Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 27 Νοε 2015 8:11
Παλιά, στα μπλόκα της Βιοκαρπέτ στη Λάρισα η κάπα του Βαγγέλη Μπούτα είχε γίνει σήμα κατατεθέν για τον Καρδιτσιώτη αγροτοσυνδικαλιστή και αγαπημένο φετίχ πολλών δημοσιογράφων. Στις μέρες μας και πιο συγκεκριμένα στο συλλαλητήριο της Αθήνας η κάπα επανήλθε, αφού ο Ελασσονίτης αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας Γιάννης Μπαμπανίκας την είχε μαζί του. Μπορεί να μην του χρειάστηκε για το κρύο, αλλά σίγουρα τη χρησιμοποίησε για να προφυλαχθεί από τα χημικά της ΕΛ.ΑΣ. Παλιά, στα μπλόκα της Βιοκαρπέτ στη Λάρισα η κάπα του Βαγγέλη Μπούτα είχε γίνει σήμα κατατεθέν για τον Καρδιτσιώτη αγροτοσυνδικαλιστή και αγαπημένο φετίχ πολλών δημοσιογράφων. Στις μέρες μας και πιο συγκεκριμένα στο συλλαλητήριο της Αθήνας η κάπα επανήλθε, αφού ο Ελασσονίτης αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας Γιάννης Μπαμπανίκας την είχε μαζί του. Μπορεί να μην του χρειάστηκε για το κρύο, αλλά σίγουρα τη χρησιμοποίησε για να προφυλαχθεί από τα χημικά της ΕΛ.ΑΣ.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Σύμμαχος των αγροτών θα είναι ο καιρός το επόμενο διάστημα, προκειμένου να ολοκληρωθεί ομαλά η σπορά των σιτηρών στον κάμπο και το κλάδεμα των δέντρων στις επαρχίες Αγιάς και Τυρνάβου. Έτσι για σήμερα Παρασκευή στον νομό Λάρισας αναμένονται συννεφιές και θα σημειωθούν βροχές προς το μεσημέρι-απόγευμα. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 ως 17 βαθμούς Κελσίου. Το Σαββατοκύριακο το κρύο και η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού, ενώ από Δευτέρα ο υδράργυρος σταδιακά θα αρχίσει να ανεβαίνει (15-17 βαθμοί κατά τη διάρκεια της ημέρας), και μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας ο καιρός θα είναι αίθριος, χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα.

ΛΗΣΤΕΙΕΣ

Μέχρι τώρα ακούγαμε για κλοπές μετασχηματιστών της ΔΕΗ κι άλλων αντλητικών συγκροτημάτων που είχαν ως βάση τους τον χαλκό και βρίσκονταν εκτεθειμένα στα χωράφια. Επίσης στο αστυνομικό δελτίο διαβάζαμε για κλοπές ζώων από ποιμνιοστάσια (λίγο πριν το Πάσχα), μελισσοκυψελών που λόγω μακρινής απόστασης από κατοικημένες περιοχές ήταν εύκολος στόχος, ή φρούτων λίγο πριν μαζευτούν από τα δέντρα. Αυτό όμως που συνέβη στον νομό Λάρισας προ ημερών δεν το είχαμε ξαναδεί, καθώς ένας 47χρόνος αγρότης συνελήφθη από αστυνομικούς της Λάρισας, για το αδίκημα των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, ενώ αναζητούνται για να συλληφθούν, για το ίδιο αδίκημα, δύο ακόμη συνεργοί του (αλλοδαποί). Τι έκαναν οι δράστες; Χρησιμοποιώντας Ι.Χ. φορτηγό αυτοκίνητο, αφαίρεσαν από την ευρύτερη περιοχή των Φαρσάλων, συνολικά 561 σακιά με λίπασμα, βάρους 22,5 τόνων και 359 σακιά με σιτηρά, βάρους 17 τόνων περίπου, καθώς και διάφορα εργαλεία. Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δύο αποθήκες ιδιοκτησίας του 47χρονου συλληφθέντα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 348 σακιά με σιτηρά, 550 σακιά με λίπασμα και τα αφαιρεθέντα εργαλεία. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα και λίγο αργότερα αφέθηκε ελεύθερος, αφού ορίστηκε τακτική δικάσιμος.

ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ

Διασταύρωσαν τα ξίφη τους πρόσφατα στο Μακροχώρι Ημαθίας, ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Αγροτών Θοδωρής Παπακωνσταντίνου με τον Βαγγέλη Μπούτα της ΠΑΣΥ (Πανελλήνια Αγροτική Συσπείρωση). Με αφορμή τα λόγια του Καρδιτσιώτη αγροτοσυνδικαλιστή «για το συλλαλητήριο της Αθήνας, όπου οι μόνοι οργανωμένοι εκεί ήταν οι Χρυσαυγίτες» και πως «ένα οργανωμένο αγροτικό κίνημα δεν πρέπει να επιτρέπει να μπαίνουν σ’ αυτό, αυτοί που επιδιώκουν τις αναμπουμπούλες», ο κ. Παπακωνσταντίνου του απάντησε με επιστολή, την οποία κοινοποίησε στα τοπικά ΜΜΕ και η οποία ήταν γραμμένη στη γλώσσα του Βαγγέλη. Πάρτε μια γεύση: Είπις μιτά γιαυτούς που πήγαν στν Αθήνα. Τς αγρότις στου Σύνταγμα. Καλά κάμαν είπις. Αλλά είπις ήταν κι μέσα κι κάτ’ άλλοι. Κι χάλασιν η ιστουρία. Πού χάλασι η ιστουρία Βαγγέλη; Ιμίς πούμασταν ικί γιατί δεν τούδαμι; Ένα πανηγύρι τς αγροτιάς ήτανι που είχι απ’ όλα. Κι καλά, κι στραβά. Μα ου σκοπός ήταν ένας. Να πάρει η κυβέρνηση το μήνυμα. Κι του πήρι φαντάζουμι. Αυτό ειν’ του ριζουμέ. Μη κάντς έτσι. Να βλέπς κι τα θετικά. Οχ μόνο ταρνητικά».

Η ΝΔ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ

Κάθε μέρα που περνά ολοένα και κερδίζει έδαφος το σενάριο που θέλει την κυβέρνηση να φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή το περίφημο φορολογικό νομοσχέδιο των αγροτών από τη… νέα χρονιά. Μάλιστα κάποιοι το συνδέουν με τις εκλογές στη …ΝΔ. Και αυτό γιατί μετά τις δύο απώλειες που μέτρησε η κυβέρνηση στην κοινοβουλευτική της δύναμη στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, αποτελεί ρίσκο η απόφαση να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το επίμαχο Ν/Σ. Επειδή όμως κάποιοι στην κυβέρνηση προβλέπουν διάσπαση στη ΝΔ, μετά τις γαλάζιες εκλογές (όποτε και αν γίνουν) και δημιουργία νέων μικρότερων κομμάτων στον κεντροδεξιό χώρο, πιθανότατα πρόθυμα να συνεργαστούν με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θεωρούν σκόπιμη οποιαδήποτε συζήτηση και ψηφοφορία επί του φορολογικού των αγροτών να γίνει το 2016.

ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ ΝΕΚΡΩΝ ΖΩΩΝ

«Εκεί που τους χρωστούσαν, τους πήραν και το βόδι». Ο λόγος για την κυβέρνηση, η οποία δεν φτάνει που έχει φέρει στα όρια της επιβίωσης τους κτηνοτρόφους με το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο, φέρεται διατεθειμένη να τους φορτώσει και το κόστος περισυλλογής των νεκρών ζώων (από ασθένειες, κι άλλες αιτίες). Έξω φρενών οι άνθρωποι των Ομοσπονδιών των κτηνοτρόφων από την αποκάλυψη του προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Κ. Αγοραστού, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ότι «στο νομοσχέδιο περί βοσκήσιμων γαιών οι κυβερνώντες έχουν προβλέψει πανελλήνιο μειοδοτικό διαγωνισμό και η ανάδοχος εταιρία θα πληρωθεί για το έργο της από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους, μέσω των δηλώσεων ΟΣΔΕ». Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός αφού χαρακτήρισε «απαράδεκτη την κυβερνητική αυτή πρόθεση, ζήτησε το κόστος να καλυφθεί από τον ΕΛΓΑ. Εξάλλου, σύμφωνα με τον διοικητή του Οργανισμού υπάρχει αποθεματικό 8 εκατ. ευρώ (14 εκατ. ευρώ οι εισφορές, 6 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις)». Να σημειωθεί ότι πέρυσι το πρόγραμμα περισυλλογής νεκρών ζώων εφαρμόστηκε πιλοτικά από τις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Ανατολικής Μακεδονίας, με επιτυχία και γλίτωσε η χώρα μας τα πρόστιμα από την Ε.Ε. Για να δούμε πού θα κάτσει η μπίλια του λογαριασμού…

ΠΑΡΑΤΑΣΗ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΚΤΗΜΟΝΕΣ

ΤΗΣ ΚΑΡΛΑΣ

Στο νομοσχέδιο των «βοσκήσιμων γαιών» του ΥΠΑΑΤ και στο άρθρο 14 προβλέπεται η παράταση (για ένα ακόμη χρόνο) στην παραχώρηση αγροτικών ακινήτων σε νόμιμους δικαιούχους ακτήμονες των εκτάσεων της λίμνης Κάρλας (αφορά περίπου 400 άτομα σε Βόλο-Λάρισα). Πρόκειται για μια εξέλιξη που ανακουφίζει τους ακτήμονες, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι εκτάσεις αυτές θα έφευγαν από τη «δικαιοδοσία» τους και θα έβγαιναν σε δημοπρασία.

Γιορτή Ελιάς στους Γόννους

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται αύριο Σάββατο 28 Νοεμβρίου και μεθαύριο Κυριακή 29 του μήνα η 3η Πανδημοτική Γιορτή Ελιάς του Δήμου Τεμπών, στον διαμορφωμένο χώρο δίπλα από την Πινακοθήκη του Δ. Τεμπών στην τοπική κοινότητα Γόννων. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει ημερίδα με ομιλίες σχετικές με τις σημαντικές ασθένειες της ελιάς και τρόπους αντιμετώπισης, παρουσίαση των πρώτων αποτελεσμάτων από δειγματοληψία που πραγματοποιήθηκε σε εδάφη της περιοχής καθώς και χορευτικές επιδείξεις από τοπικά συγκροτήματα. Στον χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχουν περίπτερα προβολής από τους τοπικούς φορείς, με θέμα την ελιά και το λάδι, έκθεση ζωγραφικής, ενώ το Λαογραφικό Μουσείο θα είναι ανοιχτό καθώς θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας με θέμα την ελιά και το λάδι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Παράλληλα θα προσφέρονται διάφορα εδέσματα σε όλους από διακεκριμένους σεφ και από τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Γόννων.

ΟΜΙΛΙΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΞΥΛΟ

ΤΗΣ ΑΜΥΓΔΑΛΙΑΣ

Ενημέρωση για την ασθένεια του ξύλου της αμυγδαλιάς θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή 27 Νοεμβρίου και ώρα 18:00 στο χώρο του κέντρου «Ζάχος» στην Όσσα, με πρωτοβουλία του γεωπόνου Γιώργου Γερογιάννη. Εισηγητές θα είναι οι καθηγητές Φώτιος Γραβάνης, ομότιμος καθηγητής Φυτοπροστασίας και ο επικ. καθηγητής Φυτοπαθολογίας - επίσης στο ΤΕΙ Θεσσαλίας- Ιωάννης Βαγγέλας. Καλούνται οι παραγωγοί ακροδρυών (αμυγδαλιά -καρυδιά-φιστικιά) να παραστούν στην ομιλία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass