ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΑΔΙΚΙΩΝ ΖΗΤΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΙΛΕΛΕΡ ΑΠΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

Πλανόδιοι αγρότες δύο ταχυτήτων

* Ζητείται η δυνατότητα έκδοσης άδειας υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου σε όλους τους παραγωγούς, ώστε να μην αναγκάζονται να διαθέτουν το προϊόν τους σε μεσάζοντες

Δημοσίευση: 26 Νοε 2015 0:33

 

Φρένο στην έκδοση νέων αδειών σε αγρότες, για να διαθέτουν και να εμπορεύονται μόνοι τους τα προϊόντα τους ως πλανόδιοι έμποροι, έχει βάλει -ισχύει από πέρυσι- νόμος, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να τα διαθέτουν μέσω χονδρεμπόρων, γεγονός που επιβαρύνει παράλληλα και τον καταναλωτή, αφού χρειάζεται να καταβάλλει υψηλότερο κόστος για την αγορά τους.

Διαμορφώθηκε λοιπόν μια κατάσταση, που λειτουργεί εις βάρος τόσο των αγροτών, όσο και των καταναλωτών, ενώ αντίθετα ενισχύει τους μεσάζοντες πώλησης προϊόντων, γεγονός που φέρνει στην επιφάνεια και αναδεικνύει, ζητώντας την αλλαγή του σχετικού νόμου, ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Θανάσης Νασιακόπουλος. Με επιστολή που απέστειλε χθες, τόσο στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου όσο και στον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γεώργιο Σταθάκη, υποστηρίζει ότι «το πρόβλημα ειδικά στον αγροτικό Δήμο Κιλελέρ είναι τεράστιο».

Ο κ. Νασιακόπουλος υποστηρίζει ότι εξ αιτίας αυτού, υπάρχουν σήμερα αγρότες δύο κατηγοριών: εκείνοι που διατηρούν το δικαίωμα πλανόδιου εμπόρου των προϊόντων τους, καθώς ισχύει η άδεια που είχαν εκδώσει πριν την ισχύ του νόμου και από την άλλη, οι νέοι αγρότες, που δεν έχουν το δικαίωμα να εκδώσουν ανάλογη άδεια.

Ο δήμαρχος τονίζει συγκεκριμένα: «Ο νόμος δημιουργεί αδικίες για τους νέους αγρότες σε σχέση με τους παλιούς, που μπορούν να πουλούν προϊόντα ως πλανόδιοι. Για να λυθεί αυτό θα πρέπει να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση ή Προεδρικό Διάταγμα, ώστε να δίνει τη δυνατότητα να λαμβάνουν αυτές τις άδειες όσοι παραγωγοί ενδιαφέρονται. Ειδικά τώρα με την κρίση είναι πολλοί οι αγρότες που απευθύνονται καθημερινά στις υπηρεσίες και ζητούν να λάβουν παραγωγικές άδειες υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου.

Στο δήμο Κιλελέρ, η καλλιέργεια μεγάλων εκτάσεων βαμβακιού, καλαμποκιού, τεύτλων και παρόμοιων καλλιεργειών έχει μειωθεί δραματικά, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής, της μείωσης των τιμών και της έλλειψης νερού. Οι αγρότες μας παλιοί και νέοι για να επιβιώσουν στρέφονται στην καλλιέργεια οπωροκηπευτικών.Τα προϊόντα αυτά μπορούν να τα διαθέσουν σε ολόκληρη την Ελλάδα, μόνο όσοι είχαν άδεια πλανόδιου παραγωγού, μέχρι τις 15/5/2014 (οπότε τέθηκε σε ισχύ ο νέος νόμος) και μόνο αυτοί μπορουν να αιτηθούν στο Δήμο να τους χορηγηθεί χώρος για την πώληση των προϊόντων τους.

Οι υπόλοιποι αναγκάζονται να τα διαθέτουν στο χονδεμπόριο με πολύ χαμηλές τιμές, ενώ οι έμποροι πωλούν στους καταναλωτές ακριβά, με αποτέλεσμα το μεγάλο κέρδος των εμπόρων και τη ζημιά τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών. Επιπρόσθετα η λιανική διάθεση των προϊόντων των παραγωγών, εντός του χώρου των κτημάτων τους είναι πολύ δύσκολη, έως αδύνατη,αφού ελάχιστοι αγρότες έχουν χωράφια τα οποία εφάπτοναι έστω σε επαρχιακή οδό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι παραγωγοί επιλέγουν να εκδώσουν άδεια παραγωγού λαϊκών αγορών δεν βρίσκουν εύκολα θέσεις στις λαϊκές αγορές μεγάλων πόλεων όπως η Λάρισα, δεδομένου ότι αυτές είναι υπερκορεσμένες.

Προς αποκατάσταση των ανωτέρω αδικιών και προκειμένου οι αγρότες μας να επιβιώσουν και να μην εγκαταλείψουν οριστικά το επάγγελμά τους και τον Δήμο μας προς ανεύρεση διαφορετικής εργασίας αλλού, προτείνουμε το κάτωθι:

Επαναφορά των άρθρων 6 και 7 του Π.Δ. 254/2005 το οποίο έδινε το δικαίωμα οι παραγωγοί προϊόντων γης και θάλασσας να εκδίδουν παραγωγική άδεια υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου από την πρώην Νομαρχία, νυν Περιφέρεια.

Προτείνουμε δηλαδή την πλήρη επαναφορά των άρθρων 6 και 7 του Π.Δ. 254/2005 για την παραγωγική άδεια υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου, με τρεις σημαντικές τροποποίησεις: α) οι διατάξεις αυτές για τους αγρότες να αφορουν μόνο τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και στις τροποποιήσεις του άρθρου 40 του Ν. 4235/11-2-2014, β) να επιτρέπεται να μεταβιβασθεί η άδεια από κατά κύριο επάγγελμα αγρότη σε κύριο επάγγελμα αγρότη γ) να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση ή Προεδρικό Διάταγμα μόνο για την παραγωγική άδεια υπαιθρίου πλανοδίου εμπορίου, που να ρυθμίζει τα πάντα και να οριστεί σαφώς ότι η παραγωγική άδεια αυτή δεν εμπίπτει στις διατάξεις του Ν.4264/14».

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass