Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ

Αποστολή εξετελέσθη

* ΚΕΡΔΙΣΕ ΧΘΕΣ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΜΕ 91-77 ΣΤΑ ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Δημοσίευση: 19 Αυγ 2008 3:30 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:30
Αποστολή εξετελέσθη και στο βάθος Αργεντινή... Η Εθνική Ελλάδας, αποδίδοντας μπάσκετ αξιώσεων στο πρώτο ημίχρονο, επικράτησε 91-77 της Κίνας, στο πλαίσιο της 5ης και τελευταίας ημέρας για την Α΄ φάση του Ολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ στο Πεκίνο, και κατέλαβε την τρίτη θέση στον Β΄ όμιλο με απολογισμό 3 νίκες - 2 ήττες. Στον αντίποδα, το σύνολο του Γιόνας Καζλάουσκας κατέλαβε την τέταρτη θέση του γκρουπ. Στη νοκ άουτ αναμέτρηση των προημιτελικών η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει την Αργεντινή και η Κίνα τη Λιθουανία. Η φροντ λάιν της εθνικής ομάδας έβγαζε... φωτιές, με τους Γιάννη Μπουρούση (9ρ.) και Αντώνη Φώτση να σημειώνουν 19 και 17 πόντους, αντίστοιχα, ενώ καταλυτικής σημασίας, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, ήταν η προσφορά του Λαρισαίου Βασίλη Σπανούλη (19π.). Από τους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων, ο Γιάο Μινγκ δεν απέδωσε τα αναμενόμενα (16π.), ενώ σε απόδοση τον ακολούθησε ο Ουάνγκ Ζιζι με 14 πόντους.
Τα δεκάλεπτα: 27-15, 46-24, 69-54, 91-77
Ο φρενήρης ρυθμός της Εθνικής στο πρώτο δεκάλεπτο δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στην Κίνα. Το σύνολο του Παναγιώτη Γιαννάκη, αποδίδοντας μπάσκετ αξιώσεων, έριξε στο... καναβάτσο τους «οικοδεσπότες» μπροστά στο κοινό τους. Αιφνιδιασμοί, τρίποντα, εξαιρετική άμυνα, η οποία ανάγκαζε τους Κινέζους να υποπίπτουν σε σωρεία λαθών, και ένας... ορεξάτος Σπανούλης (11π. στο α΄ δεκ.) αποτέλεσαν το μυστικό της επιτυχίας της πρωταθλήτριας Ευρώπης 2005, η οποία στο 5΄ βρέθηκε γρήγορα να προηγείται με 10-3. Στο επόμενο λεπτό ο Καζλάουσκας τράβηξε στον πάγκο τον Γιάο Μινγκ και στο παρκέ στήθηκε ξέφρενο... πάρτι από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, το οποίο 38΄΄ πριν τη λήξη εκτόξευσε τη διαφορά στο +14 (27-13). Το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με τον φωτεινό πίνακα να γράφει το 27-15 υπέρ της ελληνικής ομάδας.
Στη δεύτερη περίοδο οι παίκτες του «δράκου» όχι μόνο δεν έριξαν το ρυθμό τους, αλλά έπιασαν τη μέγιστη απόδοση τους. Με την ελληνική άμυνα να υποχρεώνει τους Κινέζους σε μόλις 9 πόντους μέχρι το ημίχρονο και τον Μπουρούση να αναλαμβάνει δράση τόσο κοντά στο καλάθι, όσο και από τα 6.25, οι Κινέζοι μετετράπησαν σε θεατές στην επίδειξη δύναμης της Εθνικής. Στο 12΄ και μετά από τρίποντο του εντυπωσιακού Φώτση ήρθε το νταμπλ σκορ (34-17), ενώ η διαφορά άρχισε να αυξάνεται, για να πάρει στα 41΄΄ πριν από τη λήξη του ημιχρόνου τη μέγιστη τιμή της (46-22, +24). Όσο για τους Κινέζους, οι οποίοι στα 20 πρώτα λεπτά μετρούσαν 0/14 τρίποντα και 10/30 σουτ εντός πεδιάς, είχαν πλέον παραδοθεί στην ανωτερότητα της ελληνικής ομάδας και πήραν το δρόμο προς τα αποδυτήρια στο -22 (46-24).
 Στην τρίτη περίοδο η χαλάρωση στο ελληνικό «στρατόπεδο» έκανε την εμφάνιση της, τη στιγμή που «βγήκαν» τα τρίποντα των Κινέζων (6 στο γ΄ δεκ.) και απέδωσε η άμυνα ζώνης (2-3) του Καζλάουσκας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι «οικοδεσπότες» να πετύχουν επιμέρους σκορ 24-12 και να μειώσουν στο 28΄ στους 10 πόντους (58-48). Ωστόσο, οι Έλληνες διεθνείς δεν ανησύχησαν και, με τον Φώτση να δίνει λύσεις από τα 6.25, η διαφορά δεν έπεσε σε μονοψήφιο αριθμό και το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με την Εθνική στο +15 (69-54).
 Στον... επίλογο της αναμέτρησης οι Κινέζοι συνέχισαν να «βομβαρδίζουν» από τα 6.25 και με δύο διαδοχικά τρίποντα από τον Ουάνγκ Ζιζι η διαφορά έπεσε και πάλι στους 10 (75-65), περίπου έξι λεπτά πριν από τη λήξη. Ωστόσο οι Έλληνες διεθνείς δεν έχασαν την ψυχραιμία τους. Ο Μπουρούσης έκανε το παιχνίδι του στην αντίπαλη ρακέτα, ενώ ένα τρίποντο του Βασιλόπουλου στο 38΄, που διαμόρφωσε το 84-71, έβαλε τέλος στα όνειρα των Κινέζων και το τελικό 91-77 ήρθε με σχετική ευκολία για τους Έλληνες διεθνείς.
Διαιτητές: Μαράνχο (Βραζιλία), Λανόνικα (Ιταλία), Μπάτλερ (Αυστραλία)
Οι συνθέσεις:
ΕΛΛΑΔΑ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Μπουρούσης 19 (1), Σπανούλης 19 (1), Φώτσης 17 (3), Ζήσης 8, Σχορτσιανίτης 8, Παπαλουκάς 6, Γλυνιαδάκης 6, Διαμαντίδης 5 (1), Βασιλόπουλος 3 (1), Πρίντεζης, Τσαρτσαρής, Πελεκάνος.
ΚΙΝΑ (Γιόνας Καζλάουσκας): Γιάο 16, Ουάνγκ Ζ. 14 (2), Ουάνγκ Σ. 11 (1), Γι 11 (1), Σαν 9 (1), Λι 6 (2), Ζιανγκ 5 (1), Ζιού 3, Ντου 2, Τσεν, Λιού, Ουάνγκ Λ.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΚΑΙ ΖΗΣΗ
Η αυτοσυγκέντρωση που είχε η εθνική μας στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα με την αντίστοιχη της Κίνας, αποτέλεσε και το κλειδί της νίκης, σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό τεχνικό, Παναγιώτη Γιαννάκη αλλά και το Νίκο Ζήση. Οι δύο άνδρες, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την αναμέτρηση των δύο ομάδων, αναφέρθηκαν στην αντίπαλο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στα προημιτελικά της διοργάνωσης, δίνοντας το στίγμα για τον τρόπο με τον οποίο θα έρθει το θετικό αποτέλεσμα.
Οι δηλώσεις του Παναγιώτη Γιαννάκη και του Νίκου Ζήση:
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: "Το ματς με την Κίνα ξέραμε ότι είναι δύσκολο. Χρειαζόμασταν αυτοσυγκέντρωση και την είχαμε, απέναντι σε μία ομάδα πολύ ανώτερη σε σχέση με το 2006. Είχαμε πει στους παίκτες μου να έχουν το μυαλό τους στο παιχνίδι, να παίξουν την καλύτερή τους άμυνα και αυτό έκαναν όσο το δυνατόν καλύτερα. Στο δεύτερο δεχθήκαμε κάποια εύκολα καλάθια, όμως δεν χάσαμε την αυτοπεποίθησή μας, γεγονός που μας βοήθησε να πάρουμε τη νίκη. Απέναντι στην Αργεντινή χρειαζόμαστε τέσσερα πράγματα: κανένα λάθος, πάθος, καθαρό μυαλό σε κάθε πάσα, σε κάθε άμυνα και απόλυτη συγκέντρωση. Είναι ματς νοκ άουτ και γι` αυτό πρέπει να δημιουργήσουμε το καλύτερο δυνατό σύνολο, ώστε να αντεπεξέλθουμε στις ανάγκες ενός τόσο σημαντικού αγώνα".
ΝΙΚΟΣ ΖΗΣΗΣ: "Ήταν ένα καλό ματς για εμάς. Στο πρώτο ημίχρονο παίξαμε σπουδαία άμυνα και βάλαμε αρκετά εύκολα καλάθια. Στο δεύτερο, οι αντίπαλοί μας βρήκαν τον τρόπο να βάζουν καλάθια έξω από τη γραμμή των 6,25μ., αν και οι αλήθεια είναι ότι εμείς τους δώσαμε αυτό το δικαίωμα αφού δεν τους πιέσαμε τόσο πολύ. Πήραμε μία δίκαιη νίκη και από τώρα μπήκαμε σε διαδικασία να σκεφτόμαστε το ματς με την Αργεντινή. Είναι το ματς κλειδί για να μπούμε στην τετράδα και πρέπει πάση θυσία να το κερδίσουμε. Θα πρέπει να παίξουμε ακόμη καλύτερη άμυνα με στόχο να πάρουμε τη ρεβάνς για την ήττα που γνωρίσουμε στους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Από απόψε κιόλας, θα αρχίσουμε να μελετάμε το παιχνίδι τους, ώστε να είμαστε πανέτοιμοι. Πρέπει να είμαστε 40 λεπτά συγκεντρωμένοι για να μπορέσουμε να κερδίσουμε. Στο ματς με τους Κινέζους χάσαμε την αυτοσυγκέντρωσή μας στο β` ημίχρονο, αλλά όχι και τη διαφορά και αυτό μας οδήγησε σε μία σχετικά εύκολη νίκη".
ΟΙ ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ
Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των προημιτελικών που θα διεξαχθούν αύριο και στις 17:15 θα γίνει η αναμέτρηση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αργεντινή.
Αναλυτικά το πρόγραμμα:
9.30 π.μ.: Ισπανία – Κροατία
11.45 π.μ.: Λιθουανία – Κίνα
3 μ.μ.: ΗΠΑ – Αυστραλία
5.15 μ.μ.: Αργεντινή - Ελλάδα