογηθεί συστηματική μηχανογράφηση με πιλοτικές εφαρμογές, καταρχήν σε ορισμένους δήμους, ώστε να μειωθεί σημαντικά η γραφειοκρατία, να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και να μειωθεί ο χρόνος μεταξύ του φυσικού καταστροφικού φαινομένου και της καταβολής των αποζημιώσεων.
* Εντός 15 ημερών να συγκροτηθεί κοινή επιτροπή εμπειρογνωμόνων η οποία θα προετοιμάσει σε τεχνικό επίπεδο τα συμφωνηθέντα, ώστε να αρχίσει άμεσα η υλοποίησή τους».
Κοινή άποψη και των δύο πλευρών είναι ότι οι ενδιάμεσες υπηρεσίες του ΕΛΓΑ πρέπει σε συνεργασία με τους δήμους να παρέχονται άμεσα στους δικαιούχους παραγωγούς και στο εγγύτερο σε αυτούς επίπεδο.
ΣΤΟΝ ΟΓΑ
Χθες εξάλλου η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ είχε συνεργασία με τον διοικητή του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) κ. Δημήτρη Κοντό προκειμένου να συζητηθούν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν ανακύψει στο ισχύον καθεστώς εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων του οργανισμού από τους δημοτικούς ανταποκριτές – υπαλλήλους των δήμων.
Εκ μέρους της ΚΕΔΕ υπογραμμίστηκε ότι «μετά τον Καλλικράτη και τη συνένωση των δήμων το καθεστώς των ανταποκριτών, αν και αναμορφώθηκε, δεν έχει αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι, η επικοινωνία και η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων να γίνεται με δυσκολία, δεδομένου ότι οι δημοτικοί υπάλληλοι έχουν επιφορτιστεί με επιπλέον καθήκοντα σε μια περίοδο που οι δήμοι έχουν μεγάλη έλλειψη προσωπικού, ιδιαίτερα με την άσκηση νέων αρμοδιοτήτων που μεταφέρθηκαν με τον Καλλικράτη.
Εκτός αυτού, οι δήμοι καλούνται να καλύψουν από το δικό τους προϋπολογισμό τα λειτουργικά έξοδα για την παροχή αυτών των υπηρεσιών στους ασφαλισμένους. Αντίθετα ο ΟΓΑ εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους του χωρίς να απασχολεί δικούς του υπαλλήλους και χωρίς να βαρύνεται με καμία δαπάνη, εκτός της αποζημίωσης την οποία καταβάλλει κάθε δύο μήνες στους ανταποκριτές δημοτικούς υπαλλήλους.
Η ΚΕΔΕ πρότεινε, στον βαθμό που ο ΟΓΑ επιθυμεί την εξυπηρέτηση των σκοπών του με υπαλλήλους των δήμων, είτε κατ’ αποκλειστικότητα απασχολούμενους, είτε με παράλληλη προς τα κύρια καθήκοντά τους απασχόληση, το θέμα να εξετασθεί σε συνεργασία με τον ΟΓΑ, το υπουργείο Εσωτερικών, την ΚΕΔΕ εκ μέρους των Δήμων και την ΠΟΕ-ΟΤΑ, εκ μέρους των υπαλλήλων των Δήμων, προς την κατεύθυνση σύναψης σχετικών προγραμματικών συμβάσεων και ανάλογων χρηματοδοτήσεων».
Ο διοικητής του ΟΓΑ πρότεινε και συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί κοινή Ομάδα Εργασίας, η οποία θα εξετάσει τα προβλήματα αλλά και τις προτάσεις της ΚΕΔΕ. Επικεφαλής της επιτροπής από την πλευρά της ΚΕΔΕ ορίστηκε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Ρίζος Κομήτσας.
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass