ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΣΚΟΤΟΠΟΥΣ

Τροπολογία Χρ. Κέλλα για τη δάσωση γαιών

Δημοσίευση: 28 Νοε 2015 1:07

 

Το θέμα με τα προβλήματα των δικαιούχων του προγράμματος «Πρώτη Δάσωση Γαιών», επαναφέρει στη Βουλή, ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, αυτή τη φορά, συνυπογράφοντας με άλλους συναδέλφους του και με επικεφαλής τον βουλευτή Ρεθύμνου, κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, τροπολογία, με την οποία ζητούν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου, να εντάξει στο υπό ψήφιση Σχέδιο Νόμου για τις «Βοσκήσιμες Γαίες» και την προτεινόμενη ρύθμιση, με την οποία απαλλάσσει τους δικαιούχους, από την υποχρέωση επιστροφής των κατά περίπτωση ενισχύσεων που είχαν λάβει, από την αρχική εγκατάσταση, μέχρι την απένταξή τους, ανεξαρτήτως αν έχουν βεβαιωθεί από τις κατά τόπους ΔΟΥ, ως αχρεωστήτως καταβληθείσες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λαρισαίος πολιτικός “τρέχει” το θέμα της δάσωσης των γαιών, από τον περασμένο Νοέμβριο, έχοντας μάλιστα επισκεφτεί, μαζί και με τον πρόεδρο του Συλλόγου Δάσωσης Γαιών, κ. Πολύβιο Μπλέτσα, το Υπουργείο Οικονομικών, παραθέτοντας τα προβλήματα που υπήρχαν με την καταβολή των ενισχύσεων, λόγω της εκκρεμούς υπογραφής Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα μείωνε την πυκνότητα φύτευσης από 160 – 250 στα 70 δέντρα, ανά στρέμμα.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κέλλας τόνισε: «Γραφειοκρατικές διαδικασίες, λάθη και παραλείψεις, οδήγησαν σε καθεστώς ομηρίας εκατοντάδες δικαιούχους του εν λόγω προγράμματος, με πολλούς από αυτούς να έχουν κληθεί να επιστρέψουν χρήματα που είχαν λάβει για την αρχική εγκατάσταση, ασχέτως αν σε όλο το χρονικό διάστημα του προγράμματος, προέκυψαν φυσικές καταστροφές, εδαφικές ανωμαλίες ή επιζήμια γεγονότα που δεν μπορούσαν να προβλεφθούν. Εύχομαι η Κυβέρνηση να κάνει δεκτή την τροπολογία, ώστε να λυθεί οριστικά και δίκαια, ένα χρόνιο πρόβλημα».

Αναλυτικά η αιτιολογική έκθεση και η προτεινόμενη ρύθμιση:

Η προτεινόμενη διάταξη κρίνεται αναγκαία προκειμένου να θεραπεύσει το πρόβλημα επιστροφής των ενισχύσεων που ανέκυψε από την απένταξη μεγάλου αριθμού γεωργών από το Πρόγραμμα «Δάσωση Γεωργικών Εκτάσεων» του ΚΑΝ. Ε.Ο.Κ. 2080/92 και 1257/99 ΕΕ. Σε πολλούς από αυτούς, μετά από επιτόπιους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν, διαπιστώθηκε ότι οι δασωτέες γεωργικές εκτάσεις δεν πληρούσαν τις απαραίτητες πυκνότητες φύτευσης, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, λόγω ανωτέρας βίας.

Ως αποτέλεσμα, οι αρμόδιες υπηρεσίες προχώρησαν στην έκδοση αποφάσεων είσπραξης, ως αχρεωστήτως καταβληθέντων, των ποσών από την επιδότηση αρχικής εγκατάστασης και τις ετήσιες ενισχύσεις που είχαν λάβει κάθε φορά μέχρι την απένταξή τους και εν συνεχεία τη βεβαίωση των ποσών αυτών στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ.

Η προτεινόμενη διάταξη αποκαθιστά την ισονομία απέναντι σε γεωργούς που έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές δαπάνες, δραστηριοποιούνται σε μειονεκτικές περιοχές και υφίστανται έντονα τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

Γεωργοί, οι οποίοι, πριν την έκδοση της ΚΥΑ 800/15-1-2015, απεντάχθησαν από το πρόγραμμα «Δάσωση Γεωργικών Εκτάσεων», επειδή οι δασωτέες γεωργικές εκτάσεις δεν πληρούσαν τις κατά περίπτωση απαραίτητες πυκνότητες φύτευσης μετά το έβδομο έτος εφαρμογής των δεσμεύσεων για λόγους ανωτέρας βίας, όπως σοβαρές φυσικές καταστροφές, ή εξαιτίας οποιουδήποτε επιζήμιου γεγονότος που δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων, απαλλάσσονται από την υποχρέωση επιστροφής των κατά περίπτωση ενισχύσεων που είχαν λάβει, από την αρχική εγκατάσταση μέχρι την απένταξη τους, ανεξαρτήτως αν έχουν βεβαιωθεί από τις κατά τόπους ΔΟΥ ως αχρεωστήτως καταβληθείσες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass