Πύρινες απειλές στον κάμπο

Δημοσίευση: 20 Ιουν 2013 21:54 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:57
 

Της Λένας Κισσάβου

Νέα κρούσματα πυρκαγιών σε χωράφια με καλαμιές, παρουσιάστηκαν και πάλι φέτος, στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας και όχι μόνο, παρόλες τις απαγορεύσεις και συστάσεις των Πυροσβεστικών υπηρεσιών και των γεωπόνων, για μια τακτική τελικά που δεν ωφελεί ούτε καν το χωράφι.

Αγρότες... ανεπίδεκτοι μαθήσεως, συνεχίζουν να καίνε τις καλαμιές στα χωράφια τους, διαιωνίζοντας μια μέθοδο που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια, η οποία όμως όχι μόνο κρίνεται χωρίς χρησιμότητα για το έδαφος της γης του χωραφιού, σύμφωνα με τους γεωπόνους, αλλά αντίθετα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής, από την πύρινη απειλή, είναι επίσης ιδιαίτερα επιζήμια για το περιβάλλον και παράλληλα έχει μεγάλο οικονομικό κόστος για την Πυροσβεστική υπηρεσία, που αναγκάζεται να μεταβεί για να σβήσει φωτιές στα χωράφια, που ξέσπασαν από ανθρώπινη απερισκεψία.

«Είναι κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο πρέπει να εξαλειφθεί. Διατηρείται μια παλιά νοοτροπία του κόσμου, ανεπίτρεπτη σήμερα, όταν έχει αποδειχθεί ότι επιφέρει καταστροφικές συνέπειες και αποτελεί απειλή στην ασφάλεια των ανθρώπων. Δεν είναι λίγες οι φορές που από καύση καλαμιών έχουν ξεσπάσει μεγάλες πυρκαγιές, που επεκτείνονται αστραπιαία…», αναφέρει ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Θεσσαλίας, αρχιπύραρχος κ. Νικ. Μιχαλάκης.

Ήδη εμφανίστηκαν τα πρώτα συμβάντα φωτιών σε καλαμιές, μας ενημερώνει ο κ. Μιχαλάκης και τα οχήματα των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών με δυνάμεις πυροσβεστών, έσπευσαν να …προλάβουν το κακό, με κατάσβεσή τους.

«Αν και πέρυσι παρατηρήθηκε μια μείωση τέτοιων συμβάντων, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα της εξάλειψής τους…» τονίζει ο κ. Μιχαλάκης, και αναφέροντας τις περιοχές όπου συνήθως εμφανίζονται τα περισσότερα, τόνισε ότι είναι η ευρύτερη περιοχή του Βελεστίνου, του Αλμυρού, των Φαρσάλων κ.α. Ο κίνδυνος θα εξαλειφθεί και μόνο αν οι ίδιοι οι αγρότες, καταλάβουν ότι αυτό που κάνουν είναι άσκοπο, καθότι και οι γεωπόνοι όχι μόνο δεν το συστήνουν, αλλά το θεωρούν καταστροφικό για το χωράφι.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεσσαλίας κ. Παναγιώτη Καλφούντζο, «Η καύση καλαμιών, είναι επιζήμια για το χωράφι, καθώς αφαιρούνται από το έδαφος χρήσιμα συστατικά. Οι γεωπόνοι δεν δέχονται την καύση, ως καλλιεργητική πρακτική. Είναι  μια κακιά νοοτροπία που διευκολύνει και μόνο τους αγρότες, στις καλλιεργητικές τους φροντίδες…, αλλά δεν ωφελεί τη γη τους.

Διαπιστώνω ότι αυτοί που το κάνουν ακόμη, είναι οι παλιοί αγρότες, καθώς οι νέοι δεν εφαρμόζουν τέτοιες μεθόδους και είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι, αλλά και γνώστες των σωστών καλλιεργητικών πρακτικών».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass