Τμήμα πάλης ΕΑΛ: 38 χρόνια διακρίσεων

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΑ  ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΜΕΤΑΛΛΙΩΝ - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

Δημοσίευση: 28 Αυγ 2018 20:24
1981: Παλαιστές της ΕΑΛ με τον έφορο του τμήματος Αργ. Νικολάου και τον προπονητή Γ. Στουκογιώργο 1981: Παλαιστές της ΕΑΛ με τον έφορο του τμήματος Αργ. Νικολάου και τον προπονητή Γ. Στουκογιώργο

Για τις μεγάλες επιτυχίες, τόσο σε ομαδικό, όσο και σε ατομικό επίπεδο, μέσα στην 38χρονη ιστορία του τμήματος πάλης της ΕΑΛ μίλησε στην «Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου Σπύρος Μπαρμπούτης.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «το τμήμα πάλης της ΕΑΛ έφτασε τα 38 χρόνια ζωής -αποτελώντας ένα σημαντικό κομμάτι της 50χρονης ιστορίας της- και πάντοτε οι στόχοι του ήταν και είναι υψηλοί, τόσο αγωνιστικά, όσο και κοινωνικά. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, στέκεται ψηλά από άποψη καλλιέργειας της αθλητικής ιδέας, και ανταποκρίθηκε πάντοτε με επιτυχία στις αυξημένες απαιτήσεις στα «παλαιστικά» δρώμενα της Λάρισας. Πριν από λίγο καιρό, μάλιστα, τα τμήματα πάλης της ΕΑΛ και του Άθλου ένωσαν τις δυνάμεις τους, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε ακόμα περισσότερα παιδιά ν’ αθληθούν υπό την καθοδήγηση υπεύθυνων προπονητών, φέρνοντας νέες επιτυχίες στον Σύλλογο και τη Λάρισα.

 

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
Αναφερόμενος στην ίδρυση του τμήματος, αλλά και στις πρώτες επιτυχίες ο κ. Μπαρμπούτης επισήμανε τα εξής:
«Το 1980 η ΕΑΛ, αυξάνοντας τις δραστηριότητές της στον χώρο του αθλητισμού, ίδρυσε το τμήμα πάλης. Από τότε το αγώνισμα της πάλης καλλιεργείται από την ΕΑΛ παρουσιάζοντας σημαντικά αποτελέσματα σε όλες τις επίσημες εμφανίσεις του, στον χώρο της κεντρικής Ελλάδας και πανελλήνια. Από τους πρώτους αθλητές πάλης της ΕΑΛ υπήρξαν οι Γ. Βλάνδος, Π. Βλάνδος, Αχ. Ψάλλας, Κ. Πολυχρονάκος, Αλ. Νίτσιος, Θ. Δημόκας, Δ. Σταματόπουλος, Γ. Λούτσης, Σ. Σερλέτης, Αλ. Κατσικαβέλλας, Κ. Πάγκος, Β. Γιώτας κ.ά. Πρώτοι έφοροι πάλης ήταν οι Σπ. Μπαρμπούτης και Αργ. Νικολάου και πρώτος προπονητής ήταν ο κ. Γ. Στουκογιώργος, ο οποίος παρέμεινε στη θέση του προπονητή γι’ αρκετά χρόνια και σε μικρό χρονικό διάστημα κατόρθωσε από το μηδέν να παρουσιάσει μια αξιόμαχη ομάδα παλαιστών, στο στιλ της «ελευθέρας» σε όλες τις κατηγορίες.
24/4/1980: Η πρώτη εμφάνιση του τμήματος πάλης της ΕΑΛ έγινε στους εφηβικούς αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στον Πειραιά. Οι έφηβοι παλαιστές της ΕΑΛ για πρώτη φορά από συστάσεως του τμήματος, πήραν μέρος σε επίσημους αγώνες, έφεραν ικανοποιητικά αποτελέσματα και βαθμολογήθηκαν στο στυλ της «ελευθέρας».
17/9/1980: Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ελευθέρας Πάλης, οι αθλητές της ΕΑΛ ξεπερνώντας κάθε προσδοκία και αισιόδοξη πρόβλεψη, κατατρόπωσαν όλα τα μεγαθήρια και όλες τις επαρχιακές ομάδες, καταλαμβάνοντας τελικά την 4η θέση πανελλήνια και έξι αθλητές της (Αλ. Νίτσιος, Κ. Αβράμης, Π. Βλάνδος, Κ. Πολυχρονάκος, Κ. Καζαντζής και Κ. Σταματόπουλος) προβιβάστηκαν στην Α’ Κατηγορία. Οι παλαιστές της ΕΑΛ κατόρθωσαν το «ακατόρθωτο», δηλαδή μέσα σε χρόνο λιγότερο των 5 μηνών (!) να ανέβουν 4 κατηγορίες! (αδιαβάθμητοι, γ’ κατηγορία, β’ κατηγορία, α’ κατηγορία). Οι νεαροί παλαιστές της ΕΑΛ, αποκτώντας την πείρα των αγώνων, έκαναν ικανή τη Λάρισα ν’ αναδείξει αθλητές πάλης με πανελλήνια και διεθνή προβολή. Το έμψυχο δυναμικό του τμήματος πάλης της ΕΑΛ ήταν και είναι σήμερα άριστο και πρόθεση όλων των Δ.Σ. της ΕΑΛ, όπως και του σημερινού, είναι η δημιουργία ικανών αθλητών σε κάθε κατηγορία ώστε να ανταποκριθούν και σε απαιτήσεις «μεγάλων» αγώνων σε ένα αγώνισμα που πάντοτε αντιπροσωπεύει και προβάλλει την Ελλάδα διεθνώς με τόσες και τόσες επιτυχίες σε ολυμπιακούς, παγκόσμιους κ.ά.).

 

Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΜΕΤΑΛΛΙΩΝ
Συνεχίζοντας την αναφορά του στο τμήμα πάλης της ΕΑΛ, ο κ. Μπαρμπούτης μίλησε για την πλούσια συγκομιδή μεταλλίων, υπογραμμίζοντας τα εξής:
Η πάλη ως άθλημα είναι ίσως το πιο παλιό και πιο διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο. «Είναι η πρώτη μορφή αγώνα» χωρίς όπλα και η ιστορία της χάνεται στα βάθη της μυθολογίας. Η πάλη, όπως και τα άλλα αγωνίσματα στίβος, άρση βαρών κ.ά., έχει μεγάλη συγκομιδή μεταλλίων ζωντανεύοντας τον θρύλο της χώρας, όπου γεννήθηκε το ελληνικό πνεύμα.
Το τμήμα πάλης της ΕΑΛ σ’ αυτά τα 38 χρόνια της ιστορίας του, χωρίς τυμπανοκρουσίες με πολύ καλή δουλειά κάτω από την καθοδήγηση άξιων προπονητών και την αμέριστη συμπαράσταση των Δ.Σ της ΕΑΛ κατόρθωσε να βρεθεί πολλές φορές από άποψη αποτελεσμάτων μεταξύ των πρώτων συλλόγων πανελλήνια. Οι αθλητές του τμήματος πάλης της ΕΑΛ, στα 38 χρόνια της ζωής του κατέκτησαν μετάλλια (χρυσά, αργυρά, χάλκινα) σε περιφερειακό επίπεδο, σε πανελλήνιους αγώνες, μεσογειακούς, τουρνουά «Ακρόπολις», πανευρωπαϊκούς κ.α. στα αντίστοιχα πρωταθλήματα Ανδρών - Νέων - Εφήβων - Παίδων.
Μπορούμε ενδεικτικά να αναφέρουμε αθλητές του τμήματος Πάλης της ΕΑΛ - με κίνδυνο να παραλείψουμε αρκετούς - που κατέκτησαν χρυσό μετάλλιο σε πανελλήνια πρωταθλήματα (Ανδρών - Νέων- Εφήβων - Παίδων). Επίσης πολλά είναι τα αργυρά και χάλκινα μετάλλια που κατέκτησαν οι παλαιστές της ΕΑΛ όπως οι: Ν. Καραβέτζας, Ν. Λάλλας, Π. Βλάνδος, Κ. Αβράμης, Κ. Δραγατζίκης, Γ. Αθανασιάδης, X. Χονδρονάσιος, Απ. Στάμου, Π. Ναλμπάνης, Αθ. Κωνσταντακάτος, Π. Κρίκης, Ν. Μπατζέλας, Αθ. Πολυζάς, Σ. Κυριακίδης,Σ. Παπάρας, Γ. Κυριακόπουλος, Ρ. Κυριακόπουλος κ.ά. Επίσης πολλοί αθλητές μέσα από τις διακρίσεις και τις ευκαιρίες που τους δόθηκαν, κατάφεραν την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ συνδυάζοντας τον αθλητισμό και τη μόρφωση.
Το 2004, ο αθλητής της ΕΑΛ Νεσ. Μπατζέλας (120 kg) είχε συμμετοχή στην Εθνική Ομάδα Πάλης στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004 της Αθήνας.

 

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Σχετικά με τη σημερινή κατάσταση και τη λειτουργία του τμήματος πάλης της ΕΑΛ, αλλά και για τα μελλοντικά σχέδια ο κ. Μπαρμπούτης επισήμανε:
«Μετά την ένωση των τμημάτων πάλης ΕΑΛ και Άθλου, πρόθεση όλων είναι η επέκταση της δημιουργίας των τμημάτων υποδομής σε όλες τις κατηγορίες. Μια προσπάθεια που αποδίδει καρπούς, δείχνοντας την επίμονη, αποδοτική και μεθοδική εργασία των προπονητών. Εργασία που τα επόμενα χρόνια θα έχει αντίκρισμα και οι αθλητές υποδομής θα στελεχώνουν τα αγωνιστικά τμήματα Παίδων/Εφήβων/Ανδρών.
Και εδώ πρέπει να τονιστεί ότι η συμμετοχή στα τμήματα υποδομής γίνεται χωρίς την οικονομική επιβάρυνση των γονέων, είναι δωρεάν.
Και σήμερα οι υπεύθυνοι του τμήματος πάλης της ΕΑΛ και οι προπονητές από τις αντίστοιχες υπεύθυνες θέσεις που κατέχουν, εργάζονται συστηματικά, επίμονα και σε βάθος για την ανάπτυξη του αθλήματος, ενός ιστορικού αθλήματος με μεγάλη παράδοση και στην πόλη μας.
Σήμερα στο προπονητικό τιμ του τμήματος πάλης της ΕΑΛ μετέχουν καταξιωμένοι άνθρωποι του χώρου, με πολλές επιτυχίες ως προπονητές και παλαιότερα ως αθλητές. Αυτοί είναι οι: Αλ. Νίτσιος (Πρωταθλητής Ελλάδας και επιλογή για τους Μεσογειακούς Αγώνες). Ν. Καραβέντζας (Πρωταθλητής Ελλάδας, Βαλκανιονίκης, πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ). Δ. Κακαργιάς (Πρωταθλητής Ελλάδας, Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ). Π. Κρίκης (Πρωταθλητής Ελλάδας, Δημοτικός σύμβουλος). Απ. Στάμου (Πρωταθλητής Ελλάδας). Το έργο των προπονητών πάλης της ΕΑΛ συνεπικουρεί και ο Ανδ. Κλειούσης, οδοντίατρος και πρώην Πρωταθλητής Ελλάδας. Έφορος του τμήματος, ο οποίος παραμένει στη θέση του για αρκετά χρόνια, είναι ο κ. Ηλ. Μπαλογιάννης».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass