ΕΒΑΛΕ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ Ο ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Τέλος στο... «χαράτσι» των δηλώσεων

* Ξεκαθάρισε ότι «ο αγρότης δεν πληρώνει πανωπροίκι» και... στέλνει υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ στα γραφεία της ΠΑΣΕΓΕΣ όπου γίνεται η παραλαβή δηλώσεων

Δημοσίευση: 25 Μαϊ 2013 23:12 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:27
  
Του Δημήτρη Βάλλα
Οριστικό τέλος στην όλη... ιστορία με το «χαράτσι» των 30 ευρώ που εκαλούντο να πληρώσουν οι αγρότες του Νομού κατά την υποβολή της δήλωσης του ΟΣΔΕ έδωσε χθες από τη Λάρισα ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος καθιστώντας σαφές ότι «ουδείς αγρότης υποχρεούται να πληρώνει «πανωπρόικι», συμπληρώνοντας παράλληλα ότι από τη Δευτέρα το πρωί στα σημεία όπου γίνεται η παραλαβή των δηλώσεων (σ.σ. γραφεία ΠΑΣΕΓΕΣ) θα εγκατασταθούν και υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ...
Ο κ. Χαρακόπουλος το πρωί επιχείρησε να επισκεφθεί τα σημεία παραλαβής των δηλώσεων του ΟΣΔΕ που βρίσκονται σε γραφεία της ΠΑΣΕΓΕΣ σε Νίκαια και Λάρισα, ώστε να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τι ακριβώς συμβαίνει, όμως παρά το γεγονός ότι είχαν οριστεί ραντεβού με αγρότες για παραλαβή δηλώσεων και τα γραφεία έπρεπε να λειτουργούν, αυτά ήταν κλειστά!
Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κληθείς από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει το γεγονός έδειξε φανερά ενοχλημένος που βρήκε τα γραφεία κλειστά και είπε με νόημα... «βγάλτε μόνοι σας τα συμπεράσματά σας».
Στη συνέχεια ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος προήδρευσε σε σύσκεψη στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λάρισα για την επιτάχυνση των διαδικασιών και ελέγχων για την καταβολή των ενισχύσεων του 2013.
Στη σύσκεψη συμμετείχε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Μόσχος Κορασίδης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Ρίζος Κομήτσας, ο Πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας κ. Δημήτρης Σοφολόγης και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Αμέσως μετά τη σύσκεψη, ο κ. Χαρακόπουλος ξεκαθαρίζοντας τα πράγματα δήλωσε: «Θέλω να δηλώσω με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι οι δηλώσεις ΟΣΔΕ για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, η δήλωση καλλιέργειας και εκτροφής ΕΛΓΑ, καθώς και η αίτηση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων το 2013, γίνονται χωρίς καμία επιβάρυνση των παραγωγών.
Το κόστος υποβολής της Ενιαίας Δήλωσης Εκμετάλλευσης έχει αναλάβει το ελληνικό δημόσιο. Η σύμβαση της Πολιτείας με την ΠΑΣΕΓΕΣ δεν έχει «ψιλά γράμματα» και δεν επιδέχεται παρερμηνειών. Ουδείς αγρότης υποχρεούται να πληρώνει «πανωπροίκι».
Επιπλέον, σε περιπτώσεις διαπίστωσης προφανών σφαλμάτων ή μικρών ελλείψεων μετά την υποβολή και την καταχώριση των αιτήσεων, οι πύλες εισαγωγής καλούν τους παραγωγούς για διορθώσεις, επίσης, χωρίς επιβάρυνση.
Για την επιτάχυνση αυτής της διαδικασίας, από τη Δευτέρα το πρωί, υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ θα εγκατασταθούν σε πύλες εισαγωγής του αναδόχου ώστε να υποβοηθήσουν τη διαδικασία».
Δίνοντας και περισσότερες διευκρινίσεις ο γ. γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μόσχος Κορασίδης θα επισημάνει:
«Όταν ο παραγωγός προσέρχεται σε μία πύλη για τη διόρθωση των σφαλμάτων του, απευθύνεται στον υπάλληλο του αναδόχου και εκεί γίνεται η διόρθωση.
Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια ή υπηρεσία θέλει να προσφέρει η αρμόδια ΕΑΣ στον παραγωγό, αυτό θα γίνει μετά, αφού τελειώσει τη διαδικασία αποσφαλμάτωσης της διαδικασίας του ΟΣΔΕ. Πριν δεν υπάρχει κανένα προαπαιτούμενο.
Ο παραγωγός με βάση τη σύμβαση που έχει υπογράψει η Πολιτεία με τον ανάδοχο, πρέπει να εξυπηρετηθεί δωρεάν.
Στις περιπτώσεις που οι παραγωγοί έχουν καταβάλει χρήματα για το ΟΣΔΕ αυτά θα επιστραφούν».
Ο ΡΙΖΟΣ ΚΟΜΗΤΣΑΣ
Ικανοποιημένος από την όλη εξέλιξη των πραγμάτων και ο δήμαρχος Νίκαιας κ. Ρίζος Κομήτσας που θα δηλώσει: «Ο αναπληρωτής υπουργός κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος έδειξε από την αρχή την ευαισθησία του και αντέδρασε άμεσα στις καταγγελίες μας για την παράνομη είσπραξη των 30 ευρώ στην περιοχή μας ανά δήλωση και νομίζω ότι η κατηγορηματική διευκρίνηση, τόσο του ίδιου, όσο και του γενικού γραμματέα του υπουργείου, ότι όλα πρέπει να παρέχονται δωρεάν και επίσης ότι τα όποια λάθη προκύψουν θα διορθωθούν και με την εποπτεία του ΟΠΕΚΕΠΕ σε συνεργασία με τον ανάδοχο δωρεάν. Διαλύουν τις όποιες παρερμηνείες και οι αγρότες πρέπει άφοβα να πηγαίνουν και χωρίς να δίνουν ούτε ένα ευρώ, να καταθέτουν τις δηλώσεις τους.
Το σημερινό κλείσιμο των καταστημάτων της ΠΑΣΕΓΕΣ, ενώ υπήρχαν προκαθορισμένα ραντεβού, έγινε για να αποφύγουν την επίσκεψη του υπουργού επιτόπου και αποδεικνύει ότι αυτό που γινόταν μέχρι σήμερα δεν είχε καμία βάση νομιμότητας και λογικής».
Ο ΚΩΝ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ
Επισημαίνοντας ότι η όλη διαδικασία θα διαφυλαχθεί, καταλήγοντας ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός θα τονίσει: «Τα πράγματα ...ξεκαθαρίζουν και με την παρουσία του υπουργού και του γραμματέα.
Το μήνυμα είναι ότι η Πολιτεία πληρώνει για τις δηλώσεις και τις διορθώσεις του ΟΣΔΕ.
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχουν το δικαίωμα και διορθώσεων δωρεάν. Αυτό είναι πλέον ξεκάθαρο. Όποια δικαιώματα είχαν στο παρελθόν, δωρεάν τα έχουν και σήμερα από εκεί και πέρα, για να διαφυλαχθεί αυτή η διαδικασία, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα έχει συνεχή παρουσία στις πύλες, τα γραφεία, τα οποία δέχονται τις αιτήσεις για διορθώσεις , αλλά και για τις ενισχύσεις.
Ευελπιστούμε όλοι όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία να κάνουν σωστά το έργο τους και χωρίς λάθη...».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass