ΥΠΑΑΤ: Υπεγράφη η απόφαση για αναδιάρθρωση αμπελώνων

Δημοσίευση: 04 Ιουν 2013 20:30 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:41

Την απόφαση για την «Αναδιάρθρωση και μετατροπή των αμπελουργικών εκτάσεων στην Ελλάδα» στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2018 υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η απόφαση προωθήθηκε για υπογραφή στον συναρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστή Χατζηδάκη.

 «Η αναδιάρθρωση του αμπελουργικού μας τομέα αποτελεί προαπαιτούμενο για τη συνέχιση της παραγωγής ποιοτικού ελληνικού κρασιού. Το δυναμικό αυτό προϊόν, που κατακτά με αξιώσεις τις διεθνείς αγορές, πρέπει να στηρίζεται σε μια ακμάζουσα και ανταγωνιστική καλλιέργεια. Με το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης δίνεται η ευκαιρία στους Έλληνες αμπελουργούς να φέρουν νέες, πιο εμπορικές ποικιλίες, να αναβαθμίσουν ποιοτικά τις υπάρχουσες αλλά και να βελτιώσουν τις τεχνικές διαχείρισης των αμπελώνων», δήλωσε με την ευκαιρία της υπογραφής της απόφασης, ο κ.Χαρακόπουλος.

 Με την απόφαση αυτή καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία ένταξης και ο τρόπος πληρωμής των δικαιούχων του ομώνυμου προγράμματος. Στόχος των μέτρων του προγράμματος αυτού είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ποιοτικής αναβάθμισης του αμπελουργικού δυναμικού, της εγκατάστασης ποικιλιών αμπέλου με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον, της εισαγωγής σύγχρονων καλλιεργητικών τεχνικών.

Ειδικότερα, τα μέτρα αφορούν σε: εκρίζωση και προετοιμασία εδάφους-αναφύτευση, φύτευση αμπελώνων, επανεμβολιασμό για την ποικιλιακή μετατροπή των αμπελώνων καθώς και βελτίωση τεχνικών διαχείρισης των αμπελουργικών εκτάσεων. Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου αποτελεί συνέχεια του ήδη υπάρχοντος Εθνικού Προγράμματος Στήριξης (2009-2013) για την περίοδο 2014-2018. Η Ε.Ε., μέσω του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων, χρηματοδοτεί από 50% έως και 75% των δαπανών για την υλοποίηση των μέτρων, ενώ η ίδια συμμετοχή κυμαίνεται από 25% έως 50%. Η μέχρι σήμερα πορεία του προγράμματος χαρακτηρίζεται από 99% απορροφητικότητα κονδυλίων.

 Με την τροποποίηση της ισχύουσας ΚΥΑ, απλοποιούνται και αποσαφηνίζονται σημεία του προγράμματος για την καλύτερη εκτέλεσή του, ενώ παράλληλα διευκολύνεται η ένταξη παραγωγών σε ακριτικές και μειονεκτικές περιοχές. Βάσει των κριτηρίων, προτεραιότητα, ως προς τους δικαιούχους, δίνεται στους νέους γεωργούς και στους κατ' επάγγελμα αγρότες σε μικρά νησιά, ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Ενώ, ως προς την εκμετάλλευση, προκρίνονται οι εκτάσεις για παραγωγή οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass