Ποιοι θα κάτσουν στο εδώλιο για ανθρωποκτονία από αμέλεια

Εφτασαν τους 94 οι νεκροί των πυρκαγιών Στις 3.640 οι αιτήσεις για επίδομα πυροπλήκτων

Δημοσίευση: 13 Αυγ 2018 19:56

ΑΘΗΝΑ

Αντιμέτωποι με κατηγορίες για συγκεκριμένα αδικήματα θα βρεθούν συγκεκριμένα πρόσωπα στα οποία συγκεντρώνεται η δικαστική έρευνα που διενεργούν οι Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλίας Ζαγοραίος και η Εισαγγελέας, Βαρβάρα Γνεσούλη για τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική που στέρησε τη ζωή σε 94 ανθρώπους.


Η αντίστροφη μέτρηση για την άσκηση διώξεων έχει ξεκινήσει, αφού αναμένεται ακόμη και στο τέλος του μήνα να υπάρξουν οι πρώτες κλήσεις των υπόπτων για εγκληματικές παραλείψεις και πράξεις.
Οι ύποπτοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατηγορίες όπως ανθρωποκτονία από αμέλεια τελούμενη δια παραλείψεως, έκθεση σε κίνδυνο και παράβαση καθήκοντος.
Οι διώξεις θα περιλαμβάνουν αξιωματικούς Πυροσβεστικής και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις δικαστικές πηγές, αντίθετα με ό,τι έχει ισχύσει στο παρελθόν σε προκαταρκτικές έρευνες μετά από τραγωδίες, αυτή τη φορά θα ασκηθεί δίωξη σε συγκεκριμένα πρόσωπα που φέρονται να ευθύνονται για τις πυρκαγιές.
Όσον αφορά στην έρευνα, αυτή εξελίσσεται με τους εισαγγελείς να έχουν συλλέξει πάνω από 30 καταθέσεις. Κάπως έτσι φαίνεται σιγά – σιγά να συμπληρώνεται το παζλ των ευθυνών. Κύριο ενδιαφέρον των δικαστικών αρχών εστιάζεται στο θέμα των προληπτικών μέτρων, της μη εντολής εκκένωσης της περιοχής, των περιθωρίων που υπήρχαν για τη διάσωση των πολιτών, των αρχικών κινήσεων για τον περιορισμό του πύρινου μετώπου αλλά και των αδικαιολόγητων απουσιών ή καθυστερήσεων υπηρεσιακών παραγόντων.
Πέραν των καταθέσεων οι δύο εισαγγελείς σύμφωνα με πληροφορίες δίνουν μεγάλη βάση και στα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνάς τους, όπως παραδείγματος χάριν η πραγματογνωμοσύνη της Πυροσβεστικής. Σκοπός τους είναι να μην μείνει τίποτα στον «αέρα», ώστε οι διώξεις που θα ασκηθούν σε συγκεκριμένα πρόσωπα να μπορούν να «σταθούν» στο ποινικό ακροατήριο και να μην καταπέσουν. Διότι αν γίνει αυτό, θα ισούται να ατιμωρησία όλων όσων ευθύνονται για την εθνική τραγωδία της «μαύρης Δευτέρας» 23 Ιουλίου.

 

Η «ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ» ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ
Τη στιγμή που η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, η λίστα με τους νεκρούς μεγαλώνει. Προχθες, Σάββατο, η Πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι οι νεκροί ανέρχονται στους 94.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το τελευταίο θύμα είναι 57χρονη γυναίκα, που άφησε την τελευταία της πνοή στο Θριάσιο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν με εγκαύματα.
Συνολικά, 31 εγκαυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής, εκ των οποίων οι 5 είναι διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Συνολικά, τα άτομα που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι 8.
Ένα παιδί εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» σε καλή κατάσταση.
«Ο αριθμός των ταυτοποιημένων νεκρών ανέρχεται στους 81 και υπάρχουν δύο μη αναγνωρίσιμες σοροί, με διαθέσιμο DNA, οι οποίες δεν έχουν αναζητηθεί από συγγενικά πρόσωπα», ανέφερε η Πυροσβεστική σε ανακοίνωση της.
 «Νοσηλευόμενα στα νοσοκομεία της Αττικής, έχουν καταλήξει μέχρι στιγμής έντεκα άτομα», ολοκλήρωσε.

 

ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ
Εν τω μεταξύ κανονικά και χωρίς κανένα πρόβλημα, συνεχίστηκε η διαδικασία αιτήσεων, για τη χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης, με τη μορφή επιδόματος, σε πληγέντα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις από τις πυρκαγιές στις 23 και 24 Ιουλίου στην Περιφέρεια Αττικής.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, μετά και τη δωδέκατη ημέρα της σχετικής διαδικασίας, κατατέθηκαν τρεις χιλιάδες εξακόσιες σαράντα (3.640) συνολικά αιτήσεις.
Από τις 3.640 αιτήσεις, οι 1.272 κατατέθηκαν στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, οι 1.425 στον Δήμο Μαραθώνα, οι 564 στον Δήμο Μεγαρέων και οι υπόλοιπες 379 στο κεντρικό κτίριο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Σημειώνεται επίσης ότι με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται και οι διαδικασίες ελέγχου των αιτήσεων, με αποτέλεσμα μέχρι το Σάββατο να έχει καταβληθεί το επίδομα των 5.000 ευρώ σε 790 και εκείνο των 8.000 ευρώ σε 31 επιχειρήσεις.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass