ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΞΟΦΛΟΥΝΤΑΙ ΕΦΑΠΑΞ, ΕΝΤΟΣ 2 ΕΤΩΝ Ή ΣΕ 5-15 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΕΠΙΤΟΚΙΟ 3%

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για αγροτικά δάνεια

* ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ συμφώνησαν να συνταχθεί νέος νόμος - πλαίσιο για συνεταιρισμούς

Δημοσίευση: 06 Ιουν 2013 4:01 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:42
Του Γιώργου Μακρή
Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα μη εξυπηρετούμενα ενυπόθηκα δάνεια των αγροτών τα οποία ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο της λεγόμενης «κακής» Αγροτικής τράπεζας, δηλαδή του κομματιού της ΑΤΕ που τελεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης και δεν έχει μεταβιβασθεί στην Πειραιώς, περιλαμβάνονται σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.
Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθ. Τσαυτάρης, η υποθήκη στα εν λόγω δάνεια περιορίζεται στο 120% και μάλιστα αδαπάνως για τον αγρότη. Παράλληλα, σε περίπτωση εγγραφής υποθήκης σε περισσότερα του ενός αγροτικά ακίνητα, αγρότη ή τρίτου, η υποθήκη περιορίζεται από την Τράπεζα στο ακίνητο ή στα ακίνητα που εξασφαλίζουν την απαίτησή της μέχρι τα ως άνω όρια και κατά προτεραιότητα σε αυτό ή αυτά που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία ή/και κύρια αποθήκη αγροτοεφοδίων του αγρότη ή τρίτου.
ΕΞΟΦΛΗΣΗ
ΔΑΝΕΙΩΝ
Με βάση τη νέα ρύθμιση, ο αγρότης καλείται από τον εκκαθαριστή της ΑΤΕ να πληρώσει τη ληξιπρόθεσμη οφειλή είτε εφάπαξ, με καταβολή όλου του ποσού εντός δύο ετών, είτε εντός 5-15 ετών με επιτόκιο 3% (σ’ αυτή την περίπτωση θεωρείται ως νέο δάνειο). Η ακριβής διάρκεια του νέου δανείου καθορίζεται από τον εκκαθαριστή βάσει του ύψους της οφειλής και της εκτιμώμενης μισθωτικής αξίας του αγροτικού ακινήτου.
Εφόσον το αγροτικό ακίνητο δεν αποτελεί πρώτη κατοικία ή/και κύρια αποθήκη αγροτοεφοδίων του αγρότη ή τρίτου, στη σύμβαση του δανείου η Τράπεζα μπορεί να απαιτεί το δικαίωμα εκμίσθωσής του και την εκχώρηση του μισθώματος του εκμισθούμενου αγροτικού ακινήτου σε αυτήν, μέχρι την ολοσχερή εξόφληση του δανείου.
Το αγροτικό ακίνητο μπορεί να ενοικιαστεί και από κάποιον τρίτο μέσω διαγωνισμού που ενεργεί διαδικτυακά ο ΟΠΕΚΕΠΕ με τα χρήματα του ενοικίου να διατίθενται αποκλειστικά για την εξόφληση του δανείου.
Σημειώνεται ότι το πολυνομοσχέδιο δεν έχει εγκριθεί ακόμη από τα συναρμόδια υπουργεία, άρα ούτε από το υπουργείο Οικονομικών.
Όσον αφορά τον αριθμό των αγροτών που εντάσσονται στη ρύθμιση, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παρέπεμπαν στον εκκαθαριστή της ΑΤΕ για τα ακριβή στοιχεία αν και σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ο αριθμός των εν λόγω αγροτών προσεγγίζει τις 10.000 με το συνολικό ύψος των δανείων στα 500 εκ. ευρώ. Κατά μία άλλη εκδοχή τα νούμερα είναι σαφώς μεγαλύτερα.
Το βέβαιο είναι ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που παρέμειναν στην «κακή» ΑΤΕ και δεν μεταβιβάστηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς ανέρχονται στο 20% του συνόλου των δανείων της πρώην ΑΤΕ.
ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ
ΓΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ
Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο κ. Αθ. Τσαυτάρης τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση συμφώνησαν χθες να κατατεθεί στη Βουλή νέα νόμος – πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς. Το καινούργιο συνεταιριστικό νομοσχέδιο θα ετοιμάσει ομάδα που συστήνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στην οποία θα μετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.
Τα τρία κυβερνητικά κόμματα αποφάσισαν ομόφωνα:
-Να ολοκληρωθεί μέχρις τέλος Σεπτεμβρίου η εκκαθάριση του Μητρώου των
Αγροτικών Συνεταιρισμών όπως προβλέπεται από τον Νόμο 4015/2011 (γνωστός ως «Νόμος Σκανδαλίδη»). Για τον λόγο αυτό θα «ανοίξει» το Μητρώο για ένα 3μηνο (έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2013) ώστε να δοθεί η δυνατότητα να αξιολογηθούν όλοι οι συνεταιρισμοί που έχουν ενεργή οικονομική δραστηριότητα την τελευταία διετία.
Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των συνεταιρισμών κυμαίνεται μεταξύ 6.500 και 7.000, εκ των οποίων εκτιμάται ότι πάνω από το 50% θα οδηγηθούν σε εκκαθάριση, καθώς η λειτουργία τους δεν είναι βιώσιμη ή πρόκειται για συνεταιρισμούς «σφραγίδες». Σημειώνεται ότι από το 2011 και μετά έχουν συσταθεί περίπου 500 καινούργιοι συνεταιρισμοί.
-Να παραταθεί έως το τέλος του 2013 η προθεσμία για τη μετατροπή των πρωτοβάθμιων Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) σε Πρωτοβάθμιους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (ΑΣ) ή Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) ενώ ταυτόχρονα να απαλειφθούν διατάξεις που έχουν σχέση με προβλήματα λειτουργίας των Ομάδων Παραγωγών.
Ο νέος Νόμος-Πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Αθ. Τσαυτάρης, «δεν θα ακυρώνει ό,τι θετικό έχει υπάρξει μέχρι σήμερα, θα επιλύει όμως σωρευμένα προβλήματα και θα δίνει προοπτική για το μέλλον».
Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για τον νέο συνεταιριστικό νόμο θα ρυθμιστεί και το θέμα που αφορά τη χρηματοδότηση των οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ, ΓΕΣΑΣΕ μέσω παρακράτησης από τις εισφορές προς τον ΕΛΓΑ, όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass