Η ΑΕΛ ΦΙΛΟΔΟΞΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΣΤΟ ΛΑΡΙΣΙΝΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΤΟΥ ΑΙΓΛΗ ΘΕΤΟΝΤΑΣ ΑΡΧΙΚΑ ΓΕΡΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ Α2 ΕΘΝΙΚΗ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εδραίωση στην Α2 με προοπτικές για το μέλλον

* Οι σκέψεις, ο σχεδιασμός και οι στόχοι των «βυσσινί» για τη νέα εποχή στην οποία μπαίνει η λαρισινή ομάδα

Δημοσίευση: 28 Ιουλ 2016 11:15

Του Άρη Γκουτρουμάνη

Σε μια χρονιά ορόσημο στην πορεία της στον χώρο του μπάσκετ, η ΑΕΛ βρίσκεται μπροστά σε μία μεγάλη και παράλληλα ιστορική πρόκληση: Να δώσει στο λαρισινό μπάσκετ τη χαμένη του αίγλη και να δημιουργήσει τις προοπτικές για το μέλλον σε μια πόλη με μεγάλη παράδοση στον χώρο.

Άλλωστε η άνοδος της ΑΕΛ (όπως και του Γυμναστικού) στην Α2 Εθνική σηματοδοτεί την επιστροφή του λαρισινού μπάσκετ στο προσκήνιο μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Με πρωταρχικό στόχο την καθιέρωσή της στην Α2 Εθνική, η ΑΕΛ φιλοδοξεί να κάνει το όνειρο αυτό πραγματικότητα. Σίγουρα τίποτε δεν είναι εύκολο. Και η προσπάθεια πρέπει να είναι συλλογική. Οι άνθρωποι των «βυσσινί» γνωρίζουν καλά, όπως τουλάχιστον απέδειξαν τα τελευταία χρόνια με τις διαδοχικές ανόδους, τη συνταγή της επιτυχίας, ωστόσο αυτή τη φορά οι απαιτήσεις είναι σαφώς αυξημένες. Δεν αφορούν μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι και τη συγκρότηση ικανής ομάδας να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις που δημιουργούνται, αλλά στη σύσταση ισχυρής διοίκησης, με την αμέριστη συμπαράσταση του κόσμου.

Αυτός είναι ο βασικός άξονας πάνω στον οποίο θα προσπαθήσει να κινηθεί τη νέα σεζόν η «βυσσινί» ομάδα, όπως επισήμαναν τα μέλη της διοικούσας επιτροπής κ. Γιώργος Νάκας και Δημήτρης Μίχος, οι οποίοι μίλησαν στην «Ε» για τον σχεδιασμό και τους στόχους της νέας χρονιάς, τονίζοντας ότι το μεγάλο στοίχημα γι’ αυτούς δεν είναι μόνο το αγωνιστικό αλλά η συσπείρωση του κόσμου γύρω από την ΑΕΛ και η συμμετοχή νέων προσώπων με θέληση για δουλειά στο διοικητικό σχήμα, ενώ εξήραν τη στήριξη που παρείχαν τα τελευταία χρόνια οι χορηγοί της ομάδας και ειδικά οι επιχειρήσεις της Λάρισας.

«Η άνοδος στην Α2 Εθνική ήταν μία θετική εξέλιξη αλλά όχι απρόσμενη, γιατί την περιμέναμε γνωρίζοντας το τι συνέβαινε τις προηγούμενες χρονιές. Δηλαδή πάντα υπήρχε αδυναμία από ομάδες να συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα αλλά και λόγω της δηλωμένης πρόθεσης της Ομοσπονδίας να διατηρήσει το πολύ επιτυχημένο μοντέλο των 16 ομάδων στην Α2 Εθνική, που με τα πλέι οφ και τα πλέι άουτ κατάφερε να μην υπάρχουν σχεδόν καθόλου αδιάφορες ομάδες μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος» επισήμανε ο κ. Γιώργος Νάκας και πρόσθεσε:

«Επειδή λοιπόν το περιμέναμε αυτό, μπορεί η είδηση να μην δημιούργησε έκρηξη χαράς, ωστόσο μας έδωσε πολύ μεγάλη ικανοποίηση γιατί τη βλέπουμε σαν ανταμοιβή της προσπάθειας των παικτών, του προπονητή αλλά και της διοίκησης που καταβλήθηκε ολόκληρη τη χρονιά».

-Τι σημαίνει για την ΑΕΛ η παρουσία της στην Α2 Εθνική;

Δ.Μ.: «Η ΑΕΛ, αυτόνομα, συμμετέχει για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής. Όση χαρά μας γεμίζει άλλη τόση δυσκολία προσδίδει, γιατί θεωρώ ότι είναι η πιο δύσκολη κατηγορία στον χώρο του ελληνικού μπάσκετ, υπό την έννοια ότι δεν υπάρχουν έσοδα αλλά αντίθετα τα έξοδα είναι πολλά για να μπορέσεις να είσαι ανταγωνιστικός. Για μας είναι μια ευκαιρία να μετρηθούμε, γιατί ο στόχος μας είναι να καθιερωθούμε αρχικά στην κατηγορία. Να μετρηθούμε και σε επίπεδο διοικητικό και σε επίπεδο αγωνιστικό. Σε ότι αφορά στο δεύτερο το λέμε κάθε χρονιά γιατί και η παρουσία μας στη Β’ Εθνική ήταν για πρώτη φορά. Βέβαια δεν έχουμε να φοβηθούμε κάτι απλώς κάθε φορά λέμε ότι τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα ωστόσο στο τέλος καταφέρνουμε να αντεπεξέλθουμε. Το ίδιο πιστεύω θα γίνει και τη νέα σεζόν».

-Κατά πόσο δηλαδή αυξάνονται οι υποχρεώσεις και οι ευθύνες;

Δ.Μ.: «Τις υποχρεώσεις τις αυξάνεις όσο θες εσύ και όσο μπορείς εσύ. Οι υποχρεώσεις κατά κύριο λόγο αυξάνονται στο οικονομικό επίπεδο. Διότι στην Α2 Εθνική και πέρσι και φέτος βλέπουμε να γίνονται ρόστερ πολύ ακριβά με μπάτζετ επιπέδου Α1 Εθνικής, στην οποία βέβαια θα πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχουν έσοδα ενώ εδώ στην Α2 Εθνική όχι. Ο βασικός λοιπόν προβληματισμός μας είναι αυτός. Η ομάδα θα έχει σαφώς αυξημένο μπάτζετ από πέρσι, αναγκαστικά λόγω κατηγορίας, αλλά δεν πηγαίνουμε σε τρελά πράγματα όπως δεν πήγαμε καμία χρονιά. Θέλουμε να είμαστε το ίδιο συνεπείς και φέτος.

Το μεγάλο στοίχημα για μας δεν είναι τόσο το αγωνιστικό όσο ο κόσμος με την έννοια του να αυξηθεί και να συμμετάσχει σ’ αυτό το εγχείρημα. Πιο συγκεκριμένα θέλουμε να βρούμε ανθρώπους που να βοηθήσουν διοικητικά την ομάδα για να είναι πιο ανταγωνιστική. Είναι σημαντικό και θα πρέπει να τονίσω τη στήριξη που παρείχαν τα τελευταία χρόνια οι χορηγοί της ομάδας και ειδικά οι επιχειρήσεις της Λάρισας».

-Η ΑΕΛ αφορά και την ευρύτερη κοινωνία της Λάρισας. Τι σημαίνει για το λαρισινό μπάσκετ, που απουσίαζε αρκετά χρόνια από τις κορυφαίες Εθνικές κατηγορίες, η άνοδος στην Α2 Εθνική;

Γ.Ν.: «Θα αποκτήσει αξιοπιστία. Η απουσία της Λάρισας που δεδομένα υπήρχε τα τελευταία 6-7 χρόνια από τις 2-3 πρώτες Εθνικές κατηγορίες ήταν κάτι που δυστυχώς παγιώθηκε. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι, επειδή κάποια εγχειρήματα του παρελθόντος δεν απέδωσαν όπως περίμεναν, δεν υπήρχαν και ανάλογες προσπάθειες όλα αυτά τα χρόνια. Σημαίνει ότι ευοδώθηκε μία προσπάθεια, τουλάχιστον από τη δική μας πλευρά, που ξεκίνησε από το μηδέν. Γενικά για το λαρισινό μπάσκετ δεν μπορούμε εμείς να μιλήσουμε γιατί δεν το εκπροσωπούμε με την ευρύτερη έννοια. Εμείς έχουμε την ευθύνη της εκπροσώπησης του σωματείου της ΑΕΛ. Όμως πιστεύουμε –χωρίς ίχνος έπαρσης- ότι δείχνουμε ένα παράδειγμα πως σιγά-σιγά μπορεί να φτάσει μία ομάδα μπάσκετ από τη Λάρισα στο επίπεδο της Α2 Εθνικής, που για ερασιτεχνικό σωματείο είναι το ανώτατο. Ακόμα και για την ΑΕΛ που έχει τη δυναμική και θέλουμε να έχει ακόμη περισσότερη δυναμική κόσμου, μ’ αυτή τη μορφή είναι το ταβάνι. Για να προχωρήσει και να πάει παραπάνω πρέπει να αλλάξει μοντέλο διοίκησης και να περάσει σε εντελώς επαγγελματικό πλαίσιο. Δεν είναι μόνο η δημιουργία ΚΑΕ, δηλαδή το νομικό πλαίσιο, είναι και η νοοτροπία».

-Δίδονται περισσότερα κίνητρα στους Λαρισαίους παίκτες με στόχο να πλαισιώσουν τέτοιες ομάδες μεγάλων κατηγοριών και να μην φεύγουν εκτός νομού;

Γ.Ν.: «Για μας από δω και πέρα αυτό είναι ένα στοίχημα. Να σταματήσει η «αιμορραγία» και να αρχίσουν σιγά-σιγά να συγκεντρώνονται αθλητές απ’ όλη την Περιφέρεια. Εμείς προσπαθήσαμε ήδη τα δύο προηγούμενα χρόνια να το κάνουμε με πολύ συγκεκριμένους παίκτες, ωστόσο δυσκολευόμασταν στο να τους πείσουμε και αναγκαστήκαμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη κάποιων με τις πράξεις μας και όχι με τα λόγια. Ακόμα όμως είναι δύσκολο και ένας επιπλέον λόγος είναι ότι δυστυχώς το μπάσκετ στην Ελλάδα δεν εξασφαλίζει πλην ελαχίστων περιπτώσεων τον βιοπορισμό για έναν αθλητή, οπότε και λόγω έλλειψης Πανεπιστημιακών σχολών στη Λάρισα είναι δύσκολο να μείνει κάποιος ως παίκτης εδώ».

-Μπορούμε να πούμε, βάσει της πορείας των τελευταίων ετών και των διαδοχικών ανόδων, ότι η ΑΕΛ εξελίσσεται σε μία νέα δύναμη στον χώρο του μπάσκετ;

Δ.Μ.: «Όχι. Μεγάλα λόγια δεν θα πούμε. Θα μπορούσε να γίνει. Για μένα ο αθλητισμός έχει ξεφύγει, με την έννοια ότι εάν δεν είσαι οικονομικά δυνατός, δεν μπορείς ποτέ να γίνεις μεγάλη δύναμη. Όχι μόνο στο μπάσκετ, παντού. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι ο στόχος μας είναι να συσπειρώσουμε όχι μόνο τον ΑΕΛικό κόσμο, αλλά τον μπασκετικό κόσμο της Λάρισας. Δηλαδή να δημιουργήσουμε μία ομάδα που να θέλεις να πας να τη δεις, γιατί η Λάρισα έχει αρκετό μπασκετόκοσμο. Δηλαδή αν σκεφτούμε ότι το περσινό ντέρμπι με τον ΓΣΛ είχε 2.000 κόσμο που ήταν κατά κύριο λόγο μπασκετικός κόσμος, αυτός είναι ένας στόχος που θέλουμε να πλησιάσουμε. Και πρέπει να πας βήμα-βήμα. Γιατί όσο αυξάνεις τον κόσμο, αυξάνεται και η δύναμή σου σε οικονομικό επίπεδο».

-Οι στόχοι πλέον πώς οριοθετούνται; Υπάρχει η σκέψη για εδραίωση της ομάδας στην Α2 και μετέπειτα άνοδο στην Α1 Εθνική ή στα πλάνα σας βρίσκεται μία πιο γρήγορη άνοδο στην Α1 Εθνική;

Γ.Ν.: «Το πρώτο μάλλον απορρίπτεται γιατί εξαρτάται και από άλλες παραμέτρους. Εμείς ακολουθούμε μία πεπατημένη, γιατί έχουν περάσει κάποια χρόνια και βλέπουμε ότι αποδίδει. Ο στόχος μας είναι να βελτιωνόμαστε σαν ομάδα κάθε χρόνο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Κι αυτό στο αγωνιστικό έχει να κάνει με το να βλέπουμε που πονάμε και να ενισχύουμε την ομάδα στα μέτρα του δυνατού. Παράλληλα πρέπει να βελτιωνόμαστε οργανωτικά και διοικητικά. Δηλαδή ο στόχος είναι διαρκής. Δεν είναι στόχος για συγκεκριμένη θέση. Επειδή όμως μιλάμε για την Α1 Εθνική πρέπει να δημιουργηθεί η κατάλληλη υποδομή, γιατί ακόμα και αν αγωνιστικά φτάνεις να χτυπάς την πόρτα της Α1 πρέπει να είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα».

-Πώς προχωρά ο σχεδιασμός της νέας περιόδου, υπό την έννοια ότι δεν αιφνιδιαστήκατε από την άνοδο στην Α2…

Δ.Μ.: «Ούτως ή άλλως είχαμε κάνει έναν σχεδιασμό Α2 Εθνικής. Οι κινήσεις που έγιναν και οι παίκτες που έκλεισαν στην ομάδα ήταν με φόντο την Α2 Εθνική. Αυτή τη στιγμή το ρόστερ εάν εξαιρέσουμε 2-3 παίκτες είναι επιπέδου Α2, όπως και αυτοί οι παίκτες με τους οποίους συζητάμε. Είναι «κλειδωμένοι» στόχοι.

Εκτός από αυτό και πέρσι και φέτος κοιτάζουμε να έχουμε ένα βασικό κορμό. Δηλαδή οι μισοί παίκτες είναι από πέρσι. Είναι πολύ σημαντικό αυτό όπως επίσης είναι εξίσου σημαντικό το ότι είναι παίκτες από την περιοχή τόσο της Λάρισας (επτά) όσο και του Βόλου (τρεις). Ακόμα και αν είχαμε περισσότερα χρήματα δεν θα αλλάζαμε όλη την ομάδα. Μας ενδιαφέρει ο κορμός. Δεν πιστεύουμε στις «φωτοβολίδες».

-Επειδή η Λάρισα έχει ζήσει μεγάλες μπασκετικές στιγμές και διψάει για μπάσκετ, πιστεύετε ότι η ΑΕΛ θα μπορέσει να χαρίσει σε βάθος χρόνου ανάλογες στιγμές στο μπασκετικό κοινό της πόλης;

Δ.Μ.: «Κατ' αρχάς πέρσι στην παρουσίαση που είχαμε κάνει στο Επιμελητήριο, η Α1 υπήρχε στο πλάνο σε ορίζοντα πενταετίας, όπως και η Α2 σε ορίζοντα διετίας, αλλά έγινε απευθείας. Αν δεν έχεις στόχους δεν έχει νόημα να προσπαθείς. Η ΑΕΛ σαν όνομα μπορεί να το κάνει. Αυτή τη στιγμή στην πόλη φαίνεται ότι η ομάδα που έχει μία δυναμική είναι η ΑΕΛ. Και μόνο που λέγεσαι ΑΕΛ, αναγκαστικά αυτόν τον στόχο πρέπει να έχεις».

Γ.Ν.: «Εκτός του αγωνιστικού στόχου, κάτι που θα βοηθήσει για να γίνει το παραπάνω βήμα είναι να μπορέσουμε να προσελκύσουμε διοικητικά ανθρώπους της Λάρισας που θέλουν να βοηθήσουν το μπάσκετ και την ΑΕΛ συγκεκριμένα με οποιονδήποτε τρόπο, είτε με τις μπασκετικές τους γνώσεις, γιατί και ’μεις όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούμε να μάθουμε μέσα από τα λάθη μας στην πράξη, είτε οικονομικά, είτε κοινωνικά, έτσι ώστε να δημιουργηθούν και οι δεσμοί με το φίλαθλο κοινό της πόλης».

-Από τη μέχρι τώρα εμπειρία σας πιστεύετε ότι ο κόσμος της Λάρισας μπορεί να στηρίξει σε ικανοποιητικό βαθμό μια τέτοια προσπάθεια;

Δ.Μ.: «Εγώ πιστεύω ότι εάν δώσεις κάτι καλό στον κόσμο θα συμμετάσχει. Ο κόσμος έχει κρίση».

Γ.Ν.: «Αυτό που έχουμε καταφέρει είναι ότι αυτός που γνωρίζει την ομάδα μένει. Δηλαδή του αρέσει αυτό που βλέπει. Κερδίζουμε, έστω με αργά αλλά σταθερά βήματα, φιλάθλους».

 

ΣΤΗ ΝΕΑΠΟΛΗ Η ΝΕΑ ΕΔΡΑ

Η αλλαγή κατηγορίας έφερε και την αλλαγή έδρας στους «βυσσινί». Η ΑΕΛ λοιπόν θα χρησιμοποιήσει στο πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής το κλειστό της Νεάπολης και θα αποχαιρετήσει το κλειστό του Αλκαζάρ.

ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΤΙΜ

Αβραάμ Παπαδόπουλος (προπονητής), Αποστόλης Τριανταφύλλου (assistant), Χρήστος Χαλίτσιος (γυμναστής), Λάμπρος Βαρδακούλης (υπεύθυνος scouting).

ΤΟ ΕΜΨΥΧΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ

Αυτή τη στιγμή στην ομάδα βρίσκονται οι: Σαριμπαλίδης, Τσούτσος, Πολίτης, Κουτίνας, Μαλτέσιος, Φιλιππόπουλος, Τσιλούλης, Παπαχρήστος, Κουβελάς, Καρατάσιος. Θα αποκτηθούν τρεις παίκτες στις θέσεις 1-4-5.

Η ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Η Διοικούσα Επιτροπή αποτελείται από τους: Κωνσταντίνο Καλαμπάκα, Σωτήρη Καραβίδα, Γιώργο Νάκα, Δημήτρη Μίχο, Βασίλη Λιάπη, Γιάννη Σαΐνη, Αντώνη Τσαγκάλη, Αναστάσιο Τριανταφύλλου, Ηλία Φασούλα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass