Κερδίζει σημαντικό έδαφος η καλλιέργεια της ελιάς στα Τρίκαλα

Δημοσίευση: 01 Δεκ 2015 18:35

 

Του Αποστόλη Ζώη

«Από τις διάφορες δενδρώδεις καλλιέργειες που υπάρχουν στο Δήμο Τρικκαίων, οι οποίες στο σύνολό τους καταλαμβάνουν ποσοστό της τάξης του 6,44% επί της συνολικής καλλιεργούμενης γεωργικής γης, η σημαντικότερη είναι η ελαιοκαλλιέργεια, που αντιστοιχεί σε έκταση 1.013,9 Ηa, ήτοι ποσοστό περίπου 4,5% της συνολικής καλλιεργούμενης γεωργικής γης». Αυτά επισημαίνει το στρατηγικό σχέδιο του Δήμου Τρικκαίων το οποίο βρίκεται υπό διαβούλευση. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση ελαιόδεντρων εντοπίζεται κυρίως στις Δημοτικές Ενότητες Παραληθαίων, Παλαιοκάστρου και ειδικότερα στις Τοπικές Κοινότητες Πλατάνου, Αρδανίου, Ριζώματος, Σπαθάδων, Ράξας και Λιοπράσου. Παρατηρούμε δηλαδή ότι η ελαιοκαλλιέργεια εντοπίζεται κυρίως στα πρανή των λοφοσειρών των Αντιχασίων του Δήμου Τρικκαίων και η παραγωγή ελαιόλαδου από την περιοχή αυτή ανέρχεται στο 72,3% επί της συνολικής παραγωγής ελαιόλαδου στο Νομό Τρικάλων.

Μεταφορά

Η παρατηρούμενη σήμερα συστηματική καλλιέργεια της ελιάς στις παραπάνω Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Τρικκαίων οφείλεται, αναφέρεται από το Σχέδιο, στην μεταφορά τεχνογνωσίας και στην εξοικείωση των κατοίκων τους με την ελιά, λόγω του γεγονότος ότι, από τα μέσα της δεκαετίας του ΄70, αυτοί πήγαιναν ως εργάτες στην Κρήτη για να εργαστούν στην συγκομιδή του ελαιόκαρπου του χειμερινούς μήνες και να ενισχύσουν το εισόδημά τους, αφού εκείνη την περίοδο δεν υπήρχαν στην περιοχή άλλες αγροτικές ασχολίες και είχε αποπερατωθεί η συγκομιδή του καπνού. Έτσι, ενώ στην αρχή η ελαιοκαλλιέργεια ξεκίνησε στη συγκεκριμένη περιοχή με σκοπό την συμπλήρωση του αγροτικού εισοδήματος, με καλλιεργούμενη ποικιλία αποκλειστικά την «Κορωνέϊκη ή Κρητικιά» (λαδολιές), στην πορεία, αυτή επεκτάθηκε ευρύτερα ως κύρια καλλιέργεια και σ’ αυτό βοήθησε και η επιδότηση ανά κιλό παραγόμενου ελαιόλαδου που δίνονταν πριν την τελευταία αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Κ.Α.Π.).

Οι προοπτικές των δενδρωδών καλλιεργειών, στα πλαίσια της εφαρμογής της νέας προτεινόμενης Κ.Α.Π. 2014–2020, κρίνονται άκρως ευνοϊκές, δεδομένου ότι, βάσει της δομής της, η βασική ενίσχυση θα παρέχεται σε κάθε δενδρώδη καλλιέργεια ανεξάρτητα από το είδος αυτής. Βάσει των στοιχείων που καταγράφηκαν από έρευνα πεδίου που διενήργησε το έτος 2011 η ΚΕΝ.Α.ΚΑ.Π. Α.Ε. σχετικά με τη διάθεση των γεωργικών προϊόντων που παράγονται στην περιοχή του Δήμου Τρικκαίων, προέκυψε πως ένα σημαντικό μέρος της συνολικής παραγόμενης ποσότητας των προϊόντων στην περιοχή εμπορεύεται είτε από τους παραγωγούς στις λαϊκές αγορές (27,8%), είτε πωλείται στους εμπόρους (28,8%), είτε στους συνεταιρισμούς (9,9%). Ποσοστό της τάξης του 33,5% σχεδόν απ’ όλα τα παραγόμενα γεωργικά προϊόντα χρησιμοποιείται για ιδιοκατανάλωση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass