Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΟΥΤΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ... ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ:

Τα ψέματα τέλειωσαν, ο κόσμος να βγει στους δρόμους

Δημοσίευση: 30 Νοε 2015 0:15

Συνέντευξη στον Φώτη Καραγιάννη

«Οι πολιτικές που εφαρμόζονται δεν προσφέρουν καμία ελπίδα για το μέλλον... Τα ψέματα τέλειωσαν, ο κόσμος πρέπει να βγει στους δρόμους, γιατί απλά δεν γίνεται διαφορετικά»! Ο μπροστάρης των αγροτικών κινητοποιήσεων Βαγγέλης Μπούτας σε συνέντευξή του στην «ΕτΔ» ξεκαθαρίζει τους άμεσους και μακροπρόθεσμους στόχους του μαζικού κινήματος, απαντώντας ταυτόχρονα στους επικριτές της μακρόχρονης συνδικαλιστικής δράσης του. Επιπλέον δίνει τη δική του ερμηνεία στις πολιτικές κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των κομμάτων που υποστηρίζουν τις μνημονιακές πολιτικές, θεωρώντας πως απόρροιά τους θα είναι μια οικουμενική κυβέρνηση!

Ειδικότερα, η συνέντευξη έχει ως εξής:

* Οι αγρότες βγαίνουν ξανά στους δρόμους. Αυτό γίνεται κάθε χρόνο και αρκετοί λένε ότι έχουν μετατραπεί οι αγροτικές κινητοποιήσεις σε επετειακή εκδήλωση μέσα από την οποία προωθεί το ΚΚΕ (στο οποίο είστε βασικό στέλεχος) τις δικές του πολιτικές σκοπιμότητες. Τι λέτε γι’ αυτό;

- Από την πρώτη στιγμή που ασχολούμαι με τον συνδικαλισμό αυτό ακούω! Πάντα κάτι βάζανε μπροστά, είτε ότι το ΚΚΕ υποκινεί τους αγρότες για να αποκομίσει κομματικά οφέλη, ή γιατί θέλει να υπάρχει αναμπουμπούλα και να δημιουργούνται προβλήματα! Ας λύσουν τα προβλήματα για να μην έχει λόγο το ΚΚΕ, ή όποιο άλλο κόμμα και να περνάν καλά οι αγρότες. Το ίδιο το σύστημα, οι κυβερνήσεις (δικομματικές ή τρικομματικές) παίρνουν ολοένα χειρότερα μέτρα κάνοντας τον βίο αβίωτο στους αγρότες πολλοί από τους οποίους έχουν ξεριζωθεί γι’ αυτό τον λόγο! Ο αγώνας σήμερα πραγματικά αποκτά χαρακτήρα επιβίωσης με όλα αυτά τα μέτρα που έχουν πάρει (η φορολογία του 13% από το πρώτο ευρώ αλλά και η επικείμενη αύξηση στο 26%, η προκαταβολή 100%, τα υψηλά ασφάλιστρα ΟΓΑ, οι κατασχέσεις, το κόψιμο του ηλεκτρικού ρεύματος, η αφαίρεση της έστω μικρής επιδότησης στο αγροτικό πετρέλαιο, η πληρωμή από τους κτηνοτρόφους των Σχεδίων για τους βοσκότοπους κ. ά), με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που εφαρμόζουν. Οι αγρότες έχουμε μεγάλα προβλήματα επιβίωσης, κατά συνέπεια ο αγώνας δεν έχει επετειακό χαρακτήρα, αλλά ξεκινάει και κορυφώνεται! Εξάλλου, τη χρονιά που πέρασε, το 2015, παρότι έγιναν εκλογές και είχαμε νέα κυβέρνηση, δεν έγιναν κινητοποιήσεις; Δεν είχαμε διαμαρτυρίες στις Εφορίες; Δεν γίνανε συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα; Αγώνας δεν είναι μόνο η Εθνική Οδός... Αγώνας είναι κάθε μέρα που βρίσκεσαι στο χωριό και προσπαθείς να οργανώσεις τον αγροτικό σύλλογο, τα υπομνήματα που στέλνουμε, οι μικρές παραστάσεις κλπ. Πρέπει να ωριμάσουν οι συνθήκες για να φτάσει ο αγώνας στην κορύφωση.

ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

* Ποια είναι η αιχμή του δόρατος αυτών των αγροτικών κινητοποιήσεων;

- Να πάρουν πίσω τα μέτρα για να μπορέσουμε να ζήσουμε!

* Αυτό είναι κάτι γενικό, πιο συγκεκριμένα;

- Θα σας πω! Αν πληρώνει ο αγρότης φόρο από το πρώτο ευρώ 13%, ή και 26% που θέλουν να τον πάνε... Αν τριπλασιασθεί η εισφορά στον ΕΛΓΑ... Αν ακριβαίνει συνεχώς το ηλεκτρικό ρεύμα... Αν οι τιμές των προϊόντων παραμένουν κάτω από το κόστος παραγωγής... Αυτά είναι σοβαρότατα προβλήματα γιατί ενώ παίρνεις πέντε δραχμές από τη δουλειά σου, ζητάνε 10!

* Ναι αλλά τα ίδια προβλήματα δεν έχουν και οι άλλες επαγγελματικές τάξεις, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι; Και οι άλλες κοινωνικές ομάδες σήμερα δεν υπόκεινται στην ίδια σκληρή φορολογία; Εσείς ζητάτε προνομιακή μεταχείριση; Πολύς κόσμος πιστεύει ότι οι αγρότες μέχρι σήμερα είχαν προνομιακή μεταχείριση από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και πως θέλουν αυτή να συνεχίζεται επ’ άπειρον... Ποια είναι η απάντησή σας;

- Όχι, δεν υπήρχε και δεν υπάρχει καμία προνομιακή μεταχείριση των αγροτών! Κι αυτό αποδεικνύεται από το ότι κάθε χρόνο μικραίνει ο αριθμός των μικρομεσαίων αγροτών! Αν ήταν προνομιακή η μεταχείρισή τους, αν κέρδιζαν από αυτή τη δουλειά, δεν θα μειώνονταν κάθε χρόνο ο αριθμός τους! Η αγροτική εργασία σήμερα είναι πιο εύκολη όσο ποτέ, λόγω των νέων μηχανημάτων, των σύγχρονων καλλιεργητικών μεθόδων και της τεχνολογίας! Όμως οι νέοι δεν την προτιμούν διότι δεν είναι κερδοφόρα, με εξαίρεση βέβαια κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες κερδίζουν δισεκατομμύρια ευρώ (με βάση έρευνα της ICAP) σε βάρος βέβαια των αγροτών, των εργατών, των αυτοαπασχολούμενων. Ενάντια σε αυτούς τους μεγάλους στρέφεται ο αγώνας μας ο οποίος πρέπει να είναι κοινός με όλους τους θιγόμενους της πολιτικής του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων!

ΜΕΙΖΟΝ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

* Πιστεύετε ότι η λύση για την ανάκαμψη του αγροτικού τομέα είναι ο συνεργατισμός, οι ομάδες παραγωγών, ένας νέος καλλιεργητικός σχεδιασμός με προώθηση συγκεκριμένων προϊόντων ποιοτικά αναβαθμισμένων; Για παράδειγμα, το βαμβάκι με τεχνογνωσία δεκαετιών στη χώρα μας, δεν θα πρέπει να ξαναγίνει ανταγωνιστικό στις διεθνείς αγορές; Το Εθνικό Κέντρο Βάμβακος που εδρεύει στην Καρδίτσα δεν θα πρέπει να ενισχυθεί και να αναπτυχθεί για να στηρίξει αυτή την προσπάθεια;

- Το μείζον ζήτημα σήμερα είναι ποιος θα έχει την παραγωγή! Ο μικρομεσαίος αγρότης, ή ο μεγάλος επιχειρηματίας; Η παραγωγή θα γίνεται από τους μεγαλοαγρότες, ή από συλλογικότητες; Οι Συνεταιρισμοί που γνωρίσαμε είναι ανύπαρκτοι και δεν επιτέλεσαν ποτέ το έργο για το οποίο είχαν δημιουργηθεί. Οι ομάδες παραγωγών είναι στην ίδια κατεύθυνση της συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής, δεν βοηθούν τον μικρομεσαίο αγρότη! Αντίθετα, μέσα από αυτές θα εξαφανιστεί! Εμείς, η ΕΟΑΣΚ, η ΠΑΣΥ, οι μικροί και μεσαίοι αγρότες, λέμε ότι πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός στην οικονομία τι θα καλλιεργήσουμε και πού! Θα πρέπει να γίνουν παραγωγικοί συνεταιρισμοί οι οποίοι βέβαια δεν είναι ομάδες παραγωγών. Αυτοί που εμείς οραματιζόμαστε σχετίζονται με κοινή χρήση μηχανημάτων μέχρι και κοινή χρήση χωραφιών σε εθελοντική βάση! Αυτοί θα έχουν εξασφαλισμένο χαμηλό κόστος παραγωγής με κοινωνικοποίηση των καλλιεργητικών μέσων και εφοδίων και σπάσιμο των ολιγοπωλείων.

* Υποστηρίζετε ότι όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν εντός Ε.Ε. Θα πρέπει η Ελλάδα να φύγει, αλλά μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι σήμερα η επιδιωκόμενη από την κυβέρνηση, ούτε την επιθυμεί η πλειονότητα του ελληνικού λαού! Οι κινητοποιήσεις που ξεκινούν προωθούν αυτά τα αιτήματα; Τι περιμένετε να γίνει;

- Ακούστε... Τα αιτήματα αυτών των κινητοποιήσεων έχουν σχέση με την επιβίωση των αγροτών σήμερα! Όμως θα πρέπει με τον αγώνα μας να ανοίξουμε δρόμο για το μέλλον, για τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς. Με την εφαρμογή της ΚΑΠ που αποτελεί κοινή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ελληνικής κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία ελπίδα για τους μικρομεσαίους αγρότες διότι αυτή εξυπηρετεί τους μεγαλοαγρότες που εμείς αντιπαλεύουμε!

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΜΒΑΚΟΣ

Για παράδειγμα το βαμβάκι... Θέλουν να συγκεντρώσουν την παραγωγή του σε λίγα χέρια αγροτών! Σε ό,τι αφορά στο Εθνικό Κέντρο Βάμβακος, εμείς ποτέ δεν ήμασταν αντίθετοι στην αναβάθμιση της ποιότητας του βαμβακιού, αλλά ποιον θα υπηρετήσει; Τον μικρό και μεσαίο αγρότη, ή τους μεγαλοαγρότες και τους εκκοκκιστές; Επιπλέον, σήμερα αποδεικνύεται ότι τελικά το Κέντρο δεν το θέλουν (κεντρικά)! Το θέλουν; Αυτό υπολειτουργεί εδώ και χρόνια! Το να γίνονται από τον επικεφαλής του - έναν πολύ καλό επιστήμονα που ψάχνει, που αγωνίζεται πραγματικά γι’ αυτό - κάποιες ημερίδες ή εκδηλώσεις δεν λύνουν το πρόβλημα! Δεν υπάρχει πολιτική βούληση για τη στήριξή του Κέντρου και δεν ξέρω... Η πολιτική βούληση λείπει μόνο από τις κυβερνήσεις, ή λείπει και από τους ίδιους τους εκκοκκιστές; Το θέλουν; Ρωτάω... Εάν το θέλανε θα το είχαν επιβάλει! Εάν το Κέντρο λειτουργούσε στην κατεύθυνση ενός σχεδιασμού, μιας πολιτικής που θα βοηθούσε τους αγρότες να πάρουν καλύτερη τιμή, δηλαδή στη βάση του παραγωγικού συνεταιρισμού ποιοτικών προϊόντων, σήμερα αυτό θα βρίσκονταν στην κορυφή και θα καθοδηγούσε τους αγρότες! Εάν τα εκκοκκιστήρια ήταν κοινωνικοποιημένα, κρατικά και όχι σε ιδιώτες όπως είναι σήμερα, τότε θα χρηματοδοτούνταν συνεχώς το Εθνικό Κέντρο Βάμβακος και θα καθοδηγούσε την παραγωγή.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΙΧΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

* Πιστεύετε ότι αυτές οι κινητοποιήσεις θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα;

- Καμία κινητοποίηση δεν έγινε χωρίς αποτέλεσμα, άμεσο, ή μακροπρόθεσμο, με την έννοια ότι μέτρα που είχαν δρομολογηθεί τελικά αναγκάζονταν να τα ματαιώσουν! Εάν δεν γίνονταν αυτοί οι αγώνες, τα μέτρα που συζητούνται σήμερα, θα είχαν παρθεί πριν 20 χρόνια! Ε, 20 χρόνια καθυστερήσαμε αυτό που συμβαίνει σήμερα! Ο αγώνας είναι χαμένος όταν δεν γίνεται! Όταν γίνεται σίγουρα έχει κέρδη...

* Εάν η κυβέρνηση σας προτείνει κάποιες λύσεις που θα αντισταθμίζουν τις απώλειες από τα μέτρα, θα συμβιβαστείτε;

- Δεν υπάρχουν αντισταθμιστικά, αυτά είναι παραμύθια! Υπάρχει μόνο μια πολιτική που στοχεύει στη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στους λίγους! Αντισταθμιστικά είναι τα 20 λεπτά (της τελευταίας στιγμής) στο κρασί και αυτά που θέλουν να κάνουν με το τσίπουρο; Απλά θέλουν να συγκεντρώσουν τα αμπέλια και τα κρασιά στα χέρια λίγων! Εγώ Μπούτας λέγομαι, δεν λέγομαι Μπουτάρης! Το χαράτσι αυτό όπως μπήκε, θυμίζει το ανέκδοτο του Χότζα με τον γάιδαρο και βέβαια στόχος είναι οι μικροί οινοποιοί και αμπελουργοί να εξαφανιστούν. Το ίδιο θα γίνει και με το τσίπουρο!

* Για τον ΣΥΡΙΖΑ ποια είναι η άποψή σας; Λένε ότι... δεν τρελαθήκαμε ξαφνικά και γίναμε μνημονιακοί τόσα χρόνια στην Αριστερά, παρά έχουμε σχέδιο για τη χώρα!

- Όχι δεν τρελάθηκαν... Αυτή την πολιτική είχαν από την αρχή!

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ!

* Εννοείτε ότι κορόιδεψαν τον ελληνικό λαό;

- Ναι! Δεν έκανε κολωτούμπα... Από το 2012 και μετά ήταν καθαρό τι θα κάνει! Ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα, η στάση που τήρησε ως Συνασπισμός ακόμη, απέναντι στην ΚΑΠ έδειχνε ότι τη στήριζε με κάποιον άλλο τρόπο διαχείρισης βέβαια, αλλά η στήριξη φαινόταν! Ό,τι δεν μπόρεσαν να κάνουν οι άλλοι τα προηγούμενα χρόνια, ήρθε σήμερα να το κάνει αυτός! Αλήθεια, στο Τέξας των ΗΠΑ και στο Κόμο της Ιταλίας με τους βιομήχανους τι έκανε; Έδινε εξετάσεις να πείσει ότι κι αυτός έχει τις ίδιες επιδιώξεις. Εάν δεν είχε την έγκριση της αστικής τάξης θα γινόταν κυβέρνηση; Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι μια επιλογή της αστικής τάξης για να «περάσουν» οι πολιτικές που δεν μπορούσαν να «περάσουν» τα προηγούμενα χρόνια!

* Όμως γιατί υπερψηφίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εθνικές εκλογές και μάλιστα αφού είχε υπογράψει το νέο μνημόνιο;

- Η πολιτική είναι φόβος και ελπίδα! Ο Σαμαράς φόβιζε λέγοντας ότι θα χρεοκοπήσουμε, ότι δεν θα έχουμε, φάρμακα, πετρέλαιο, ότι θα καταστραφούμε... Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε τι φοβάστε, εδώ είμαι εγώ, ασχέτως εάν στην ουσία υποστήριζε τα ίδια πράγματα! Αλλά τα ψέματα τέλειωσαν και ο κόσμος πλέον πρέπει να βγει στους δρόμους. Να παλέψει προς συγκεκριμένη κατεύθυνση με αιτήματα και γραμμή πάλης, με μπροστάρηδες αυτούς που έχουν δείξει πραγματικά ότι είναι ανυποχώρητοι στον αγώνα και δεν στηρίζουν αυτές τις πολιτικές.

* Ποιο πιστεύετε πως είναι το μέλλον αυτής της κυβέρνησης;

- Μόνο δυο παράγοντες μπορούν να την απειλήσουν... Το μαζικό κίνημα και ο ίδιος ο εαυτός της! Το μαζικό κίνημα μπορεί να παλέψει οργανωμένα, συντεταγμένα και να δημιουργήσει άλλες προϋποθέσεις νέων πολιτικών, οι οποίες θα προκαλέσουν την πτώση της εκ των έσω!

* Είναι πιθανή μια οικουμενική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ;

- Προς εκεί φαίνεται ότι οδηγούνται τα πράγματα. Εξάλλου δυσκολεύομαι πολύ να πιστέψω πως η Νέα Δημοκρατία δεν μπορούσε να κάνει τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου της! Δεν ξέρω τι κρύβεται πίσω, αλλά αναρωτιέμαι... Είναι δυνατόν ένα κόμμα που είναι στη Βουλή, έχει υποδομή, που κυβέρνησε τη χώρα πολλά χρόνια, που έχει ρίζες στους κρατικούς μηχανισμούς, να μην μπορεί να κάνει εκλογές; Ειλικρινά δεν ξέρω τι θα δουν τα μάτια μας τα επόμενα χρόνια, ξέρω όμως ότι θα είναι εις βάρος του λαού μας!

* Κύριε Μπούτα είστε ο αρχικαπετάνιος των αγροτικών κινητοποιήσεων;

- Όχι, δεν δέχομαι αυτόν τον χαρακτηρισμό! Αυτοί που τα λένε αυτά προσπαθούν να απαξιώσουν την οργάνωση του κινήματος. Αν δεν υπήρχαν στα χωριά οι αγροτικοί σύλλογοι, αν δεν υπήρχε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, αν δεν υπήρχε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων κανείς δεν θα μπορούσε να παίξει οποιονδήποτε ρόλο. Δεν υπάρχει ενός ανδρός αρχή στο μαζικό κίνημα και δεν με αγγίζει ως άνθρωπο τίποτα από όσα λένε!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass