ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

Αθλητικό έργο πνοής για την πόλη

• Κ. Αγοραστός: Χρηματοδότηση 4.587.967,72 ευρώ • Απ. Καλογιάννης: «Ξεκίνησε από τον προκάτοχό μου»

Δημοσίευση: 19 Οκτ 2017 22:25

Το μεγαλύτερο αθλητικό έργο των τελευταίων είκοσι ετών (το τελευταίο που έγινε ήταν το κλειστό γυμναστήριο της Νεάπολης) εγκαινιάσθηκε χθες από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και τον δήμαρχο Λαρισαίων Αποστόλη Καλογιάννη παρουσία πλήθους κόσμου, κυρίως ανθρώπων της κολύμβησης που περίμεναν πολλά χρόνια για να τελειώσει το συγκεκριμένο έργο.


Το έργο αυτό ξεκίνησε το 2002 όταν εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Ελλάδα 2004» (πρόγραμμα ισόρροπης ανάπτυξης μεταξύ της περιφέρειας και των πόλεων που εντάχθηκαν στον σχεδιασμό της Ολυμπιάδας της Αθήνας) αλλά τότε τα χρήματα δεν έφθασαν για να ολοκληρωθεί.
Βέβαια οι παράπλευρες εγκαταστάσεις 200.000 ευρώ, το αθλητικό κέντρο της Νέας Πολιτείας είχαν ολοκληρωθεί μετά από συνεργασία του πρώην δημάρχου Λαρισαίων Κώστα Τζανακούλη (μάλιστα ο δήμαρχος Λαρισαίων Αποστόλης Καλογιάννης αναγνώρισε τη συμβολή του προκατόχου του Κώστα Τζανακούλη στην κατασκευή του κολυμβητηρίου) με τον πρώην υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Φλωρίδη.
Το έργο το 2013 πήρε εκ νέου μπροστά μετά από έντονα αιτήματα των συλλόγων της κολύμβησης σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας και τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Χατζηδάκη.
Τελικά αφού ολοκλήρωσε τη χρηματοδότησή της η Περιφέρεια Θεσσαλίας τη σκυτάλη πήρε ο Δήμος Λαρισαίων που θα λειτουργεί τη συγκεκριμένη αθλητική εγκατάσταση ενώ τα τελευταία χρήματα δόθηκαν από τη ΓΓΑ ύψους 300.000 ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση με συνεργασία του δημάρχου Λαρισαίων Αποστόλη Καλογιάννη και του ΓΓΑ Τζούλιους Συναδινού.

 

Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ
Με την ακολουθία - αγιασμό που τέλεσε ο πρωτοσύγκελος της ιεράς Μητρόπολης Λάρισας π. Αχίλλειος Τσούτσουρας ξεκίνησε η τελετή των εγκαινίων την οποία προλόγισε ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα αθλητισμού του Δήμου Λαρισαίων Γιώργος Κωσταρόπουλος που είπε ότι η Λάρισα ενωμένη (ήταν μάλιστα συγκινημένος καθώς προέρχεται από την κολύμβηση αφού υπήρξε πρόεδρος στους Τιτάνες και στη συνέχεια πρόεδρος του συγχωνευμένου συλλόγου Λαρισαϊκού-Τιτάνες) μπορεί να καταφέρει πολλά αφού το έργο χρηματοδοτήθηκε απ’ όλους τους φορείς που συνεργάσθηκαν για το καλό της πόλης ενώ κάλεσε τον πρώην δήμαρχο Κώστα Τζανακούλη να ανέβει στους επισήμους (Ο πρώην δήμαρχος ευχαρίστησε αλλά δεν δέχθηκε λόγω των καιρικών συνθηκών).
Στη συνέχεια τον λόγο έδωσε στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό που από την αρχή παρακολουθούσε το έργο από τότε που ήταν πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας και τόνισε τα ακόλουθα: «Επιτέλους, το ανοικτό κολυμβητήριο της Νέας Πολιτείας , παραδίδεται σήμερα στο κοινό, το οποίο ξεκίνησε το 2002, προκειμένου να είναι έτοιμο την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Δυστυχώς όμως σταμάτησε. Το 2013 καταφέραμε να το συνεχίσουμε όταν υπήρξε συνεργασία με τον τότε υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Χατζηδάκη.
Προσφέραμε επίσης και περιβαλλοντολογική αναβάθμιση της περιοχής καθώς εδώ πριν την εκτέλεση του έργου ήταν εστία μόλυνσης.
Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας με το ποσό 4.587.967,72 ευρώ και ευελπιστούσαμε να είχε ολοκληρωθεί πιο γρήγορα. Συνεχίζουμε να ενώνουμε τις δυνάμεις για το καλό των συμπολιτών μας. Είναι μεγάλη η μέρα, είναι μεγάλο το έργο και εδώ μπορούν να φιλοξενηθούν μεγάλες διοργανώσεις. Για μας οι αθλητισμός είναι φιλοσοφία ζωής, δίνει χρόνια στη ζωή και ζωή στα χρόνια. Και η νεολαία μας στη δύσκολη περίοδο που περνάει η χώρα χρειάζεται τέτοια έργα ώστε να αποφύγει άλλου είδους προκλήσεις».
Στη συνέχεια μίλησε ο δήμαρχος Λαρισαίων Αποστόλης Καλογιάννης που τόνισε μεταξύ άλλων: «Εκαινιάζουμε σήμερα ένα μεγάλο και υπέροχο έργο, το οποίο είχε ανάγκη η πόλη. Πρόκειται για το Ανοικτό Κολυμβητήριο ολυμπιακών διαστάσεων της Νέας Πολιτείας, το οποίο θα πλαισιωθεί και από άλλες αθλητικές υποδομές , που βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης, ώστε εδώ να λειτουργήσει ένα σημαντικός αθλητικός πυρήνας υποδομών».
Στο σημείο αυτό μίλησε για τον προκάτοχό του που επί των ημερών του ξεκίνησε το έργο, τον Κώστα Τζανακούλη, δείχνοντας ότι εκτιμάει ενέργειες που έγιναν πριν την ανάληψη της Δημαρχίας από τον ίδιο.
Και τελείωσε λέγοντας: «Πρόκειται για ένα κολυμβητήριο ολυμπιακών και εξαιρετικών προδιαγραφών, ικανό να φιλοξενήσει αγώνες υψηλού επιπέδου ενώ υπάρχει πρόβλεψη για ΑμεΑ και παιδική πισίνα. Σ’ αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε ώστε τέτοιες διοργανώσεις να έρθουν σύντομα στην πόλη και να καλυφθεί το χαμένο έδαφος από την καθυστέρηση υλοποίησής τους. Το έργο ξεκίνησε το 2002, έχει χρηματοδοτήσεις από την πρώην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια, την αιρετή Περιφέρεια και τον κ. Αγοραστό και σημαντικές χρηματοδοτήσεις από τον Δήμο.
Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων για τη σημαντική και σκληρή δουλειά προκειμένου να ολοκληρωθεί ομαλά το έργο καθώς και την προηγούμενη δημοτική αρχή που δρομολόγησε την κατασκευή του. Σήμερα όλοι μαζί είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε το γεγονός της ολοκλήρωσης του Κολυμβητηρίου».

 

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ
Το έργο περιλαμβάνει τους κάτωθι χώρους:
Α – Εσωτερικές εγκαταστάσεις (Προετοιμασία αθλητών - Υποδομή Εξυπηρέτησης κοινού)
Β – Ανοιχτές εγκαταστάσεις ( Στίβος - Θεατές)
Το οικόπεδο βρίσκεται στην οδό Τσιτσάνη, στη συνοικία της Νέας Πολιτείας και έχει εμβαδόν 37.996,01 μ2. Το κτίριο αποτελείται από 3 υπέργειους ορόφους και υπόγειο. Η συνολική πραγματοποιούμενη δόμηση είναι 5.667,70 μ2, η κάλυψη είναι 4.135,98 μ2 και ο όγκος είναι 23.300,64 μ3.Α -

 

ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Στην πρόσοψη του κτιρίου βρίσκονται στα άκρα και συμμετρικά των δύο χώρων εισόδου οι πυρήνες κατακόρυφης κυκλοφορίας του κοινού και στο κέντρο του κτιρίου ο χώρος της εισόδου αθλητών, προσωπικού και δημοσιογράφων, που οδηγεί στη γραμματεία του κτιρίου.
Το ισόγειο είναι εμβαδού δομήσιμης επιφάνειας 1.438,07 μ2 με ημιυπαίθριους χώρους εμβαδού 51,13 μ2 και περιλαμβάνει :
1- Τους χώρους εισόδου - υποδοχής κοινού, με αποκλειστική πρόσβαση στις κερκίδες, στους χώρους υγιεινής και στον όροφο του αναψυκτηρίου.
2- Τον κεντρικό χώρο υποδοχής αθλητών, δημοσιογράφων, προσωπικού διοίκησης και εγκαταστάσεων.
3- Τους χώρους αθλητών που περιλαμβάνουν δύο ομάδες αποδυτηρίων ανδρών - γυναικών, ιατρείο και αίθουσα φυσικοθεραπείας.
4- Τα γραφεία των προπονητών και των διαιτητών με τους αντίστοιχους χώρους υγιεινής και αποδυτηρίων.
5- Αποδυτήριο ΑΜΕΑ με τον αντίστοιχο χώρο υγιεινής
6-Τη γραμματεία του κολυμβητηρίου.
7- Τη μικρή εσωτερική δεξαμενή εκμάθησης 8μ. Χ 12 μ. με δύο ομάδες αποδυτηρίων παίδων και κορασίδων.
8- Αναψυκτήριο με δυνατότητα οπτικής επαφής με τον χώρο της δεξαμενής εκμάθησης.
Ο 1ος όροφος είναι εμβαδού 353,49 μ2 και περιλαμβάνει:
1 - Χώρους γραφείων προσωπικού διοίκησης.
2 - Χώρο αναψυκτηρίου με αποκλειστική πρόσβαση από τους θεατές και δυνατότητα οπτικής επαφής με τον χώρο της δεξαμενής εκμάθησης.
Ο 2ος όροφος είναι εμβαδού 95.52 μ2 και περιλαμβάνει:
1 - Τον χώρο αποκλειστικής πρόσβασης δημοσιογράφων από τον ανελκυστήρα.
2 - Τον χώρο Μ.Μ.Ε. - τηλεόρασης.
Το υπόγειο είναι εμβαδού 3.780,62 μ2 και περιλαμβάνει : 1 - Χώρο Γυμναστηρίου, με αποκλειστική πρόσβαση από το κεντρικό ισόγειο χώρο εισόδου.
2- Χώρους αποδυτηρίων οι οποίοι εξυπηρετούν το γυμναστήριο και το προσωπικό συντήρησης.
3- Χώρους Ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων που υποστηρίζουν το κτίριο, την εξωτερική δεξαμενή κολύμβησης και την εσωτερική δεξαμενή εκμάθησης.Α - ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Αποτελούνται από δύο τμήματα :
1 - Στίβος με δεξαμενή κολύμβησης ολυμπιακών διαστάσεων 26μ. Χ 50 μ. και περιμετρικό της δεξαμενής χώρο ελάχιστης διάστασης 5,00μ., με αποκλειστική πρόσβαση από τους εσωτερικούς ισόγειους χώρους αθλητών-γραμματείας.
2 - Κερκίδες 1.443 θέσεων 8 ενοτήτων κοινού, μίας ενότητας Μ.Μ.Ε. και μίας V.I.P. με χώρους υγιεινής και ελεύθερη ορατότητα σε όλο το μήκος και πλάτος του στίβου .
Η μελέτη του έργου έχει εγκριθεί από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ως προς τη λειτουργικότητα, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 3 του Ν. 1577/85.
Οι εγκαταστάσεις έχουν τη δυνατότητα διεξαγωγής τοπικών ή διεθνών κολυμβητικών διοργανώσεων καθόσον πληρούν τις προδιαγραφές της FINA. Στην εξωτερική κολυμβητική δεξαμενή, ολυμπιακών διαστάσεων, μπορούν να διεξάγονται αγώνες κολύμβησης και υδατοσφαίρισης.

 

ΠΑΡΕΥΡΕΘΗΚΑΝ
Στην τελετή των εγκαινίων εκτός των προαναφερόμενων παρευρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Λαδόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας Δημήτρης Τάχος, οι αντιδήμαρχοι Γ. Σούλτης, Παν. Νταής, Δημ. Μαβίδης , Γ. Ζαούτσος, Απ. Σουρλατζής, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γρ. Παπαχαραλάμπους, ο περιφερειακός σύμβουλος Ν. Λιούπας, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Θοδ. Καφφές, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ν. Καλτσάς, Θ, Δαούλας, Χρ. Τσιλιμίγκας, Δέσποινα Αράπκουλε, Μιχ. Αναστασίου, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου μαζί με τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξής της Βασ. Παπαδημητρίου, ο πρώην δήμαρχος Λαρισαίων Κ. Τζανακούλης, ο διευθύνων σύμβουλος της «Ε» Γιώργος Μιχαλόπουλος, η προϊσταμένη του εφετείου Λάρισας Χρυσούλα Χαλιαμούρδα, ο εκπρόσωπος της Στρατιάς αντισυνταγματάρχης Πεζικού Ηλίας Σίδερης, ο εκπρόσωπος της Αεροπορίας ανθυποσμηναγός Αργύρης Μπίζογλου, ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας Σπ. Μπαρμπούτης, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Δ. Αδαμόπουλος, η διευθύντρια του Δήμου Λαρισαίων Ευαγγελια Γιοβρή, η πρόεδρος της 4ης Δημοτικής Κοινότητας Λάρισας Ευαγγελία Αργυροπούλου, ο πρόεδρος της περιφερειακής επιτροπής κολύμβησης Τριαντάφυλλος Σουλιώτης, ο πρόεδρος του ΝΟΛ Δημήτρης Κορδίστας και άλλοι.

 

Η συνέχεια του έργου…

Ο δήμαρχος Λαρισαίων Αποστόλης Καλογιάννης μετά το πέρας των εγκαινίων αποκάλυψε στην «Ε» τη συνέχεια του έργου που θα περιλαμβάνει τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου που θα κοστίσει 500.000 ευρώ(άρχισαν οι σχετικές μελέτες) αλλά και την κατασκευή μπιτς βόλεϊ και γηπέδων τένις. Ο χώρος θα γίνει ένα ολοκληρωμένο αθλητικό κέντρο.

Ρεπορτάζ: Σωτ. Κέλλας
Φωτ.: Λεων Τζέκας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass