Μέτωπο Γεωπόνων για την συνταγογράφηση φαρμάκων

Δημοσίευση: 20 Ιουν 2013 14:40 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:57

«Η συνταγογράφηση είναι κατάκτηση όλων των γεωπόνων μελών του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., η επιστημονική γνώση είναι κατάκτηση του καθενός και δεν πρέπει να περιορίζεται. Θεωρούμε πως ένα τόσο σημαντικό ζήτημα θα πρέπει να αποτελέσει θέμα διαλόγου των Γεωπονικών φορέων , ώστε το τελικό πλαίσιο που θα προκύψει με κάποιο επικείμενο Προεδρικό Διάταγμα να είναι η κοινή συνισταμένη όλων των απόψεων  με σκοπό την προστασία της δημόσια Υγείας την προστασία του Περιβάλλοντος και της αύξησης της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων».

Αυτά αποφάσισαν σε έκτακτη σύσκεψη της Δ.Ε. του παραρτήματος Κεντρικής Ελλάδας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., του  Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Λάρισας, του Σωματείου Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κεντρικής Ελλάδας και του Συλλόγου  Επαγγελματιών Γεωπόνων Ν. Λάρισας, στην οποία συμμετείχαν εκατό περίπου γεωπόνοι από όλες τις  περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας.

Στο ψήφισμα που υπογράφουν οι κ.κ. Ιωάννης Γεωργιάδης (πρόεδρος ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Κ.Ε.), Δημήτριος  Σοφολόγης (πρόεδρος Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Λάρισας), Θεόδωρος Κατσής (πρόεδρος Συλλόγου Επαγγελματιών Γεωπόνων Ν. Λάρισας), Κωνσταντίνος Γιαννακός (πρόεδρος Σωματείου Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κεντρικής Ελλάδας) αναφέρονται τα εξής: «Ο σκοπός της συνάντησης ήταν η  συζήτηση-ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των παρευρισκομένων για το επίμαχο θέμα της ψήφισης νομοσχεδίου το οποίο αναφέρει την ύπαρξη    «ασυμβίβαστου» στον  γεωπόνο καταστηματάρχη γεωργικών εφοδίων και τον συνταγογράφο. Οι απόψεις των γεωπονικών φορέων , περί του συγκεκριμένου θέματος  ζητήθηκαν από το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. μετά την πραγματοποίηση του Συντονιστικού Συμβουλίου στη Λάρισα.

Οι συμμετέχοντες  γεωπονικοί φορείς  καθώς και όλοι οι συνάδελφοι γεωπόνοι χαιρέτισαν  τη θέσπιση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ενός πάγιου αιτήματος του κλάδου αλλά εξέφρασαν την κάθετη διαφωνία τους στο  επίμαχο άρθρο με το οποίο απαγορεύεται να έχουν άδεια συνταγογράφησης οι διανομείς γεωργικών φαρμάκων. Βασικό κριτήριο που πρέπει να ληφθεί υπόψη, αποτελεί  το γεγονός πώς ενώ  στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο,  αναφέρεται ρητά   πως «οι όροι και οι προϋποθέσεις για τους κατόχους  αδειών  συνταγογράφησης θα καθορισθούν με  Π.Δ » στο μέλλον που είναι λογικό και αναμενόμενο καθώς αποτελεί θέμα διαλόγου,   από την άλλη με μία σαφή , κατηγορηματική και με δόλο, παράγραφο  εξαιρεί από τη συνταγογράφηση τους     διανομείς γεωργικών φαρμάκων.

Πρότειναν δε κατά συντριπτική πλειοψηφία να απαλειφθεί η ρητή αναφορά του ασυμβίβαστου στο προτεινόμενο νομοσχέδιο για τους ακόλουθους λόγους.

•  Ο συγκεκριμένος περιορισμός υποβαθμίζει την επιστημονική  ιδιότητα του γεωπόνου  καταργεί  και απαξιώνει το πτυχίο του.

•  Οι συνάδελφοι γεωπόνοι καταστηματάρχες επί δεκαετίες γνώστες της αγροτικής παραγωγής ,γνώστες των φυτοπροστατευτικών προϊόντων επιτελούν ένα πολύ σημαντικό ρόλο , αυτό του γεωπόνου εφαρμογών, που στις παρούσες  οικονομικές συνθήκες αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

•  Οι συνάδελφοι γεωπόνοι καταστηματάρχες είναι γνώστες της αγροτικής εκμετάλλευσης κάθε πελάτη τους, γνωρίζοντας την κουλτούρα  του, τον μηχανολογικό του εξοπλισμό , την μορφολογία των αγρών , την γειτνίαση με ευαίσθητους οικολογικούς σχηματισμούς, το μικροκλίμα της περιοχής , παρέχοντας τις ανάλογες συμβουλές προς τον καθένα ξεχωριστά.

•  Οι  συνάδελφοι γεωπόνοι καταστηματάρχες έχοντας γνώση της αγοράς και λαμβάνοντας σημαντικό κόστος χρηματοδότησης των αγροτών , συνεισφέρουν ήδη στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας  επί δεκαετίες.

•  Ο συγκεκριμένος περιορισμός με τα δεδομένα των δύσκολων οικονομικών συνθηκών  δημιουργεί   προβλήματα και στρεβλώσεις  και πρακτικά  καθίσταται μη εφαρμόσιμη τη διαδικασία της άσκησης φυτοπροστασίας από ένα κατάστημα γεωργικών εφοδίων .

                        

                                          

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass