Κ. Πουλάκης: να στηριχθεί ο δημόσιος πυλώνας γεωργικής έρευνας

Δημοσίευση: 28 Μαϊ 2013 11:59 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:30

Την κριτική της «Θεσσαλίας της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» για την υφιστάμενη κατάσταση της γεωργικής έρευνας στην περιοχή, αλλά και τις προτάσεις της παράταξης για το θέμα, παρουσίασε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο επικεφαλής της Κώστας Πουλάκης, ο οποίος κατηγόρησε την περιφερειακή αρχή για την απουσία ανάλυσης και πρότασης και τόνισε ότι η πρότασή της «ταυτίζεται με την κυρίαρχη πολιτική, που ήδη ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση της γεωργικής έρευνας».

Αναφερόμενος στις διεθνείς τάσεις, ο κ. Πουλάκης υπενθύμισε τον κίνδυνο της διατροφικής ανασφάλειας, ο οποίος είναι πλέον ορατός και στις αναπτυγμένες χώρες, αλλά και τις πιέσεις που δέχονται οι μικροί και μεσαίοι ανεξάρτητοι παραγωγοί λόγω του αυξανόμενου κόστους παραγωγής και της δράσης των εγχώριων και διεθνών καρτέλ, ενώ υπογράμμισε ότι «την ίδια στιγμή, […] η έρευνα στον τομέα της αγροτικής παραγωγής υποβαθμίζεται, απομακρύνεται από τις ανάγκες των αγροτών και παραδίδεται στις ελάχιστες πολυεθνικές εταιρίες, οι οποίες επιδιώκουν να θέσουν άνευ όρων υπό τον έλεγχό τους το σύνολο των εισροών στο όλο κύκλωμα της διατροφικής αλυσίδας, δημιουργώντας ένα επικίνδυνο παγκόσμιο καρτέλ», δίνοντας το παράδειγμα της γνωστής Monsanto και των παγκόσμιων κινητοποιήσεων εναντίον της.

Σε εθνικό επίπεδο, ο κ. Πουλάκης ανέφερε ότι «παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί του σημαντικού ρόλου της αγροτικής οικονομίας στην προσπάθεια της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, η κυβερνητική πολιτική στην πραγματικότητα υπονομεύει την προοπτική αυτή», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σταδιακή διάλυση και ήδη στην οριστική κατάργηση του ΕΘΙΑΓΕ και τη συγχώνευση των κατά τόπους ερευνητικών μονάδων του, σε συνδυασμό με την κατάργηση ή την υποβάθμιση των σχετικών με την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή τμημάτων των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

Όπως τόνισε ο κ. Πουλάκης, «τη στιγμή που η εγχώρια και παγκόσμια βιοποικιλότητα τίθεται στο στόχαστρο, τη στιγμή που η διατροφική επάρκεια του πληθυσμού της χώρας βρίσκεται στα χέρια των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών, τη στιγμή που η διάσωση των παραδοσιακών σπόρων και ποικιλιών αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή διακυβεύματα, η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να διαλύσει το ΕΘΙΑΓΕ, το οποίο διαθέτει μία πολύτιμη Τράπεζα Διατήρησης Γενετικού Υλικού», χαρακτηρίζοντας την επιλογή αυτή «εγκληματική».

Ο κ. Πουλάκης κατηγόρησε τις τοπικές αρχές ότι «αδιαφόρησαν μπροστά στη μακροχρόνια αδράνεια των κεντρικών κυβερνήσεων σε σχέση με την ανάπτυξη της γεωργικής έρευνας και δεν αντέδρασαν εγκαίρως έναντι των σχεδίων διάλυσης του ΕΘΙΑΓΕ, του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ» και προέβλεψε ότι «η απουσία γεωργικής έρευνας με τοπική αναφορά, οπωσδήποτε θα στερήσει από τα αναγκαία αναλυτικά επιστημονικά εργαλεία, οποιονδήποτε περιφερειακό αναπτυξιακό σχεδιασμό που θα φιλοδοξεί να μετατρέψει τη γεωργική οικονομία σε ατμομηχανή της ανάπτυξης και της προκοπής των ανθρώπων στη Θεσσαλία».

          Κλείνοντας, ο κ. Πουλάκης επισήμανε την ανάγκη να στηριχθεί ο δημόσιος πυλώνας γεωργικής έρευνας, στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των παραδοσιακών καλλιεργειών και των ντόπιων ποικιλιών, της εξασφάλισης της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και της προστασίας της υγείας των καταναλωτών, ενώ τάχθηκε υπέρ της ανασύστασης του ΕΘΙΑΓΕ, με όλο το υφιστάμενο προσωπικό του και της μετεξέλιξής του σε ένα ινστιτούτο σύγχρονο, ευέλικτο και πλήρως εξοπλισμένο, της επαναφοράς των ερευνητικών μονάδων του ΕΘΙΑΓΕ που είχαν την έδρα τους στη Θεσσαλία και της διεξαγωγής διαλόγου με επιστημονικούς φορείς και εκπροσώπους των παραγωγών, προκειμένου να αναδειχθούν και τυχόν επιπλέον ερευνητικές ανάγκες στο συγκεκριμένο τομέα, της δημιουργίας ενός καθετοποιημένου δικτύου ερευνητικών μονάδων με άμεση σύνδεση με την παραγωγή, της κατάρτιση ενός εξειδικευμένου περιφερειακού σχεδίου γεωργικής ανάπτυξης, της δημιουργίας, με ευθύνη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Τράπεζας Πολλαπλασιαστικού Υλικού, με ντόπιες παραδοσιακές ποικιλίες, της ανάπτυξη παράλληλων ερευνητικών δραστηριοτήτων στην κατεύθυνση της συνολικής ανάπτυξης του υπαίθριου χώρου και της αναβάθμισης των γεωπονικών και κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass