Πενήντα χρόνια της ΕΑΛ 1968-2018 - Β' Μέρος

Πώς δημιουργήθηκε η σπουδαία ομάδα βόλεϊ της ΕΑΛ και ξεκίνησε το βόλεϊ στη Θεσσαλία - Η άνοδος στην Α’ Εθνική της Λάρισας για πρώτη φορά πριν 40 χρόνια

Δημοσίευση: 01 Οκτ 2018 22:13

Έτσι άρχισε το μεγάλο ταξίδι της ΕΑΛ να δίνει αγώνες οκτώ χρόνια με τα μεγαθήρια του ελληνικού αθλητισμού. Τη στελεχώνουν κατόπιν και νέοι σπουδαίοι αθλητές, όπως οι Γ. Γιωργάκης, Α. Μιχαλόπουλος, Μ. Ταμπάρας, Σπ. Πρωτοψάλτης, Κ. Καλούσης. Β. Αντωνούλης, Α. Αντωνούλης, Βαρβαρούσης και άλλοι.

Το 1973 μάλιστα κατορθώνει να βγει τέταρτη στο πρωτάθλημα μετά τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό και τον Ηρακλή Θεσ/κης !! Ταξίδια από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κύπρο. Τα παιδιά της ΕΑΛ ήταν πάντα μαζί μας. Τα μεταφέραμε εμείς με τα αυτοκίνητά μας για να μπορέσει η ΕΑΛ να επιζήσει οικονομικά. Συνήθως οι τρεις μας, με τον Θόδωρο Ματίκα και τον Σπύρο Μπαρμπούτη. Έτσι ξεκίνησε μετά το μπάσκετ, το βόλεϊ της ΕΑΛ.
Ταυτόχρονα βοηθήσαμε να αναπτυχθεί το βόλεϊ σε όλη τη Θεσσαλία. Στις εκλογές για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Ο.ΠΕ. (Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρας) που έγιναν στις 21/12/1975 εξελέγη μέλος για τρία χρόνια ο υποφαινόμενος. Ήταν οι πρώτες εκλογές στην ομοσπονδία που ανέδειξαν πρόεδρο τον Μιχάλη Μαστρανδρέα μετά την επταετή δικτατορία και ήταν βέβαια η πρώτη φορά που μετείχαμε στο Διοικητικό Συμβούλιό της εκπροσωπώντας όλη τη Θεσσαλία. Έτσι ανέλαβα πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής Θεσσαλίας που διοργάνωσε και τα πρώτα πρωταθλήματα Θεσσαλίας. Οι δυσκολίες για τη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων αυτών ήταν πολύ μεγάλες. Οι αγώνες γίνονταν σε μέρη της Θεσσαλίας που ήταν σε μεγάλες αποστάσεις από τη Λάρισα π.χ. στο Μουζάκι, όπου κάθε φορά οι ντόπιοι παράγοντες έπρεπε να φροντίσουν για την ύπαρξη γηπέδου, συνήθως σε προαύλιο σχολείου. Το μεγάλο όμως πρόβλημα ήταν η έλλειψη διαιτητών και κριτών που θα αναλάμβαναν να πλαισιώσουν την απαραίτητη γραμματεία του αγώνα. Με τη βοήθεια της Ομοσπονδίας, που έστειλε από την Αθήνα τους κατάλληλους ανθρώπους, διοργανώσαμε στη Λάρισα την πρώτη Σχολή διαιτητών και κριτών. Σε αυτήν φοίτησαν κυρίως γυμναστές όπως ο Α. Συράκης, ο Κ. Γκισάκης, η Π. Χριστανθάκη αλλά και άλλοι που τους ενδιέφερε το βόλεϊ.
Μεγάλο γεγονός όμως για την ανάπτυξη του βόλεϊ στη Θεσσαλία ήταν οι αγώνες ενός ομίλου του διεθνούς Κυπέλλου Άνοιξης που έγιναν στη Λάρισα το τριήμερο 20-22 Απριλίου 1977. Συμμετείχαν οι εθνικές ομάδες της Ισπανίας, της Αυστρίας, της Τουρκίας και του Ισραήλ και τα μέτρα ασφάλειας ήταν δρακόντεια. Τη γενική εποπτεία και τον συντονισμό των επιτροπών που δημιουργήθηκαν στη Λάρισα είχε αναθέσει το Δ.Σ. της Ε.Ο.ΠΕ. στον γράφοντα που μετείχε και στην κεντρική οργανωτική επιτροπή. Οι επιτροπές που έγιναν ήταν Γραμματείας (Κ. Γκισάκης, Π. Χρισταθάκη, Α. Συράκης, Α. Κατσαρέλης και Γ. Γκαργκινούδης), Tύπου (Κ. Μπεκιαρόπυλος, Μπούσιος Στ.), Υποδοχής (Β. Χονδροδήμος, Σπ. Μπαρμπούτης, Π. Ανεστόπουλος, Ι. Φελούς και Γ. Ναούμ) και Οργάνωσης Γηπέδου (Θ. Ματίκας, Δ. Παγώνης, Π. Κολοκυθόπουλος, Δ, Γαλάτος, και Γ. Βαζιτάρης) όλοι μέλη και φίλοι της ΕΑΛ. Και με τη βοήθεια όλων οι αγώνες και η όλη εκδήλωση διεξήχθησαν με απόλυτη επιτυχία.
Στο χρονικό πισωγύρισμα που κάνουμε σήμερα, με μεγάλη θλίψη φέρνουμε στη μνήμη μας τις μορφές αυτών που σήμερα δεν ζουν. Των αθλητών μας Θωμά Χαρισούλη, Δημήτρη Δαφνόπουλου και Γιάννη Σιμογιάνη και των παραγόντων και φίλων της ΕΑΛ Δημήτρη Παγώνη, Γιώργου Μόκα, Γιάννη Καραναστάση, Βασίλη Χονδροδήμου, Νίκου Ρόπουλου, Παναγιώτη Κολοκυθόπουλου, Γιώργου Βαζιτάρη, Γιάννη Γκαργκινούδη και άλλων πιθανώς, που ξεχνώ αυτή τη στιγμή, που δεν τους ξεχνάμε γιατί πολλά προσέφεραν στην πορεία της ΕΑΛ.

 

* Ο Παπαδημητρίου Αλέκος
είναι συνταξιούχος καθηγητής φυσικός, ιδρυτικό μέλος της ΕΑΛ

 

 

* Του Αλέκου Παπαδημητρίου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass