ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ

«Μονομαχία» στα βοσκοτόπια

Δημοσίευση: 26 Νοε 2015 0:29

 

«Η φτώχεια φέρνει γκρίνια» λέει ο θυμόσοφος λαός και αυτό το ρητό βρίσκει πλήρη ανταπόκριση στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και της Ένωσης Περιφερειών για τα μισθώματα των κτηνοτρόφων από βοσκότοπους που βρίσκονταν σε εκτάσεις του δημοσίου, τα οποία μέχρι πρότινος καταβάλλονταν στους δήμους, αλλά με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο περί «Βοσκήσιμων γαιών» τα χρήματα θα διατίθενται πλέον στις Περιφέρειες.

Όπως εξήγησαν στην «Ε» εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων «αυτό γίνεται ως αντιστάθμισμα υπέρ των Περιφερειών για τη σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων που ανέλαβαν για τη χρήση των βοσκοτόπων πανελλαδικά. Διότι αν δεν αναλάμβαναν πρωτοβουλία οι Περιφέρειες, τότε τα έξοδα της σύνταξης των Δ.Σ. θα έπρεπε να τα αναλάβουν οι κτηνοτρόφοι». Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του προέδρου της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, ο οποίος εξεπλάγη για την αντίδραση της ΚΕΔΕ «καθώς τα μισθώματα που διεκδικούνται από τους δήμους είναι μικρά ποσά και αφορούν σε βοσκοτόπους που βρίσκονται σε δημόσιες εκτάσεις και μισθώνονταν από τις τότε κοινότητες με αναγκαστικό νόμο του 1969 (άρθρο 103). Τα μισθώματα που αφορούν σε δημοτικές εκτάσεις, θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στα ταμεία των δήμων».

Η μάχη για τα μισθώματα των βοσκοτόπων αφορά κυρίως σε ορεινούς και μειονεκτικούς δήμους και σε επίπεδο Θεσσαλίας κάποιες περιοχές του νομού Τρικάλων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους νομούς Ιωαννίνων και Φθιώτιδας. Αυτός είναι ο λόγος που δεν προέκυψε οργανωμένη αντίδραση σε επίπεδο Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας ή από κάποιον ΟΤΑ της περιοχής μας. Υπέρ των δήμων στη συγκεκριμένη διαμάχη έχουν ταχθεί τα δασαρχεία.

Η ΚΕΔΕ

Την αντίθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επί διατάξεων του σχεδίου νόμου «Βοσκήσιμες γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις» κατέθεσε χθες με επιστολή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζητά την επανεξέταση των εν λόγω διατάξεων και την επιστροφή στο ισχύον καθεστώς, ενώ παράλληλα εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού για το γεγονός ότι δεν ζητήθηκε η άποψή της πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, αφού δεν προσκλήθηκε σε καμία από τις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν της κατάθεσης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Το εν λόγω νομοσχέδιο, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, αφορά σε ένα μέρος του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, τους αγροτοκτηνοτρόφους, αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Παρ’ όλα αυτά, κατετέθη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, χωρίς προηγουμένως ορισμένες τουλάχιστον διατάξεις του να συζητηθούν με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας. «Συγκεκριμένα, τονίζει ο Γ. Πατούλης, με τα άρθρα 6 και 7 του νομοσχεδίου, το δικαίωμα βοσκής σε βοσκήσιμες γαίες παραχωρείται στις οικείες Περιφέρειες, στις οποίες περιέρχονται και τα μισθώματα που καταβάλλουν οι κτηνοτρόφοι, τα οποία αφαιρούνται προφανώς από τους Δήμους στους οποίους καταβάλλονταν έως σήμερα και αποτελούσαν σημαντικούς πόρους, ιδιαίτερα των μικρών περιφερειακών και ορεινών Δήμων, που στήριζαν έτσι την τοπική ανάπτυξη και την κτηνοτροφία». Μετά τα παραπάνω, σημειώνει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, το Διοικητικό Συμβούλιο ζητά την επανεξέταση των προαναφερθέντων άρθρων και την επιστροφή στο ισχύον καθεστώς, ενώ ζητά να οριστεί άμεσα η συνάντηση που έχει ήδη ζητηθεί από την ΚΕΔΕ. «Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει ο Γ. Πατούλης, εφόσον η Κυβέρνηση επιμείνει στις παραπάνω διατάξεις, οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να αντιδράσουν δυναμικά στην ψήφιση του νομοσχεδίου».

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass