Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΜΕ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

Αγρότες – κτηνοτρόφοι θα πληρώσουν τα πρόστιμα της ΕΕ

* Ε. Αποστόλου: Χρωστάνε αυτοί που πήραν τα πολλά λεφτά * «Αιτία πολέμου» χαρακτηρίζουν τη διάταξη κόμματα της αντιπολίτευσης και παραγωγοί

Δημοσίευση: 30 Νοε 2015 0:08

ΑΘΗΝΑ (Του Γιώργου Μακρή)

Αγρότες και κτηνοτρόφοι θα κληθούν να πληρώσουν τα πρόστιμα που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα για μη τήρηση των ευρωπαϊκών Κανονισμών, μετά τη νομοθετική ρύθμιση που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή και συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο για τις βοσκήσιμες γαίες.

«Είμαστε υποχρεωμένοι, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, να δείξουμε στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι κάτι κάνουμε στο μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει με τις ανακτήσεις και τους καταλογισμούς. Θα προσθέσουμε παράγραφο στο ν. 4002, «για να συμπληρωθεί και η δυνατότητα ανάκτησης από φυσικά πρόσωπα», ανακοίνωσε στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου και πρόσθεσε:

«Αυτό δεν σημαίνει, ότι αύριο στέλνουμε να ανακτήσουμε από φυσικά πρόσωπα. Είναι διαδικασίες που, εκ των πραγμάτων, είμαστε υποχρεωμένοι στη συζήτηση που κάνουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσουμε από την πλευρά μας κάποια πρόοδο σε αυτή την προσπάθεια. Καταλαβαίνετε και δεν θέλω να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες», είπε εισηγούμενος τη ρύθμιση η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από βουλευτές της αντιπολίτευσης και εκπροσώπους των παραγωγών που τη χαρακτήρισαν «αιτία πολέμου».

Σε μεταγενέστερη παρέμβασή του ο κ. Ε. Αποστόλου διευκρίνισε ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να θεσμοθετήσει τέτοια διάταξη καθώς έχει σε βάρος της καταλογισμούς ύψους 1,5 δισ. ευρώ. «Με νόμο θα αποφασίζουμε και επειδή όταν θα έρθει η ώρα γιατί θα έρθει η ώρα και μας ζητήσουν ανακτήσεις από ονόματα (σ.σ. συγκεκριμένους παραγωγούς), εκεί θα δούμε πως θα μεθοδεύσουμε να αναζητήσουμε από αυτούς που πήραν τα πολλά λεφτά διότι αυτός είναι ο βασικός μας στόχος. Απευθύνομαι λοιπόν ιδιαίτερα στα δύο κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα και ήταν υπεύθυνα για τις ανακτήσεις: μαζί θα αποφασίσουμε γιατί διαφορετικά οι ποινές μπορεί να φτάσουν και μέχρι ημερήσιο καταλογισμό», ανέφερε ο κ. Ε. Αποστόλου.

ΠΡΟΣΤΙΜΑ

2 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Στους καταλογισμούς που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα αναφέρθηκε μιλώντας στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Αντώνης Μωϋσίδης:

«Δεν ορίσαμε εμείς τους κοινοτικούς κανόνες. Οι κανονισμοί υπάρχουν και κάποιοι τους ψήφισαν, τους υπέγραψαν, κάποια στιγμή. Εμείς οφείλουμε να τους εφαρμόσουμε και με αυστηρότητα, γιατί ελεγχόμαστε κατά πολύ αυστηρό τρόπο. Δεν έχει σημασία αν η προσωπική μας άποψη είναι αρνητική ως προς τους κανονισμούς, αλλά οφείλουμε να τους εφαρμόσουμε, γιατί κατά πρώτον ελεγχόμαστε. Σας λέω μόνο σαν παράδειγμα ότι τους τελευταίους δύο μήνες είχαμε πέντε απανωτούς ελέγχους.

Για παράδειγμα, ήλθε μια επιτροπή που πήγε στα βουνά και στα λαγκάδια της Κρήτης και της Θεσσαλίας, ακριβώς εκεί που υπέδειξαν οι δικές μας επιτροπές, ότι αυτό το θεωρούμε εμείς βοσκότοπο. Έλεγξαν αν πράγματι είναι βοσκήσιμη, αν πράγματι έχουν τα χαρακτηριστικά εκείνα που ορίζονται για την ανάγκη της επιλεξιμότητας. Τι θα σήμαινε να μη συμφωνήσουμε με τους κανονισμούς της Ε.Ε.. Η προϊστορία είναι βαριά και δύσκολη.

Άσχετα με το αν συμφωνεί κανείς από ιδεολογική, πολιτική ή άλλη σκοπιά επί του ζητήματος, το 2010 λόγω της αταξίας στους βοσκοτόπους μπήκε 75 περίπου εκατομμύρια πρόστιμο. Το 2011 97 εκατομμύρια, το 2012 97 εκατομμύρια και κάτι. Για το 2012 – 2013 έχω εδώ το έγγραφο που λέει για 167 εκατομμύρια πρόστιμο. Από το 2001 – 2002 υπάρχει αυτή η διαρκής αταξία στο ζήτημα των βοσκοτόπων και συνολικά θα έλεγα ότι συγκεντρώνουμε κοντά στα 2 δισ. πρόστιμο, για όλες μας τις ανομίες σε εισαγωγικά ή όχι. Συνεπώς, η δική μας υποχρέωση ως ΟΠΕΚΕΠΕ είναι να απαλλάξουμε τον ελληνικό λαό από αυτά τα πρόστιμα».  

Δεν θα πληρώσουν

μόνο οι κτηνοτρόφοι

τα διαχειριστικά σχέδια

για τους βοσκότοπους

Η δαπάνη για τα σχέδια διαχείρισης βοσκοτόπων δεν θα βαρύνει μόνο τους κτηνοτρόφους μετά από βελτιωτική ρύθμιση που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός κ.Ε. Αποστόλου. Όπως είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης:

«Το άρθρο 5 (σ.σ. του νομοσχεδίου για τις βοσκήσιμες γαίες) αναδιατυπώνεται ως εξής: «Η δαπάνη για την εκπόνηση και την εφαρμογή των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης για τις βοσκήσιμες γαίες της χώρας καλύπτεται από τα έσοδα που θα προκύψουν από την εφαρμογή της παρ. 1, του άρθρου 6 και της παρ. 2 του άρθρου 7 (σ.σ. πληρωμές κτηνοτρόφων) καθώς και από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020 και πόρους του Ταμείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας».

Επειδή τα κοστολόγια των διαχειριστικών σχεδίων είναι αδύνατον να καλυφθούν από τους κτηνοτρόφους, υπάρχει η δυνατότητα να γίνει μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ θα αναζητήσουμε και πόρους από το Ταμείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας», εξήγησε οκ. Ε. Αποστόλου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass